Gülen örgütü soruşturmaları

Arınç: Siyaseten yok etmeyi düşünmüştüm

Başbakan Yardımcısı Arınç, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'le ilgili son kez konuştuğunu söyledi: Bir yerlere yaranmak için beni kullanan birini siyaseten yok etmeyi düşünmüştüm. Ama gerek kalmadı.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

cnn türk'e konuşan başbakan yardımcısı bülent arınç, ankara büyükşehir belediye başkanı ile fethullah gülen cemaati üzerinden yaşadığı polemikle ilgili 8 haziran'da, yani seçimden hemen sonra açıklama yapacağını söylemişti. arınç artık bu konuyla ilgili sorulara cevap vermeyeceğini açıkladı. arınç, "8 haziran’dan sonra 'yolsuzluk dosyası açıklayacağım' değil, 'bildiklerimi açıklayacağım' dedim. ak parti kurulduğunda bu kişi ak parti’ye, tayyip bey’e karşı en büyük düşmanlığı yaptı, bir parti satın aldı. oradan düşmanlık yaptı. ak parti'ye son gelenlerin içindedir. bir de çok özel şeyler var, onları söylemek istemiyorum" dedi. konuyla ilgili şunları söyledi:

"aramızda hoş olmayan bir tartışma geçti. faili de ben değilim. toplantıdayken önüme tweet'ler getirdiler. bu zat benim hakkımda çok çirkin, çok yakışıksız... şaşırdım ve üzüldüm. birkaç saat geçti. zannettim ki birileri bunu ikaz edecek ve bu tweet'ler silinecek, özür dilenecek. ama hoşlarına gitmiş ki, olmadı. ama bunu yazdıranlar varsa eminim 'bu adama darbe vurdum' diyenler de vardır. öncesinde başbakan’a sordum. 'bunu muhatap alma, yanlış yapmış. yanlışlığın hesabı bir şekilde sorulur, üzerinde durma' dedi. sonra da birkaç bakanla ayak üstü konuştuk. 'sen kimsin, o kim, muhatap alma' dediler. peki dedim ama çıktım 'saygısızlıktır' dedim. eşini de severiz hanımla birlikte. insan kendine hakim olabilmeli ama bu adam beni paralelci olmakla suçluyor, beni ailemden vuruyor bu adam dedim. 17-25 aralık olduktan sonra, bunların ne yaptıklarını gördükten sonra irtibatımızı kestik. hizmet hareketine iyi gözle bakanlara sempati duyduk ama devleti ele geçirmeye çalışanlara sempati duymadık."

"oyumu vermedim"

"2009 ve 2014’te adaylığına karşı çıktığımda o cenahtan 2009’da hüseyin gülerce ve harun tokak, 2014’te de cemil koca geldiler, ‘melih bey devam etsin, bu hizmetler yürür’ dediler. ben yine kanaatlerimi ifade ettim. partinin kararı gökçek olunca arkasında durdum. oyumu vermedim. onun için oy da topladım, seçim çalışması yaptım. 'bu yapıyla ilişkileri olmuştur, parsel parsel ankara’da yer vermiştir' dedim. arsaları verdi, tayyip bey'den zılgıt yiyince iptal etmeye kalktı. parsel parsel dediğim konu paralel yapı için verdiği arsalar. mesela birgün’de çıktı geçenlerde. kendisi de kabullendi. 'ben hayırsever insanım, kim benden ne istediyse verdim' diyor. yapılan işler hukuka aykırıysa, yargı ne yapacaksa yapar. bu konuda konuşmama kararı verdim. bundan sonra kimse bana gökçek’le ilgili soru sormasın. yolsuzluğun ardına herkes düşebilir. yargı da biliyordur. siyasal eleştiri de yapmayacağım bundan sonra."

