Türkiye

Askeri casusluk davası Mart'ta yeniden görülecek

Bir sene önce Yargıtay’dan bozularak yeniden görülmesi istenen Askeri Casusluk davası için iki mahkeme arasındaki yetki anlaşmazlığını Yargıtay 5. Ceza Dairesi çözdü. Casusluk davası Mart 2015’te yeniden görülecek

Konular: Türkiye
Arşiv [Fotoğraf: AA]

istanbul’daki askeri casusluk davasında haklarında verilen karar yargıtay tarafından bozulan 14 kişinin ‘yeniden yargılanacağı’ mahkeme belli oldu. davanın yargıtay’dan dönmesinin ardından dosya, suç yeri kocaeli olduğu gerekçesiyle kocaeli 1. ağır ceza mahkemesi’ne gönderildi. ancak kocaeli 1. ağır ceza mahkemesi, ‘davanın kendi sorumluluk alanına girmediği gerekçesiyle’ yetkisizlik kararı verdi. yetkisizlik kararının ardından dosya istanbul anadolu adalet sarayı 5. ağır ceza mahkemesi’ne gönderildi.

ancak bu mahkeme de, kendisinin yetkili olmadığını ve dosyaya kocaeli’nin bakması gerektiğini belirtti. iki mahkemenin anlaşamaması üzerine dava dosyası yargıtay’a gitti. iki mahkeme arasındaki yetki tartışmasına yargıtay 5. ceza dairesi son verdi.

geçtiğimiz ay kararını açıklayan yüksek mahkeme, davaya bakmakla yetkili mahkemenin istanbul anadolu adalet sarayı 5. ağır ceza mahkemesi olduğuna karar verdi.

yargıtay’ın geçtiğimiz yıl aralık ayında bozduğu dava dosyası bir yıl sonra görülmeye başlanacak. 

anadolu 5. ağır ceza mahkemesi, 25 mart 2015 tarihine duruşma günü verdi. mahkeme aralarında davanın bir numaralı sanığı emekli albay ibrahim sezer ile tübitak görevlileri merdan metin ile yücel çipli’nin de bulunduğu 14 sanığın duruşma günü hazır olmasını istedi.

mahkeme ayrıca davanın mağdurlarına da duruşmaya gelmeleri için davetiye gönderdi. davetiye gönderilenler arasında emekli tuğamiral türker ertürk ile emekli tümamiral mücahit şişlioğlu gibi isimler yer aldı.

son günlerde askeri casusluk davasında bazı asker ve tübitak görevlilerine ‘kumpas’ kurulduğu iddiaları ortaya atıldı. davanın avukatları tarafından yapılan açıklamalarda, ‘casusluk suçlamasının gerçeği yansıtmadığı, asker ve bürokratların fişlenerek tasfiye edildiği' öne sürüldü. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;