Türkiye

Avrasya tüneli açıldı

Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla bugün hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tünelin ücretinin yılbaşına kadar 15 lira olacağını belirtti.

Konular: Türkiye

avrasya tünelinin hizmete alınmasıyla istanbul'un iki yakası arasındaki mesafe, 15 dakikada geçilebilecek. tünel, cumhurbaşkanı erdoğan, başbakan yıldırım, aralarında cumhurbaşkanı, başbakan, bakan ve büyükelçilerin de bulunduğu çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla bugün törenle hizmete açıldı.

cumhurbaşkanı erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "yılbaşına kadar diyoruz ki; buranın ücreti 15 lira olsun. ama bu, aile ve sosyal politikalar bakanlığındaki şehitlerimize yönelik o hesaba girecek. 15 liradan o güne kadar bu geçişler yapılacak ve aile sosyal politikalar bakanlığındaki şehit ve gazilerimize yönelik hesapta bu para toplanmış olacak" dedi. 

erdoğan, "terörün bizi kendi gündemine esir etmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. onun için bugün burada bu eserin açılışının yapılmasını dedik ki ertelemeyeceğiz, yapacağız. bunun teröre karşı en doğru ve en etkili tutum olduğuna inanıyoruz" ifadesini de kullandı.

"yeni havalimanımızı inşallah 26 şubat 2018'de devreye almış olacağız"

başbakan yıldırım da avrasya tüneli'nin açılış töreninde şöyle konuştu:

"avrasya tüneli de en büyük rüyalarımızdan, en büyük hayallerimizden biriydi. hamdolsun, marmaray gibi, yavuz sultan selim köprüsü gibi ve osman gazi köprüsü gibi hayalleri birer birer gerçeğe dönüştürerek bu günlere geldik. açtığımız her eser, ülkemize kazandırdığımız her büyük proje, yürüttüğümüz her hizmet bu toprakların hakkı ve emeği olan aziz milletimiz içindir.

156 yıllık demir yolu ağlarımızı yeniledik, kara tren devrinden hızlı tren dönemine geçtik. hava yolunu 'halkın yolu' yaptık. havaalanları sayısını ikiye katladık. bugün dünyanın en büyük havalimanı yapan ülkenin adı türkiye'dir. inşallah yeni havalimanımızı 2018'in 26 şubat'ında devreye almış olacağız. hayırlı olsun şimdiden."

2007'de ihale edildi

marmaray'ın kardeşi niteliğinde olan metro hattından sonra lastik tekerlekli araçlar için iki katlı inşa edilen tünel projesi için ihale, 12 haziran 2007'de ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığı altyapı yatırımları genel müdürlüğünce yapıldı. kazlıçeşme ile göztepe arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak avrasya tüneli, boğazı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı.

avrasya tüneli'nin 5,4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. avrupa ve asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergahta da yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları tamamlandı. sarayburnu-kazlıçeşme ile harem-göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi.

kazlıçeşme-göztepe hattında gerçekleştirilen avrasya tüneli, yoğun trafiğin etkili olduğu şehir içinde yolculuk süresini önemli ölçüde azaltacak. asya ve avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresini 15 dakikaya indirecek, güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak. tünelin giriş ve çıkış noktalarındaki bağlantı yollarının genişletilmesi ve düzenlenmesiyle trafik daha akıcı hale gelirken, çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanacak. söz konusu proje, kazlıçeşme-göztepe arasındaki en kısa güzergah olacağı için yakıt masrafı düşecek, havaya salınan zararlı gaz miktarının yanı sıra aracın bakım masrafları da azalacak.

deprem ve tsunamiye karşı önlem

[Harita: AA]

dünyanın önde gelen mühendislik projelerinden olan tünel, 24 saat boyunca güvenli ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş bir sisteme sahip olacak. en ileri tasarım, teknoloji ve mühendislik uygulamalarının ürünü tünel, deprem ve tsunami risklerinden en az şekilde etkilenecek yapıda inşa edildi. tünel üstün güvenlik özellikleriyle gerektiğinde sığınak olarak da kullanılabilecek. modern aydınlatma teknolojisi, yüksek kapasiteli havalandırma sistemi, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın tesisatı, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, acil tahliye sistemleri ve her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleriyle hizmet verecek.

tünelde her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alacak. yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak.

modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler taşıyan tünelin iki katlı inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek. avrasya tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılmasını sağlayacak.

geçiş ücreti 6 dolar+kdv

tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+kdv, minibüsler için 6 dolar+kdv karşılığı türk lirası olacak. tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini hızlı geçiş sistemi (hgs) ve otomatik geçiş sistemi (ogs) aracılığıyla ödeyebilecek. ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanlığı altyapı yatırımları genel müdürlüğü, projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için avrasya tüneli işletme inşaat ve yatırım aş’yi (ataş) görevlendirdi. işletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;