ABD

Assange teslim olacak mı?

ABD Başkanı Obama, 2013'te ABD'ye ait gizli belgeleri Wikileaks'e sızdırdığı için 35 yıla mahkûm edilen Chelsea Manning için özel af yetkisini kullandı. Cezası hafifletilen Manning, 2013 yılında girdiği hapishaneden, bu yılın mayıs ayında çıkacak. Manning'in gizli belgeleri sızdırdığı Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, "Obama Manning'i affederse ABD'ye iade edilmeyi kabul edeceğim" demişti.

Konular: ABD
Julian Assange iki yıldır sığındığı Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde basın açıklaması yaptı. [Fotoğraf: Reuters]

abd başkanlık koltuğunu bu hafta donald trump’a devredecek olan başkan barack obama, farklı suçlardan ceza alan toplam 273 mahkum için "özel af" yetkisini kullandı. 

64 mahkumu affeden, 209 mahkumun ise cezasını hafifleten obama’nın listesinde wikileaks'e belge sızdıran manning de bulunuyor. obama, 2013 yılında casusluk suçundan 35 yıla mahkûm edilen chelsea manning'in cezasını hafifletti. buna göre manning 17 mayıs'ta serbest kalacak.

chelsea manning, cezaevine girmesinin ardından cinsiyet değiştirdiğini açıklamış, bradley olan adını da değiştirmişti. 

assange, 'teslim olurum' demişti

manning, gizli belgeleri wikileaks'e sızdırmakla suçlanıyor. wikileaks'in kurusucu julian assange, haber kaynağının serbest bırakılması halinde abd'ye teslim olacağını açıklamıştı. wikileaks'in twitter hesabından 12 ocak'ta yapılan paylaşımda,  "abd adalet bakanlığı'ndaki davanın açıkça anayasa ihlali olmasına rağmen obama mannig'i affederse assange abd'ye iade edilmeyi kabul edecektir” denilmişti. assange'ın şimdi ne yapacağı merakla bekleniyor.

interpol tarafından kırmızı bültenle aranan assange dört yıldan fazla bir süredir londra'daki ekvador büyükelçiliği'ne sığınmış durumda.

en çok mahkûm affeden abd başkanı

obama’nın listesinde pentagon’da üst düzey görev yapmış james cartwright da bulunuyor. abd savunma bakanı yardımcılığı görevini yapan cartwring, 2012 yılında verdiği yanlış bir ifadeden dolayı suçlu bulunmuştu.

cezası kaldırılan veya hafifletilen mahkumların önemli bir bölümünün, şiddete bulaşmamış kişiler arasından belirlenen "uyuşturucu madde ile ilgili suçlardan" ceza almış kişiler olduğu kaydedildi.

obama, görev süresi içinde en fazla sayıda mahkûmu affeden abd başkanı olarak kayıtlara geçti.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;