IŞİD

Askeri seçenek şu an masada değil

Al Jazeera'nin hükümet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, IŞİD'in alıkoyduğu konsolosluk çalışanları için aracılarla temas kuruldu. Konsolosluk personeli için fidye gündemde değil. Türkiye açısından askeri seçenek şu an masada yok.

Irak'ta IŞİD militanları. [Fotoğraf-AP]

işid'in musul başkonsolosluğu'na baskın düzenleyerek rehin aldığı 49 türk personelin serbest bırakılması yolunda türkiye'nin çabaları önemli bir aşamaya geldi. 

al jazeera'nin hükümet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, işid'in alıkoyduğu konsolosluk personelinin serbest bırakılması için askeri seçenek şu an kesinlikle masada değil. 

personel ve ailelerin salıverilmesi için aracılar vasıtasıyla örgütle temas kuruldu ve diyalog devam ediyor. 

konsolosluk personeli için fidye istenmediğini belirten kaynaklar, 49 kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. 

çankaya zirvesi

devletin zirvesi akşam saatlerinde çankaya köşkü'nde bir araya geldi. zirveye cumhurbaşkanı gül, başbakan erdoğan, genelkurmay başkanı necdet özel, başbakan yardımcısı beşir atalay, dışişleri bakan yardımcısı naci koru ve mit müsteşarı hakan fidan katıldı. 

zirve yaklaşık iki saat sürdü.

zirvenin ardından çankaya köşk'ünden paylaşılan fotoğrafta, masa üzerindeki harita ve dosyaların, belli olmaması için buzlandığı dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Gül'ün çağrısı üzerine, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Özel, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Çankaya'daki zirveye katıldı.
[[AA]]

dışişlerinden musul açıklaması

dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, aralarında musul başkonsolosu öztürk yılmaz'ın da bulunduğu 49 kişinin konsolosluk yerleşkesinden çıkarılıp şehrin başka bir bölgesine nakledildiği belirtildi. 

bakanlık açıklamasında, personelin emniyet içerisinde türkiye'ye dönmeleri için tüm imkanların seferber edildiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı.

"irak hükümeti nezdinde de girişimde bulunulmuş ve başkonsolosluğumuzun emniyet ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu oldukları hatırlatılmıştır. öte yandan, başta birleşmiş milletler ve nato olmak üzere uluslararası kuruluşlarda da gerekli girişimler yapılmaktadır. sayın bakanımız bm genel sekreteri ve abd dışişleri bakanı ile görüşerek durumu ele almıştır."

bakanlık açıklamasında önceki gün kaçırılan tır şoförlerine de değinildi:

"musul’un geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 vatandaşımız aynı grup tarafından rehin alınmış olup, vatandaşlarımızın serbest bırakılması için çalışmalar devam etmektedir."

bombalı saldırı tehdidiyle girdiler

irak'ın en büyük ikinci kenti musul'u dün ele geçiren irak-şam islam devleti işid, türkiye'nin musul başkonsolosluğu'na girmeye çalıştı. personelin kapıları açmaması üzerine bombalı saldırı tehdidinde bulundular. konsolosluk görevlileri bunun üzerine kapıyı açmak zorunda kaldı. 

yaşanan gelişmeleri musul'un il meclisinin türkmen üyesi lokman reşidiyeli al jazeera muhabiri can hasasu'ya anlattı. reşidiyeli'nin verdiği bilgiye göre, işid üyeleri iraklı personele dokunmazken ikisi çocuk üçü kadın 44 türk'ü alıkoydu ve musul'daki 17 temmuz semtinde bulunan işid karargahına götürdü. reşidiyeli bu gelişmeleri konsolosluğun iraklı çalışanlarına dayandırdı.

iraklı görgü tanıklarının aktardığına göre, konsolosluğun türk güvenlik görevlileri silah bırakmayı reddetti. hafif silahlarıyla konsolosluğun zırhlı aracına binen görevliler, işid güçlerinin ağır silahlarla donatılmış araçlarının eşliğinde işid karargahına gittiler. iraklı görevliler, daha sonra türk personelle telefon iletişimi kuramadıkları bilgisini de aktardı.  

dışişleri kaynakları ise rehin alınan türk personelin sağlık durumunun iyi olduğu bilgisini verdi.  

