UEFA Avrupa Ligi

Avrupa Ligi sahibini buluyor

Futbolda daha önce UEFA Kupası, 7 sezondur da UEFA Avrupa Ligi olarak organize edilen Avrupa'nın 2 numaralı kupası bugün sahibini bulacak. Finalde Liverpool ile Sevilla karşılaşacak.

Konular: Spor, Futbol

finalde ingiltere'nin liverpool ile ispanya'nın sevilla takımları, 21.45'te isviçre'nin basel kentindeki saint jakob-park'ta kupayı müzelerine götürebilmek için mücadele edecek.

eski adı uefa kupası, yeni adı uefa avrupa ligi olan organizasyonda sevilla beşinci, liverpool ise dördüncü kez kupayı kazanmaya çalışacak.

futbolda avrupa'nın kulüpler bazında 2 numaralı organizasyonu uefa avrupa ligi, 1955 yılında fuar şehirleri kupası adı altında düzenlenmeye başlandı.

organizasyon 1971-1972 sezonundan itibaren uefa kupası adını aldı, 2009'dan bu yana uefa avrupa ligi olarak düzenlendi.

sevilla tarihe geçebilir

daha önce 2006, 2007 ve 2014, 2015 yıllarında olmak üzere bu kupayı iki defa art arda müzesine götürmeyi başaran sevilla, bu sezon da kazanması halinde avrupa'nın 2 numaralı kupasını üst üste 3 kez müzesine götüren ilk ekip olarak tarihe geçecek.

liverpool ise finalde galip gelmesi halinde kupayı en çok kazanan takım unvanını sevilla ile paylaşacak.

geçen yılki zaferiyle kupayı 4. kez kazanan ilk takım olmayı başaran sevilla, üçer şampiyonluk yaşayan finaldeki rakibi liverpool ve italya'nın inter ile juventus takımlarını geride bırakmıştı.

kupayı şimdiye dek kazanan takımlar şöyle:

sevilla (ispanya) 4, inter (italya) 3, juventus (italya) 3, liverpool (ingiltere) 3, borussia mönchengladbach (almanya) 2, feyenoord (hollanda) 2, göteborg (isveç) 2, parma (italya) 2, real madrid (ispanya) 2, tottenham (ingiltere) 2, porto (portekiz) 2, atletico madrid (ispanya) 2, ajax (hollanda) 1, anderlecht (belçika) 1, bayer leverkusen (almanya) 1, bayern münih (almanya) 1, cska moskova (rusya) 1, eintracht frankfurt (almanya) 1, galatasaray (türkiye) 1, ipswich town (ingiltere) 1, napoli (italya) 1, psv eindhoven (hollanda) 1, schalke 04 (almanya) 1, valencia (ispanya) 1, zenit (rusya) 1, shakhtar donetsk (ukrayna) 1, chelsea (ingiltere) 1

kupanın gittiği ülkeler

uefa avrupa ligi'ni kazanan takımların ülkeleri şunlar:

italya 9, ispanya 9, ingiltere 7, almanya 6, hollanda 4, isveç 2, rusya 2, portekiz 2, belçika 1, türkiye 1, ukrayna 1

galatasaray tarih yazdı

uefa kupası'nı kazanan ilk ve tek türk takımı galatasaray, bu başarısını 1999-2000 sezonunda gerçekleştirdi.

sarı-kırmızılılar, o sezon uefa kupası'na maç kaybetmeden uzanırken, kopenhag'daki finalde ingiltere'nin arsenal takımını penaltı atışları sonucunda 4-1 mağlup ederek büyük bir başarıya imza attı.

liverpool bir kez yenildi

jürgen klopp teknik direktörlüğündeki liverpool, avrupa'nın 2 numaralı kupasında, finale kadar yaptığı 14 maçta 6 galibiyet, 7 beraberlik aldı, bir kez de sahadan mağlup ayrıldı. ingiltere ekibi, bu maçlarda rakip fileleri 18 kez havalandırdı, kalesinde ise 10 gol gördü.

liverpool, uefa avrupa ligi b grubu'nda sion, rubin kazan ve bordeaux'nun olduğu gruptan 10 puanla lider çıktı. son 32 turunda augsburg, son 16 turunda manchester united'ı eleyen liverpool, çeyrek finalde borussia dortmund, yarı finalde de villarreal'i geçerek finalin yolunu tuttu.

en golcüsü adam lallana

liverpool’un uefa avrupa ligi'ndeki en golcü ismi ingiliz futbolcu adam lallana oldu.

lallana, kupada takımının 3 golüne imza attı. daniel sturridge, divock origi, philippe coutinho ve james milner ikişer, dejan lovren, mamadou sakho, roberto firmino, emre can, jorden ibe, christian benteke birer gol kaydetti. liverpool adına diğer bir golü de villarreal'den bruno soriano kendi kalesine attı.

sevilla finale gelene kadar iki kez yenildi.

kupada son iki yılın şampiyonu sevilla, avrupa ligi'nde yaptığı 8 maçta 4 kez sahadan galip ayrıldı, 2 kez berabere kaldı ve 2 yenilgi yaşadı. ispanya temsilcisi bu maçlarda 14 gol attı, kalesinde ise 7 gol gördü.