"siyaseten yok etmeyi düşünmüştüm"

davutoğlu ile bununla ilgili konuşmalarımız oldu. ‘gerekeni yapacağım’ dedi. kendisiyle konuştu. davutoğlu ile konuşmuştum geçenlerde seçim sonuçlarıyla ilgili. güya benden sonra o gelmiş. hiç bu işle ilgili olduğunu sanmıyorum. balkonda onu görünce çıkmamışım, o gidince çıkmışım falan. vallahi balkonda kim vardı diye bakacak durumda değilim. böyle bir şey yok. aramızdaki ihtilaf bu kadar yakışıksız benzetmelere girmemeli. ben birilerinin masasında meze olmak istemem. partimi düşünürüm. yolsuzluk var diyenlerin gazeteleri, minik kuşları var. bir yerlere yaranmak için beni kullanan birini siyaseten yok etmeyi düşünmüştüm. ama gerek kalmadı. seçim sonuçları önemli bir göstergedir. tahlilleri içinde de sebeplerden birisi belediye başkanı ya da başkanları olabilir. belediyelerde olan bitenler, başkanların performansı da mutlaka dikkate alınmalıdır."

melih gökçek-bülent arınç kavgası; gökçek'in arınç'ı twitter üzerinden, 'cemaat' ile işbirliğiyle suçlayıp istifaya çağırmasıyla başlamıştı.

"amentü gibi 5-6 kez konuşması..."

7 haziran'daki genel seçim sonuçlarını da değerlendiren arınç, "başkanlık sistemi rafa kalktı mı?" sorusu üzerine, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın başkanlık sistemi hakkında "amentü gibi günde 5-6 defa konuştuğunu" belirterek, ortaya çıkan tablonun mevcut sistemle devam edileceğini gösterdiğini söyledi.

"biz başkanlık sistemini her gün defalarca konuşulması, zarurettir, olmazsa olmaz, bunun için de şu kadar vekil gerekir gibi davranışlara karşı başkanlık meselesini yeni anayasaya bağlamak suretiyle ortaya koyduk. çağdaş başkanlık sisteminin türkiye’de nasıl uygulanabileceğini yeni bir anayasa ile konuşmak mümkün. başkanlık sistemini amentü gibi günde 5-6-7 kez konuşması, biz de bunun yeri anayasadır, yeni anayasada koyacağız dedik. arada belki bir nüans oldu. halkımız bu nüansı mutlaka değerlendirmiştir. diğer partilerin de böyle bir niyeti yok. dilerim yeni hükümet kurulunca bu partiler bir araya gelir, kırmızı çizgilerle değil samimi, çağdaş bir anayasa yapmak için bir araya gelirse olabilir. başkanlık sistemi anayasada yer alamayacağına göre mevcut sistemin devam edeceğini söylemek yanlış olmaz."

arınç seçim kampanyası sırasında muhalefet partilerine yönelik "haçlı ittifakı" benzetmelerinin de yanlış olduğunu söyledi; "bu siyasi partiler düşmanımız değil, rakibimiz. düşmanlık yaparak oy toplamak mümkün değil" dedi.

"poker face dedikleri"

arınç seçim sonuçlarının ardından başbakan ahmet davutoğlu'nun parti genel merkezinin balkonunda yaptığı konuşma sırasında "sinirli" göründüğü iddialarını da yanıtladı. 

"o kadar da değil. 'poker face' dedikleri bir şey mi vardır. ben içimdekini dışarıya yansıtıyorum. aslında balkona çıkarken de birileri ikaz etti, 'ağabey yüzünüz biraz gülsün' dedi. çabalamama rağmen böyle bir görüntü vermişsem içimin dışına aksetmesidir. ben böyle bir sonuç beklemiyordum, tekrar iktidar olacağız diye bekliyordum. iktidar olacağız ama milletvekili sayımız hdp'nin girmesi sebebiyle biraz düşecek diyordum. 290 vekil ile hükümet olma imkânı yakalayacağımızı düşünüyordum. bütün sistem hdp’ye barajı aştırmak üzerine kurulmuştu."

"konuşulması ayıp"

bülent arınç, "cumhurbaşkanı erdoğan tekrar partinin başrına geçer mi?" sorusu üzerine ise, bunların konuşulmasının "ayıp" olacağını söyledi. başbakan davutoğlu'nun da başarılı bir performans sergilediğini belirten arınç, "genel başkanlığı’nın devam edeceğini düşünüyorum. ne sayın cumhurbaşkanı'nın böyle bir niyeti vardır ne de partinin böyle bir ihtiyacı vardır diye düşünürüm" dedi.

"sarıgül bir değerdir"

arınç, chp'den seçilemeyen eski şişli belediye başkanı mustafa sarıgül ile ilgili ise, "kendisi bir değerdir, parlamentoda olması iyi olurdu" açıklamasını yaptı.

kaynak: cnn türk

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;