Arap Baharı

Ateşin yandığı an

Tam 5 yıl önce bugün, Tunuslu seyyar satıcı Muhammed Buazizi’nin kendini ateşe vermesi, Arap dünyasında peş peşe olaylara yol açtı. Peki Buazizi, bu noktaya nasıl geldi? Al Jazeera, Arap Baharı'nın 5. yıldönümünde, Buazizi’nin memleketi Sidi Buzid’de. Buazizi'nin ailesi ve arkadaşlarıyla görüştü.

Konular: Tunus, Ortadoğu

muhammed buazizi, 17 aralık 2010'da kendini yaktığında, arap ülkeleri için de bir değişimin kıvılcımı ateşlemiş oldu. buazizi, tunuslu bir seyyar satıcıydı. ailesini geçindirmek için bu işi yapmaya mecburdu. çünkü başka iş yoktu ama polis, arabasına el koydu. buazizi, geri almak istedi fakat belediye kapısından çevrildi. ve sonrasında kendini ateşe verdi...

al jazeera, arap baharı'nı başlatan bu olayın 5. yılında, buazizi'nin memleketi sidi buzid'e gitti. buazizi'nin akrabaları ve arkadaşlarıyla konuştu. buazizi nasıl bu noktaya gelmişti?

kuzeni ali buazizi "muhammed yalnız hissediyordu. o dönemde çok sıkıntı çekiyordu, pek çok problemi vardı. onun kaygılarını ve endişelerini dinleyecek kimse yoktu" diyor. 

olay anında yakınında olan ve buazizi'yi tanıyan ahmed tlili ise "kendini yaktı çünkü ayrımcılığa uğradığını hissetti. buna daha fazla dayanamadı. ben belediye binasının önündeydim. onu alevler içinde gördüm. insanların onun etrafında olduğunu, ateşi söndürmeye çalıştığını gördüm. çok acı verici bir görüntüydü” diye konuşuyor. 

buazizi'nin kendini yakmasının üzerinden 5 yıl geçti. buazizi'nin memleketinde hayatın şimdi daha zor olduğunu düşünenler çok. ancak muhammed buazizi’nin ölümü tunuslulara, bu genç adamın yaşamı boyunca sahip olamadığı özgürlüğü ve onuru verdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;