unai emery teknik direktörlüğünde uefa şampiyonlar ligi grubunda 2 galibiyet, 4 mağlubiyetle manchester city ve juventus'un ardından 3. sırayı alan sevilla, yoluna uefa avrupa ligi'nde devam etti. son 32 turunda molde, son 16 turunda basel, çeyrek finalde athletic bilbao, yarı finalde shakhtar donetsk'i geride bırakan sevilla, avrupa ligi'nde finale yükseldi.

en golcüsü gameiro

ispanya ekibinin bu sezon uefa avrupa ligi'ndeki en golcü futbolcusu fransız kevin gameiro oldu.

gameiro, avrupa ligi'nde takımına 7 gol kazandırdı. sevilla'da fernando llorente 2, vitolo, vicente iborra, mariano ferreira, timothee kolodziejczak ve adil rami birer gol attı.

efa avrupa ligi finaline çıkacak ingiltere'nin liverpool ve ispanya'nın sevilla takımları, avrupa kupalarında ilk kez karşılaşacak.

isviçre'nin basel kentindeki st. jakob-park'ta yarın oynanacak final maçıyla liverpool, 35. kez ispanya takımlarına karşı mücadele edecek. liverpool, önceki karşılaşmalarda 14 galibiyet, 10 beraberlik aldı, 10 mağlubiyet yaşadı.

sevilla ise ingiltere ekipleriyle 9. maçına çıkacak. sevilla, önceki maçlarda 3 galibiyet, 2 beraberlik elde etti, 3 kez de sahadan mağlup ayrıldı.

liverpool'un 12, sevilla'nın 5'inci avrupa kupası finali

avrupa kupalarında liverpool 12. kez, sevilla ise 5. defa final oynayacak.

liverpool, geçmiş yıllarda çıktığı 11 finalin 8'inden galip ayrıldı. ilk finaline uefa kupa galipleri kupası'nda 1966'da çıkan ingiltere temsilcisi, borussia dortmund'a 2-1 kaybetti.

uefa kupası adıyla oynandığı yıllarda çıktığı 3 finalden de galip ayrılan liverpool, 1973'te borussia dortmund'u 3-2, 1976'da club brugge'ü 4-3 ve 2001'de alaves'i uzatmalarda 5-4 yendi.

ingiltere ekibi, avrupa futbolunun bir numaralı kupasında ise 7 kez finale çıktı. o zamanki adıyla avrupa şampiyon kulüpler kupası'nda 1977'de borussia mönchengladbach'ı 3-1, 1978'de club brugge'ü 1-0, 1981'de real madrid'i 1-0, 1984 roma'yı penaltılarla 4-2 yenerek kupaya ulaşan liverpool, 1985'te juventus'a 1-0 kaybetti. uefa şampiyonlar ligi adı altında 2005'te milan'ı penaltılarla 3-2 geçerek kupayı alan liverpool, 2007'de ise milan'a bu kez 2-1 yenildi.

sevilla, daha önce çıktığı 4 avrupa kupası finalinde de şampiyonluk sevinci yaşadı. organizasyonun uefa kupası adıyla oynanan yıllarında 2006'da ingiliz middlesbrough'yu 4-0, ve 2007'de espanyol'u penaltılarla 3-1 yenen sevilla, 2014'te benfica'yı penaltılarla 4-2, geçen sezon ise dnipro'yu 3-2 geçerek mutlu sona ulaştı.

iki ülke takımlarının 13. finali

ispanya ve ingiltere temsilcileri bu yıl avrupa kupalarında 13. kez finalde kozlarını paylaşacak.

daha önceki 12 finalde ispanyollar 7, ingilizler 5 kez kupa sevinci yaşadı. avrupa'nın bir numaralı kupası şampiyonlar ligi'nde 1981'de real madrid'i 1-0 yenen liverpool, ingilizlere bu organizasyonda ispanyollar karşısındaki tek şampiyonluğu yaşattı. barcelona 2006'da arsenal'ı 2-1, 2009 ve 2011'de manchester united'ı 2-0 ve 3-1'lik skorlarla geçerek ispanyollara şampiyonluğu getirdi.

avrupa'nın iki numaralı organizasyonu uefa kupası'nda liverpool, 2001'de alaves'e karşı, sevilla da 2006'da middlesbrough önünde galip geldi. 2010'da ise atletico madrid, fulham'ı uzatmada 2-1 mağlup ederek kupaya uzandı.

uefa kupa galipleri kupası'nda 1963'te tottenham, atletico madrid'i 5-1, 1971'de chelsea, real madrid'i 2-1, 1991'de manchester united, barcelona'yı 2-1 yenerek ingilizleri zafere taşıdı. 1980'de arsenal'ı penaltılarla 5-4 yenen valencia ile 1995'te arsenal'ı uzatmada 2-1 mağlup eden real zaragoza, bu kupada ingiliz takımlarını geçen ispanyol kulüpleri oldu.

kaynak: aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;