Ekonomi

Av bitti balık bitmedi

Balık avı yasağı başladı. Ancak olta balıkçılığı ve buzhaneler sayesinde tezgahlar balık dolu. Cinsine göre balığın kilosu 7 ile 72 lira arasında değişiyor. Balıkçılar 15 güne kadar fiyatların daha da artacağını söylüyor.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

Olta balıkçılığı yazın da sürüyor

Buzhane hamsisi 7 lira

En pahalı balık kalkan ve barbun

Denizin kuru fasulyesi olarak adlandırılan, kışın kilosu 2-5 lira arasında değişen istavrit 10 liradan satılıyor. [AJT-Mustafa Değirmenci]

15 nisan itibariyle balık yasağı başladı. büyük tekneler 1 eylül’de balık avı sezonu başlayana kadar limanlara dinlenmeye çekildi.

ancak balık tezgahları dolu. olta balıkçılığı bütün yaz boyunca sürüyor. çiftlikte yetiştirilen levrek ve çipura ise bütün yıl boyunca satılıyor. balığın bol olduğu kış aylarında yakalanarak buzhanelerde saklanan balıklar ise tezgahlara çıkmaya başladı.

10-15 yıl önce balık satıcıları dükkanlarını kapayıp, sezonun açılmasına kadar tatile çıkarlardı. ancak artık buzhane balıkları, satıcıların bütün yaz boyunca çalışabilmesini sağlıyor.

hamsi her zaman ucuz

balık fiyatları şehre göre, hatta semte göre bile farklılık gösterebiliyor. burada günlük olarak yakalanan balık miktarı da fiyatı doğrudan etkiliyor. o gün bol balık çıktıysa fiyatlar otomatik olarak düşüyor. balık azaldığında ise fiyatlar artıyor.

bütün kış bolca bulunan hamsi, yazın da en ucuz balık olarak dikkat çekiyor.

kışın 2-3 liraya kadar düşen hamsi, buzhanede saklandıktan sonra şu anda kilosu 7 liradan satılıyor. denizin kuru fasulyesi olarak adlandırılan, kışın kilosu 2-5 lira arasında değişen istavrit ise 10 lira. ancak istavrit, hamsi gibi buzhane değil. istanbul’da olta balıkçılığının yaygınlaşmasından sonra yaz kış taze istavrit bulabilmek mümkün.

sardalyanın kilosu 10 lira

bu mevsimin bir diğer olta balığı, yani taze bulunabilen balığı ise sardalya. sardalyanın kilosu da 10 lira.

yine bir yaz balığı olan tekir ve barbun ise pahalı balıklardan. tekirin kilosu 50 liradan satılırken, barbunun kilosu 70 lirayı aşıyor. bu da yazın çok az sayıda yakalanmalarından kaynaklanıyor.

balıkçılar kışın tekirin kilosunun 10 liraya kadar gerilediğini anlatıyor.

mezgit kilosu 17-30 lira arasında satılırken, lüferin bir boy küçüğü sarıkanatın kilosu 40-64 lira arasında değişiyor. kalkanın kilosu ise 50-60 liraya hatta büyüklüğüne göre 100 liraya kadar çıkabiliyor.

fiyatlar yüzde 40-50 artar

balıkçılar bu fiyatların normal olduğunu, havaların ısınmasıyla birlikte bu fiyatların yüzde 40-50 civarında artacağını belirtiyorlar.

kumkapı balık pazarı’ndaki dadaş balık’ın sahibi, 30 yıllık balıkçı ayhan ateş; eylül, ekim, kasım aylarında balığın en bol ve ucuz zamanı olduğunu, o dönemlerde haftada 60-70 kasa balık sattığını anlatıyor. yazın ise bu miktar 30 kasaya kadar düşüyor.

balıkçı ateş, fiyatların yakında artacağını, balığın giderek azaldığını söylüyor. balığı her sabah hale giderek aldığını anlatan ateş, çok olan balığın pazarlıkla, az olanın ise açık artırma yoluyla satıldığını, yaz-kış ayrımı olmadan her zaman en pahalı balıkların kalkan ve barbun olduğunu ifade ediyor.

ateş: “eskiden yazın balık olmazdı. ama balık çiftliklerinin çoğalması, olta balıkçılığının yaygınlaşması ve buzhane balıkları sayesinde yazın da tezgahımızı açık tutabiliyoruz. kumkapı’da balık bitmez” diyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;