Suriye'de iç savaş

Astana'da sonraki tur Mayıs'ta

Suriyeli silahlı muhalifler, ateşkesi sağlamlaştırmaya yönelik olarak Kazakistan'ın başkenti Astana'da 3'üncüsü düzenlenen toplantıya katılmama kararından vazgeçti. Astana'da bir sonraki görüşme turunun tarihi ise 3-4 Mayıs olarak açıklandı.

[Fotoğraf: AA / Arşiv]

3’üncüsü düzenlenen astana görüşmelerinin kapanış oturumunda konuşan kazakistan dışişleri bakan yardımcısı akylbek kamaldinov garantör ülkeler rusya, türkiye ve iran’ın ortak bir bildiri yayınladığını, buna göre astana’da bir sonraki görüşme turunun 3-4 mayıs’ta yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

rusya temsilcisi alexander lavrentiev ise rus, türk ve iranlı heyetlerin astana’da bir süre kalacağını söyledi. bunun nedeni katılmama kararından vazgeçtikten sonra bugün akşam saatlerinde astana’ya varması beklenen muhalif heyetle yapılacak görüşmeler.

astana’da basın açıklaması düzenleyen rejimin temsilcisi beşşar caferi, iki gün süren görüşmeler sırasında bir anayasa komisyonunun ele alınmadığını söyledi.

caferi kendilerine tedmur (palmira) kentindeki tarihi mekanların mayınlardan temizlenmesiyle ilgili bir belgenin sunulduğunu ifade etti.

muhalifler katılmama kararından vazgeçmişti

kazakistan'ın başkenti astana'da suriye konulu 3. tur görüşmeleri sürerken, askeri muhalefetten küçük bir grubun toplantılara katılmak için astana'ya gideceği açıklanmıştı. aa'nın muhalif kaynaklardan edindiği bilgiye göre, askeri teknik bir grup, sahadaki ateşkes durumunu ele alacak.

kazakistan dışişleri bakanı da muhalif heyetin bu gece saatlerinde astana'da olacağını duyurmuştu.

çoğunluğu askeri muhaliflerden oluşan grubun bir de sözcüsü olacak. toplantılara perşembe günü katılmayı planlayan muhalif heyet, garantör ülkeleri sahadaki durum ve ankara'da varılan ve 30 aralık'ta yürürlüğe giren ateşkesle ilgili ihlâller konusunda bilgilendirecek.

türkiye ve rusya'nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes 30 aralık 2016'da yürürlüğe girmişti. beşşar esed rejimi güçlerinin ateşkesi ihlâl etmesi üzerine, kazakistan'ın başkenti astana'da 23-24 ocak'ta türkiye ve rusya öncülüğünde bir toplantı düzenlenmişti. ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan türkiye, rusya, iran, birleşmiş milletler (bm), muhalefet ve rejim heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.

6 şubat'ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı. 15-16 şubat'taki ikinci toplantıda tüm taraflar yeniden bir araya gelmişti. askeri muhalefet, rusya garantörlüğündeki rejim güçlerinin ateşkes ihlâllerinin sürmesi üzerine ise astana 3 toplantısına katılmayacağını duyurmuştu.

ikili ve üçlü ön toplantılar şeklinde başlayan astana görüşmelerine garantör ülkeler rusya, türkiye ve iran'dan heyetlerin yanı sıra rejim heyeti de katılıyor. rejimin ateşkes ihlâllerini ve rusya’nın garantör olarak sorumluluklarını yerine getirmediğini gerekçe gösteren muhalifler astana'ya gitmeme kararı almıştı.

birleşmiş milletler gözetiminde isviçre'nin cenevre kentinde düzenlenen görüşmelerin gündemini siyasi geçişin uygulanması oluşturuyor. astana toplantıları ise türkiye ve rusya'nın öncülüğünde siyasi geçiş için gerekli genel ateşkes ortamını sağlamak için düzenleniyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;