'militanlarla temasa geçildi'

reuters haber ajansına konuşan hükümetten bir yetkili, “diplomatların can güvenliğinin temini için bazı militan gruplarla doğrudan temasa geçildi” dedi.
işid dün musul’u ele geçirdikten sonra kente mazot taşıyan 32 türk tır şoförünü rehin almıştı. grubun sözcüsü kürtçe yayın yapan rudaw'a yaptığı açıklamada "türk diplomatlar da dahil kentteki yabancı misyonlara ve sivillere dokunmayacağız" sözü vermişti. 

gelişmeler üzerine başbakan erdoğan başkanlığında bir toplantı yapıldı. toplantıya başbakan yardımcısı beşir atalay, dışişleri bakan yardımcısı naci koru, mit müsteşarı hakan fidan ve genelkurmay harekat başkanı korgeneral erdal öztürk katıldı.

davutoğlu döndü
gelişmeler üzerine abd'nin new york kentinde temaslarda bulunan dışişleri bakanı ahmet davutoğlu programını yarıda kesti. bm genel sekreteri ban ki-moon ile görüşmesini iptal eden davutoğlu türkiye'ye doğru yola çıktı. perşembe sabahı ankara'ya inen davutoğlu havaalanında bir açıklama yapmadan dışişleri bakanlığı'na geçti. 
cumhurbaşkanı abdullah gül de, musul'daki gelişmelerle ilgili dışişleri bakan yardımcısı naci koru'yu çankaya köşkü'ne çağırarak bilgi aldı. 
maliki'den operasyon mesajı
irak başbakanı nuri maliki ise işid'in adım adım gelen musul işgaline karşı siyasi ve askeri destek toplamaya çalışıyor. maliki son açıklamasında "teröristlere karşı silahlı kuvvetleri hazırlıyoruz. onlara bu bölgede kalma izini vermeyeceğiz" diyerek işid'e meydan okudu.
siyasi birlik çağrısı yapan maliki, işid'e direnmeden kaçan ve işid kente girdiğinde onlara yardım eden güvenlik güçlerini kastederek "ileriki günlerde musul’da neler yaşandığı konusunda bir araştırma yapacağız. ve olayları çözeceğiz. musul’da teröristlere karşı silah doğrultmayan komutanlar yargılanmalıdır" dedi. 
beyaz saray'dan kınama 
beyaz saray sözcüsü josh earnest, “türk başkonsolosluğu'na işid’in düzenlediği alçak saldırıyı kınıyoruz” dedi.  

işid tarafından rehin alınan başkonsolosluk mensupları ve güvenlik personelinin acil biçimde serbest bırakılması çağrısı yapan earnest, “türkiye ve irak hükümetleriyle temas halindeyiz ve herhangi bir uygun yardımı da sağlamaya hazırız” diye konuştu.

işid’ın faaliyetlerine yönelik duydukları derin kaygıyı da dile getiren earnest, musul’daki şiddete ek olarak beci ve tikrit'teki saldırılar ve şiddete yönelik haberler bulunduğunu belirtti.

güvenlikteki bozulmanın hızlı biçimde insani bir soruna dönüşmeye başladığına işaret eden earnest, bu nedenle, işid’in ilerlemesini durdurmak ve şu anda işid’in elinde bulunan yerlerdeki kontrolü tekrar sağlamak için ülkenin her tarafından iraklı liderlerin koordine içinde buna yanıt vermesi gerektiğini de kaydetti.

bm: konsolosluk personeli güvenli şekilde bırakılmalı

birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk), türkiye'nin musul başkonsolosluğu'na düzenlenen baskını kınayarak, personelin güvenli bir şekilde bırakılmasını istedi.

bmgk, irak’ta, irak şam islam devleti (işid) örgütünün saldırıları ve türkiye'nin musul başkonsolosluğu'na düzenlediği baskınla ilgili basın bildirisi yayımladı. bildiride işid'in eylemlerinden duyulan kaygı vurgulanarak, irak'ta düzenlenen ve bu ülke ve bölgede istikrarsızlığa neden olan terörist saldırılar kınandı.

sivil halkın saldırılar nedeniyle göç etmek zorunda kalmasından duyulan endişenin de belirtildiği bildiride, irak hükümetinin terörizmle mücadele etmek için birlik çağrısı yapmasından duyulan memnuniyete yer verildi.

bildiride türk başkonsolosluğu'na düzenlenen baskın ve görevlilerin rehin alınması da kınanarak, personelin bir an önce güvenli ve salim bir şekilde bırakılması istendi.

kaynak: al jazeera ve reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;