İnternet yasakları

Atalay: Twitter hizaya geliyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Twitter'ın iki kullanıcı hesabının bazı paylaşımlarını sansürlemesini, "Şimdi Twitter hizaya geliyor." diye yorumladı. Atalay'a göre Twitter'ın uygulamasıyla Türkiye'de hiçbir sorun olmayacak.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı. [AA]

kahramanmaraş'ta konuşan başbakan yardımcısı beşir atalay, internette başbakan tayyip erdoğan ve yakınlarıyla ilgili ses kayıtlarını paylaşan "haramzadeler333" ve "başçalan" hesaplarının twitter'da gizlenmesini değerlendirdi.

atalay, taleplerinin bu yönde olduğunu ve sosyal medyayla sorunlarının olmadığını söyledi.

hükümetin özgürlük alanını genişletmeye çalıştığı görüşünü savunan beşir atalay'ın açıklamaları şöyle:

"sosyal medya ortamında insanlara hakaret edilmesi, özel hayatlarının orada teşhir edilmesi vesaire gibi durumlarda da tabii yargıya götürdüler ve yargı bunların o ortamlardan çıkarılması kararını verdi. ama bu talepler yerine getirilmedi. onun için de biliyorsunuz tib (telekomünikasyon iletişim başkanlığı) twitter ile ilgili o kararı almıştı. o zaman da açıkladık; twitter gelecek, ülkemizi muhatap alacak, yönetimi muhatap alacak, burada görüşmeler yapacak, yargı kararlarımızı ciddiye alacak. şimdi twitter o hizaya geliyor. esasen bunu diğer ülkelerde uyguluyordu, bundan sonra ülkemizde de hiçbir sorun olmayacak. yani bizim sosyal medyayla bu anlamda hiçbir sorunumuz yok."

bdp'ye eleştiri: şiddetten medet umdular

30 mart'ta yapılan yerel seçimleri de değerlendiren başbakan yardımcısı atalay, türkiye'nin ilk defa doğu ve güneydoğu bölgelerinde huzur içinde bir seçim geçirdiğini savundu. kürt sorununa çözüm sürecinin devam etmesi için de çaba sarf ettiklerini söyledi.

barış ve demokrasi partisi'nin (bdp) 'şiddetten tam arınamadığını' söyleyen atalay, "seçimin belli noktalarında yine şiddetten medet umdular. onlar ondan kurtulamıyorlar. ama bölge, demokrasinin ne kadar önemli ve değerli olduğunu seçime katılımıyla gösterdiler. huzur içinde bir seçim yaşandı. seçimin siyasetin sorunları çözmek için en değerli unsur olduğunu gördüler. terörle, şiddetle barınacak bir yerin olmadığını zaten biliyorlardı. dolayısıyla bu seçim ilk defa çözüm süreci döneminde büyük, önemli bir ders oldu." dedi.

atalay, terör ve şiddetten medet umanlara bölge insanının büyük bir tokat atacağını' ifade etti.

'mit daha yasal sınırlar içinde çalışacak'

beşir atalay, meclis'ten geçen milli istihbarat teşkilatı (mit) teklifiyle ilgili de bilgi verdi. bu sayede mit'in daha rahat çalışacağını söyleyen atalay, mit müsteşarının yargıtay'da yargılanacağını anlattı.

"bugüne kadar mit’in çalışması kapalı bir alan, pek kimsenin bilmediği, meclis'in haberinin olmadığı ve açık bir mevzuatla da yürümeyen bir alan gibi. ilk defa mit’in nasıl çalışacağı, neler yapacağı yasayla tam bir hukuki zemin içerisine çekildi, tam bir meşruiyet zemini kazandırıldı ve meclis denetimine alındı. meclis'te yeni bir komisyon kuruldu; güvenlik ve istihbarat komisyonu. o komisyon mit’i, emniyet teşkilatı'nı, jandarma'yı ve maliye bakanlığı'nda mali denetim yapan masak’ı denetleyecek. meclis'e gelecekler onlar, o komisyonda hesap verecekler ve yılda bir defa onlara çalışmalarıyla ilgili rapor sunacak. ilk defa mit bu hale geldi. şimdi bunlara övgü yağdırılacağı yerde, birileri; 'işte mit daha güçlendi, işte hükümetin emrinde çok farklı bir teşkilat' gibi yansıtıyorlar. bunlar doğru değil arkadaşlar. mit bundan sonra daha yasal sınırlar içerisinde çalışacak."

'müsteşar yargıtay'da yargılanabilecek'

atalay, kürt sorununa çözüm için yürütülen süreçte de ellerindeki en önemli enstrümanın mit olduğunu söyledi. 

"ben siyasi irade olarak mit'e talimat veriyorum; 'git diyorum terör örgütü mensuplarıyla görüş. sorunu bitirmek için çözümler ara yahut şunları görüş.' mit müsteşarı gidiyor. sonra savcı bu görüşmeden dolayı onu sorguya çağırıyor. o zaman o mit'i nasıl çalıştıracaksınız? orada bütün sorumluluk siyasi iradeye aittir, o sorumlu değil. talimatı veren sayın başbakan'dır, hükümettir. bundan sonra herhangi bir savcı, kendisine verilen talimatı yerine getirdi diye mit müsteşarını öyle hemen sorguya falan da çağıramayacak. başbakan iznine bağlı ve mit müsteşarı herhangi bir mahkemede değil, bundan sonra ancak yargıtay'da yargılanabilecek. zaten şuanda da bütün müsteşarlar, valiler, büyükşehir belediye başkanları normal mahkemelerde değil, yargıtay'da yargılanırlar; mit müsteşarını da o grubun içerisine aldık."

atalay böylece mit mensuplarının yargı dışına çıkarılmadığını savundu.

kaynak: dha

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;