Bilim-Teknoloji

Astronotlara jimnastik giysisi gönderildi

Özel bir uzay havacılık şirketine ait olan Cygnus insansız kapsülü, pazar günü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ateşlendi. Kapsülün taşıdığı kargoda astronotlar için jimnastik giysileri de yer alıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Cygnus kapsülü Antares roketiyle ateşlendi. [Fotoğraf: NASA]

nasa ile uui'ye kargo göndermek için anlaşan iki özel şirketten biri olan orbital sciences, üçüncü kargo görevini pazar günü başlattı. virginia'dan yapılan ateşlemede, çeşitli malzeme ve bilimsel donanım taşıyan cygnus insansız hava aracı uui'ye gönderildi.

uui avustralya'nın yaklaşık 420 kilometre üzerinde gezinirken yapılan ateşleme, antares roketiyle gerçekleştirildi. cygnus kapsülünün uui'ye çarşamba günü ulaşması bekleniyor.

yaklaşık 1.3 tonluk bir kargo taşıyan cygnus, astronotlara aylarca yetecek gıdanın yanı sıra birçok eşya ve donanım bulunduruyor. kargo arasında küçük uydular, bilimsel donanımlar ve astronotlar tarafından ilk kez denenecek jimnastik giysileri yer alıyor. nasa, kas erimesini önlemek için her gün düzenli spor yapmaları gereken uui mürettebatına gönderilen giysilerin, bakteri ve koku oluşumuna karşı dirençli olduğunu belirtti.

motor bakımı ve ateşlemenin yapıldığı wallops island'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle birkaç ay ertelenen ateşleme, nasa'nın da derin bir nefes almasına neden oldu. cygnus, uui'de azalan yemek stokunun yenilenmesi için büyük önem taşıyor.

uui cumartesi günü aralıksız insanlı görev süresinde 5 bininci günü geride bıraktı. keşif görevi 40'ta yer alan astronotlardan alman alexander gerst, tarihi günü twitter'da 'insanlar kaşiftir' tweet'iyle kutladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;