Suriye'de iç savaş

‘Ateşkes’in en kanlı günü: 61 ölü

Suriye’de BM gözetimindeki kısmi ve geçici ateşkesin ilan edildiği 27 Şubat’tan bu yana en kanlı gün yaşandı. Esed rejiminin hava saldırılarında 61 sivil hayatını kaybetti.

Suriye ordusuna ait savaş uçağı, İdlib'in Maret el Numan ilçesindeki pazar yerine saldırı düzenledi. [Fotoğraf: AA]

anadolu ajansı, suriye'de birleşmiş milletler (bm) gözetimindeki kısmi ve geçici ‘ateşkes’in yürürlüğe girdiği 27 şubat’tan bu yana en fazla sivil ölümünün yaşandığını duyurdu. esed rejiminin hava saldırılarında 61 sivil hayatını kaybetti.

rejime ait savaş uçaklarının, şam'ın doğu guta ilçesindeki bala beldesine saldırısında 9 kişi öldü. öğle saatlerindeki hava saldırısında da idlib ilinin maret en-numan ilçesindeki pazar yerinde 47; kafr nubul beldesinde 5 sivil yaşamını yitirmişti.

bm güvenlik konseyi'nin (bmgk) 2254 nolu kararı çerçevesinde yürürlüğe giren kısmi ve geçici ateşkes, ilk gününden bu yana rejim güçleri tarafından ihlâl ediliyor. ancak son günlerde rejimin özellikle halep'in güneyinde yoğunlaşan saldırıları, bmgk kararına rağmen sivillere yönelik rejim ablukasının sürmesi ve insani yardımların engellenmesi, ateşkesi oldukça kırılgan hale getirmişti.

muhalifler, rejimin bir süredir düzenlediği hava saldırılarının bugün doruk noktasına ulaşmasıyla sahadaki ateşkesin fiilen son bulduğuna dikkati çekiyor.

son haftalarda artan gerilimin üzerine dün, muhaliflerin oluşturduğu müzakere yüksek komisyonu (myk), isviçre'nin cenevre kentinde bm arabuluculuğunda süren görüşmelere katılımını tek taraflı ertelemişti.

abd başkanı barack obama, ateşkesin kırılganlığı ve müzakerelerin tıkanması nedeniyle dün rusya devlet başkanı vladimir putin'i arayarak esed rejimine baskı yapmasını istemişti.

‘hiç kimse rejimden hesap sormuyor’

myk başkanı riyad hicab, öğle saatlerinde cenevre'de yaptığı açıklamada, "sahada çatışmaların durması söz konusu değil, çünkü hiç kimse rejimden hesap sormuyor" ifadelerini kullanarak, "553 suriyeli öldürüldü ateşkesin başlangıcından bu yana. hangi ateşkesten bahsediyoruz? sahada ateşkes yok." diye konuşmuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;