Suriye'de iç savaş

Astana görüşmeleri bir gün ertelendi

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı bugün Astana’da başlaması planlanan ve iki gün sürmesi öngörülen Suriye ateşkes görüşmelerinin bir gün ertelendiğini açıkladı.

[Fotoğraf: Reuters - Arşiv]

suriye’deki ateşkesi sağlamlaştırmak ve ateşkes ihlallerini izlemek için bugün kazakistan'ın başkentinde başlaması planlanan astana görüşmeleri bir gün ertelendi. garantör ülkeler rusya, türkiye ve iran’ın yanı sıra rejim ve muhaliflerin de katılması öngörülen görüşmelerle ilgili muhaliflerin çekinceleri vardı. rusya’yı verdiği sözlerle tutmamakla suçlayan muhalifler resmi bir davet almadıklarını açıklamış, ateşkesin çok yakında çökebileceği sinyalini vermişti.

al jazeera’ye konuşan kaynaklar, astana’nın gündemiyle ilgili rusya ile türkiye arasında da fikir ayrılığı yaşandığını söylüyor.

kaynaklara göre, türkiye ve muhalifler kırılgan ateşkesin sağlamlaştırılması ve izleme mekanizmasını öncelikli olarak masaya yatırmak isterken astana’daki ilk görüşmelerde taraflara bir anayasa taslağı sunan moskova bir an önce siyasi konulara girmek istiyor.

al jazeera’ye telefonla bağlanan muhaliflerin sözcüsü usame ebu zeyd, astana görüşmelerinin gündeminin henüz açıklanmadığını ve kendilerine resmi bir davet gelmediğini söylemişti.

bunun garantörler arasında bir anlaşmazlıktan kaynaklanmış olabileceğine işaret eden ebu zeyd, ateşkesin çökme ihtimalinin bulunduğunu ifade etti.

muhalif yetkili, iran ve rusya’nın şam’ın kırsalında muhaliflerin denetimindeki doğu guta bölgesine yönelik büyük bir saldırı hazırlığı içerisinde olduğunu yönünde bilgilerinin olduğunu öne sürdü.

ebu zeyd, rusya’nın, söylemlerinin aksine astana’yı cenevre’nin alternatifine dönüştürmeye çalıştığını savundu.

daha önce reuters’e konuşan muhalif yetkililer, rejimin ateşkese bağlı kalmasını sağlamak için garantör rusya’nın somut adımlar atmadığını, kendilerinin de bunu protesto etmek için astana’ya gitmeyeceklerini ya da sadece birkaç temsilci gönderebileceklerini söylemişti.

rusya, iran ve rejimin heyetleri ise astana’ya salı günü varmıştı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;