Yemen

Asiri: Yemen sivilleri kalkan yapıyor

Yemen'e başlatılan "Kararlılık Fırtınası" Operasyonu Sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Husilerin koalisyonun sivilleri hedef almasını sağlamak amacıyla yerleşim birimlerine uçaksavarlar yerleştirdiğini ileri sürdü. Pakistan operasyona asker göndererek destek olmaya hazırlanıyor.

"Kararlılık Fırtınası" Operasyonu Sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri. [Fotoğraf: Reuters]

suudi arabistan öncülüğünde yemen'e başlatılan "kararlılık fırtınası" operasyonu sözcüsü tuğgeneral ahmed asiri, suudi arabistan'ın başkenti riyad'daki hava üssünde düzenlenen basın toplantısında operasyona ilişkin açıklamalar yaptı.

asiri, yemenlileri iran'ın desteklediği şii husilerin toplantı yerlerinden uzak durmaya çağırarak, "husiler, koalisyon güçlerinin bombaladığı imajını oluşturmak için havan toplarıyla yerleşim birimlerine saldırıyor" iddiasında bulundu.

husilerin sivillere ait konutların üzerine uçaksavarlar yerleştirdiğini de öne süren asiri, "husi militanlar, sivilleri hedef almamızı sağlamak için yerleşim birimlerine uçaksavarlar yerleştirerek, bizi buraları bombalamaya yönlendiriyor" dedi.

sivil bölgeleri hedef almaktan kaçındıklarını görsel sunum eşliğinde anlatan asiri, dikkatli bir çalışmanın ardından vurulacak hedeflerin belirlendiğini, husilere ait silah depoları, tanklar ve komuta merkezlerinin hedef alındığını söyledi.

"husilere yardım ulaşmasına izin verilmeyecek"

iran devrim muhafızları kudüs gücü komutanı kasım süleymani'nin, husiler'e destek amacıyla yemen'e gittiği yönündeki haberlere ilişkin soruya ise asiri, "husilerde artık uçak ve iletişim merkezi neredeyse yok. yemen hava sahası da şu anda koalisyon güçlerinin denetiminde. bu nedenle kim olursa olsun husilere yardım ulaştırılmasına izin verilmeyecek" dedi.

"yemen’in uzun menzilli füzeleri var"

asiri ayrıca yemen ordusuna ait 500 kilometre menzilli füzelerin daha önce husilerin eline geçtiğini hatırlatarak, operasyonun başından bu yana bu füze ve rampalarının vurulduğunu aktardı. 

nihai hedeflerinin husi militanları sahada etkisiz hale getirmek olduğunu vurgulayan asiri şunları söyledi:

"husiler büyük zayiat verdi, günden güne zayıflıyorlar, önümüzdeki günlerde hareket gücü bulamayacaklar. husilerin aden'e doğru ilerlemelerine de izin vermeyeceğiz."

konuşmasında düşen savaş uçağına da değinen asiri, "savaş uçakları teknik nedenlerden ötürü düştü. pilotlar f-15s tipi uçaklar yardımıyla hemen kurtarıldı. biri başından diğeriyse elinden yaralandı" dedi.

pakistan asker göndermeyi görüşecek

pakistan dışişleri bakanlığı müşteşarı eyzaz ahmet çodri ise, suudi arabistan'ın güvenliğine karşı olası bir tehlike konusunda görüşmelerde bulunmak üzere savunma bakanı başkanlığında bir heyetin önümüzdeki 48 saat içinde riyad'a gideceğini açıkladı.

islamabad'da dışişleri bakanlığı'nda yemen krizi üzerinde basın toplantısı düzenleyen çodri, "suudi arabistan kralı selman bin abdul aziz  ile başbakan navaz şerif'in cuma günü bir telefon görüşmesi yaptı. taraflar, suudi arabistan'ın toprak bütünlüğüne karşı olası bir tehlike konusunda görüşmede bulundular. suudi arabistan'ın askeri ihtiyacını değerlendirmek için suudi makamları ile görüşmeler yapmak amacı ile savunma bakanı önderliğinde bir heyet gelecek 48 saat içinde riyad'a gidecek" dedi.

hudeyde askeri hava üssü bombalandı

bu arada yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, koalisyona bağlı uçaklar ülkenin batısındaki hudeyde ketindeki askeri hava üssünü bombaladı.

husi ensarullah hareketinin kontrolündeki üsse düzenlenen saldırıda, hava savunma bataryaları imha edildi.

operasyon husilerin aden’e yönelmesiyle başladı

yemen'de cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'nin, aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından husiler, aden'e doğru harekete geçip kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin arap birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon, önceki gün husilere yönelik hava harekatı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden (bae) oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;