Çalışma hayatı

Asansör faciası Bakanlar Kurulu'nda

Bakanlar Kurulu'nun en önemli gündem maddesi İstanbul'da 10 inşaat işçisinin öldüğü asansör faciası. Çalışma Bakanı Faruk Çelik toplantıda bir sunum yapacak. Sunum Türkiye'deki ve diğer ülkelerdeki mevzuat karşılaştırılarak hazırlandı.

faruk çelik main
Çalışma Bakanı Faruk Çelik kabineye asansör kazasıyla ilgili sunum yapacak. [Fotoğraf: Osman Baytürk/Al Jazeera]

istanbul'da bir inşaatta asansör düşmesi sonucu 10 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından iş kazalarına ilişkin sorular yeniden gündemde. çalışma bakanı faruk çelik, bugün toplanan bakanlar kurulu'nda hem son olaya ilişkin bakanlığın elinde bulunan bilgileri hem de diğer iş kollarındaki kazalar ile ilgili tespitleri içeren bir sunum yapıyor.

al jazeera'nin edindiği bilgilere göre bakan çelik'in yaptığı sunum dünyada ve türkiye'deki iş sağlığı güvenliği mevzuatının karşılaştırmasını içeriyor. türkiye'de ilk defa iki sene önce müstakil bir iş sağlığı ve güvenliği kanunu çıkarıldığına vurgu yapılan sunumda, "kanunda bir eksiklik yok, ancak türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği kültürü eksik. bu kültürün yaygınlaşmasının tek yolu hem işçinin hem de işverenin daha dikkatli olması" vurgusu yapılıyor.

bakan faruk çelik'in aynı inşaatta nisan ayında yaşanan kazanın ardından yapılan denetimle ilgili bilgi vermesi de bekleniyor.

al jazeera'nin edindiği bilgilere göre bu denetim esnasında inşaatta bazı eksiklikler tespit edildi, ancak bu eksiklikler hayati risk taşıyan nitelikte olmadığı için faaliyet durdurma kararı alınmadı. şirket belirtilen sürede eksikliklerin 19'unu giderdi, gideremediği 2 eksiklik için ise para cezası ödedi.

ilo'nun 167 no.lu sözleşmesi de gündemde

başbakan ahmet davutoğlu kazanın ardından yaptığı açıklamada uluslararası çalışma örgütü'nün (ilo) 167 numaralı sözleşmesini bakanlar kurulu'nda ele alacaklarını açıklamıştı. 

sözkonusu sözleşme inşaat sektöründe iş güvenliği koşullarını belirliyor. sözleşmeyle, elektrik tesisatı, yük asansörü, iskele gibi tüm inşaat unsurlarına ilo kriteri getiriliyor. sözleşmeyle inşaatta ve şantiye alanındaki işçiler iş sağlıkları ve güvenlikleriyle ilgili açık bir tehlike gördüklerinde oradan uzaklaşma hakkına sahip oluyor, riske girmek zorunda kalmıyor. işçilerin muhtemel bir kaza ile karşı karşıya kaldıklarında kendilerini muhafaza edebilecekleri yapı, geçiş ve tünel gibi koruyucu alanların inşası da zorunlu hale getiriliyor. 

sözleşme işverene ek maliyet getiren düzenlemeler içeriyor. sözleşmeyle işverenler yeraltı veya tünel çalışmalarında su basması, gaz birikmesi gibi durumlara karşı gerekli incelemeyi yapmak ve önlem almak, olası yangın veya su basması durumunda çalışanların güvenli bir yere ulaşmasını temin edecak yapıyı kurmakla sorumlu oluyor. 

sözleşmeyi şimdiye kadar uruguay, irak, italya, macaristan, guatemala ve dominik cumhuriyeti gibi ülkeler imzaladı. 

davutoğlu aileleri arıyor

başbakanlık'tan edinilen bilgiye göre başbakan davutoğlu asansör kazasında iki oğlunu birden kaybeden mithat kara ile telefonda görüştü. davutoğlu yakınlarını kaybeden diğer ailelere de başsağlığı dileyecek. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;