İsrail - Filistin sorunu

Ateşkes diplomasisi sürüyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ateşkes girişimi için Kahire'de, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise Batı Şeria'da. ABD ve İsrail Mısır'ın ateşkes önerisini destekliyor ancak doğrudan görüşmelerde Hamas yok.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısırlı mevkidaşı Sami Şükri ile bir araya geldi. [Fotoğraf: Reuters]

gazze'de ateşkes konusunu görüşmek için kahire'de bulunan abd dışişleri bakanı john kerry, filistin devlet başkanı mahmud abbas ile telefonda görüştü. 

filistin haber ajansı wafa'ya göre, görüşme sırasında kerry ve abbas herhangi bir ateşkes anlaşmasının mısır'ın girişimiyle uyumlu olması gerektiği konusunda aynı görüşü paylaştı.

öte yandan abd dışişleri bakanlığı, gazze'deki insani durumun düzeltilmesinde kullanılmak üzere 47 milyon dolar yardımda bulunulacağını açıkladı. bakanlığa göre, acil insani yardımlarda kullanılacak bu fonla gazze'deki filistinlilerin barınak, gıda ve tıbbi ihtiyaçları karşılanacak. 

abd dışişleri bakanı john kerry, filistin devlet başkanı mahmud abbas ile israil ve filistin'in "ateşkes" çabalarını görüştü. 

pazar günü kahire'de birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki-moon'la görüşen kerry salı günü tamamlanması planlanan kahire ziyaretini bir gün daha uzattı. kerry'nın çarşamba sabahı kahire'den ayrılması bekleniyor.

kerry, kahire'de israil’in gazze saldırısının 'kendini koruma hakkı' olduğunu savundu, gazze'de sivillerin ölmesinden kaygı duyduğunu söylemekle yetindi.

ateşkes konusunu görüşmek üzere yapılan ziyarette kerry salı günü mısır dışişleri bakanı sami şükri ile de görüştü.

şükri görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "mısır'ın ateşkes girişimi konusundaki tutumu nettir, değişikliğe gidilmesi yönündeki söylentiler gerçek dışıdır" dedi.

kerry'nin ayrıca mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi ile de görüşmesi bekleniyor.

ban ki-moon filistin'e gidiyor

bm genel seketeri ban ki-moon kahire'nin ardından filistin'e geçiyor.

ban akşam saatlerinde filistin'de hamas ile fetih arasında kurulan birlik hükümetinin başbakanı rami hamdallah ile görüşecek. 

ikilinin görüşmenin ardından basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

ramallah'taki görüşme sürerken filistin yönetimi başkanı mahmud abbas'ın ise türkiye ve katar'dan sonra ürdün'e gitmesi bekleniyor.

'hiçbir şey katliamlara gerekçe gösterilemez'

fransa dışişleri bakanı laurent fabius, gazze'deki şiddetin durması için israil ise hamas arasında yaptığı ateşkes çağrısını yineledi.

ab toplantısı için brüksel'de bulunan fabius, "hiçbir şey, tansiyonu ve kini artırmaktan, daha fazla kurbana neden olmaktan başka bir işe yaramayan saldırı ve katliamlara gerekçe gösterilemez" diye konuştu.

fransız bakan geçtiğimiz hafta kahire'yi ziyaret etmiş ve mısır'ın ateşkes önerisini desteklediklerini söylemişti.

israil'in 8 temmuz'dan bu yana gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda ölenlerin sayısı 600'ü geçti. ölen 609 kişi arasında en az 154 çocuk bulunuyor. uluslararası toplum israil'i saldırılarına sessiz kalırken hamas'ı suçlayan açıklamalar yapılıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;