Arap Birliği

Arap Birliği'ne yeni genel sekreter

Arap Birliği'nde dışişleri bakanları seviyesinde düzenlenen toplantıda yeni genel sekreterini seçti. Nebil el Arabi'nin yerine devrik Mısır lideri Hüsnü Mübarek'in eski dışişleri bakanlarından Ahmed Ebu Gayt Birlik'in yeni genel sekreteri oldu.

Konular: Arap Birliği
[Fotoğraf: AA]

k. mısır’dan başka her hangi bir arap ülkesinin aday göstermediği genel sekreterlik seçimi öncesinde bahreyn, kuveyt, cezayir ve libya, mısır’ın adayı eski dışişleri bakanlarından ahmed ebu gayt'ı desteklediğini duyurdu. ahmed ebu gayt’ın üye tek aday oalrak girdiği sekreterlik seçiminden sonra arap birliği 8. genel sekreteri oldu. 

ahmed ebu gayt kimdir?

mısır’ın adayı ahmed ebu gayt (73) mübarek döneminin son dışişleri bakanı olarak biliniyor. 2004–2011 yılları arasında mısır dışişleri bakanlığı yapan ebu gayt, 25 ocak devrimi’nin ardından siyaset sahnesinden uzak kalmayı tercih etmişti.

bm nezdindeki mısır daimi temsilciliği mi demek1964 yılında ticaret fakültesini bitiren ebu gayt, mezun olduktan iki yıl sonra dışişleri bakanlığında göreve başladı. 1987'de birleşmiş milletler'de (bm) diplomat olarak görevlendirilen ebu gayt, 1999 yılında bm nezdindeki mısır daimi temsilcisi oldu. ebu gayt, 2004 yılında atandığı mısır dışişleri bakanlığına görevini 7 yıl sürdürdü.

genel sekreterlik görevini 25 ocak devriminin ardından askeri konsey döneminde mısır dışişleri bakanı olan ve ardından bu göreve getirilen nebil el-arabi yürütüyor. arabi, sadece bir dönem genel sekreterlik görevinde bulundu. mısır yönetimi arabi’yi ikinci dönem için aday göstermedi. arabi'nin görev süresi önümüzdeki temmuz ayında doluyor. arabi’den önce amr musa iki dönem aynı görevde bulunmuştu. 

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;