Ahmet Davutoğlu

‘Ateşkes gerçek taraflarla yürür’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hamas ve İsrail arasında 24 saatlik dilimler halinde ateşkes ilan edilmesini sağlayarak kalıcı ateşkes görüşmelerini devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Basın Müşaviri Osman Sert, Twitter'dan Paris'te Davutoğlu ve Kerry arasındaki görüşmeden bu fotoğrafı paylaştı. [Fotoğraf: Twitter-@osmansrt]

bakan davutoğlu, trt haber'de katıldığı bir televizyon programında israil ve filistin arasındaki ateşkes çabaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

gazze’de ateşkesin ancak iki tarafın da kabul etmesi durumunda anlamlı olacağını belirten davutoğlu, “mısır ile israil birlikte istişare ederek kara harekâtından bir müddet sonra ateşkes ilan ettiler. biz o zaman da söyledik: ateşkesin aktörleri müzakereye katılmamışlarsa bu ateşkesin sürdürülebilir olması mümkün değil. hamas'ı ve gazze halkının iradesini yok saymak, şu ana kadar ateşkesin gecikmesinin en önemli sebeplerinden birisi” diye konuştu.

davutoğlu, hamas’ın otoriter bir yapı olmadığını söyledi. hamas lideri halid meşal'in herkesle istişareye önem verdiğini ifade eden davutoğlu, “hamas bir uluslararası kurtuluş hareketi olarak organize edilmiştir. herhangi bir yabancı savaşçı yok gazze'de. gazzeliler kendi topraklarını savunmak için, kendi onurlarını savunmak için mücadele ediyorlar. hamas'a hamas olduğu için destek vermiyoruz. hamas, filistin davası'nı sahiplendiği için destek veriyoruz” dedi.

davutoğlu, katar'da ve mısır’da yürütülen ateşkes çabaları konusunda da bilgi verdi:

“mısır’ın ve israil’in planı, önce ateşkes yapılsın, sonra tartışılsın. böyle olunca tartışmalar aksıyor. hamas, ateşkes olunca ‘yeni bir statüko oluşmadan önce ben kanaatlerimi belirtip yeni statükoda rol oynamak istiyorum. 2012 anlaşmasına geri dönülsün, kapılar açılsın, abluka kalksın’ diyor. biz barış istiyoruz ama bu onurlu bir barış olmalı.”

israil'in ateşkes metnini reddetmesi üzerine ikinci bir plana geçtiklerini belirten davutoğlu, ”hamas gerçek bir ateşkesi reddetmiyor ama israil gerçek bir ateşkese yaklaşıldığında kendi çıkarlarına uymadığını düşündüğü bir ateşkesi reddediyor” diye konuştu.

12 saatlik ateşkesin herkese hakkını veren adil bir ateşkes olduğunu vurgulayan davutoğlu, "şimdiki hedefimiz 12 saatlik ateşkesi 24 saate çıkararak yani 24 saatlik ateşkesler, dilimler halinde en azından ramazan bayramı süresince bir ateşkesi temin etmek ve bu arada da kalıcı bir ateşkes için neler yapılabileceğini konuşmak" dedi.

bakan davutoğlu, ortadoğu için ‘bataklık’ ifadesinin kullanılmasını yine eleştirdi:

"ortadoğu'ya bataklık olarak bakamayız. bunlar bizim değil 500 yıl, 100 yıl önce dedelerimizin savunduğu topraklar. birileri burayı bataklık haline getirmeye çalışıyor. bizse burasını bir gül bahçesi yapmaya çalışıyoruz. şimdi nerede bir  yangın varsa oraya koşup, yetişip söndürmeye ve çözmeye çalışıyoruz ve herkes vicdanına sorsun, bu yangınlara koşan kim?"

'paralel yapı' eleştirisi

türkiye'de iktidar olmanın yolunun israil'den geçtiğini düşünenler olduğunu belirten davutoğlu, “israil memnun edilirse türkiye'de iktidar olunabileceğini düşünenler ki bunların arasında bu 'paralelci' dediğiniz yapılar da var. hep onların gönlünü kazanmaya çalıştılar. filistin'le ilgili samimi hiçbir adım atmadılar. hala bir taziye, israil'e açık bir tenkit görebiliyor musunuz yayınlarında?” dedi.

'ihsanoğlu neredeydi?'

davutoğlu, cumhurbaşkanı adayı ekmeleddin ihsanoğlu’nu da eleştirdi.

filistin’in birleşmiş milletler’de “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazandığı toplantıda, o dönem islam işbirliği teşkilatı genel sekreteri ekmeleddin ihsanoğlu’nun olmadığını hatırlattı.

“ekmeleddin ihsanoğlu madem gerçek bir aktördü, neredeydi? gerçek aktör olmak, büyük devletlerce muhatap olmaktır. son iki üç gündür kim abd ile aralıksız görüşüyor. kim aktör?” dedi. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;