Suriye'de iç savaş

Arkeologlar Palmira’ya dönüyor

Esed güçlerinin geçen yıl IŞİD'in eline geçen Palmira'yı geri almasının ardından, arkeologlar antik kente dönüyor. Suriye'nin tarihi eserlerden sorumlu yetkilisi Memun Abdülkerim, Palmira’nın beklediklerinden çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.

IŞİD'in işgalinden sonra Palmira'daki müzenin içi [Fotoğraf: AFP]

pazar günü esed rejimi, rus savaş uçaklarının hava desteğiyle palmira’yı işid’den geri aldı. bugün de arkeologlar unesco dünya miras listesi'ndeki antik kente giderek, palmira’nın ne kadar hasar aldığını tespit etmeye başlayacak.

palmira’daki afp muhabiri bel tapınağı gibi pek çok eserin parçalara ayrıldığını, ancak kentteki çoğu yapının ise korunduğunu belirtti. muhabire göre, savaştan önce 70 bin kişinin yaşadığı, antik kentin yanındaki yerleşim yeri ise tenha ve yıkık.

suriye'nin tarihi eserlerden sorumlu yetkilisi memun abdülkerim, palmira’nın beklediklerinden çok daha iyi durumda olduğunu söyledi. “en kötüsünü bekliyorduk. palmira’yı tamamen kaybedebilirdik. ne kadar keyifli olduğumu anlatamam” dedi.

palmira'daki kalıntıların yüzde 80'inin iyi durumda olduğunu söyleyen abdülkerim, “eğer unesco’nun onayını alırsak, işid’in yıktığı ya da tahrip ettiği yapıları onarmak için 5 yıla ihtiyacımız olacak. donanımlı elemana, bilgiye ve araştırmaya sahibiz. unesco’nun onayıyla bir yıl içinde çalışmalara başlayabiliriz” diye konuştu.

‘rejim de suçlu’

tarihçi maurice sartre, palmira’nın henüz sadece yüzde 15-20’sinde kazı çalışması yapıldığını hatırlattı. “şimdiye kadar araştırılmayan ve yağmaya uğrayan mezarları, bilim adına sonsuza kadar kaybettik” dedi.

esed rejiminin kentteki bütün hasardan dolayı işid’i suçlayacağını belirten sartre, örgütün kenti ele geçirmesinden önce rejim askerlerinin de palmira’yı yağmaladığını söyledi.

Antik kente turistler için konulan tabelalar, yerlerini koruyor.
[[Fotoğraf: AFP]]

‘işid en çok kaybı verdi’

mayıs 2015'te işid'in eline geçen palmira, örgütün antik kentte yaptığı yıkımla dünya gündemine oturmuştu.

rejim güçleri, belirli aralıklarla antik kenti ve hemen yanındaki tedmur ilçesini geri almak için saldırılar düzenlese de başarılı olamamıştı. 27 şubat'ta yürürlüğe giren geçici ve kısmi ateşkesle birlikte rejim güçleri, rus savaş uçaklarının desteğiyle tedmur'u geri almak için operasyon başlatmıştı.

suriye insan hakları gözlemevi, palmira çevresindeki çatışmalarda en az 400 işid üyesi ile birlikte 188 asker veya rejim yanlısı milisin öldüğünü belirtti. gözlemevi, işid’in kurulduğu günden bu yana tek bir savaşta en fazla kayıp verdiği yer olarak palmira’yı gösterdi.

putin’den esed’e tebrik

rus lider vladimir putin, suriye devlet başkanı beşar esed’i telefonla arayarak tebrik etti. kremlin’den yapılan açıklamaya göre, rusya devlet başkanı, “palmira’nın özgürleşmesi gibi başarılar, rusya’nın desteği olmasaydı olmazdı” dedi. esed de “zafer, suriye ordusu ve müttefiklerinin terörizmle savaştaki etkisini gösteriyor” ifadesini kullandı.

işid’e karşı yeni üs olacak

suriye ordusu, antik kentin rakka ve deyr ezzor’daki işid mevzilerine karşı yapılacak operasyonlarda yeni bir üs olarak kullanılacağını açıkladı.

IŞİD, Palmira'daki antik tiyatroda halka açık infazlar gerçekleştiriyordu.
[[Fotoğraf: AFP]]

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;