PKK

Avrupa Parlamentosu'ndaki PKK/PYD sergisine tepki

Avrupa Parlamentosu'nda, PKK lideri Öcalan ve PYD üyelerini gösteren fotoğrafların yer aldığı sergiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tepki gösterdi. Kalın, "Her gün Türk vatandaşlarını hedef alan bir terör örgütünün propagandasının yapılması kabul edilemez" dedi. Dışişleri Bakanlığı da tepki gösterdi.

[Fotoğraf: AA]

aa'ya konuşan cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın, avrupa parlamentosu'nda (ap) açılan pkk/pyd sergisiyle ilgili, "avrupa parlamentosu çatısı altında her gün türk vatandaşlarını hedef alan bir terör örgütünün propagandasının yapılması kabul edilemez" dedi.

kalın'ın açıklamaları şöyle:

"avrupa parlamentosu’nun bizzatihi avrupa birliği’nin terör örgütü kabul ettiği pkk’nın organik uzantısını parlatarak neyi amaçladığını anlamakta güçlük çekiyoruz.

avrupa parlamentosu’nun bir terör örgütünün reklamına soyunması, türkiye olarak gündeme getirdiğimiz çifte standartların en açık kanıtıdır.

terör propagandası, ifade özgürlüğü kapsamında olamaz. bu sergiyi düzenleyenler, eğer hareketlerini ‘pyd’nin daeş terör örgütüyle savaştığı’ iddiasına dayandırıyorlarsa, kendilerine nusra cephesi, hizbullah ve eli kanlı esed rejimi sergilerini de açmalarını tavsiye ediyoruz.

bizim açımızdan masum insanları öldüren ve kandan beslenen nusra cephesi, daeş, pyd ve pkk arasında herhangi bir fark yoktur.

türkiye’deki terörle mücadele yasalarını her fırsatta eleştiren bazı avrupalı siyasetçilerin asıl maksadı bu vesileyle anlaşılmıştır."

öcalan ve pyd'lilerin fotoğrafları var

[Fotoğraf: AA]

brüksel'deki avrupa parlamentosu'nda pkk lideri abdullah öcalan ve örgütün suriye uzantısı pyd üyelerini gösteren fotoğrafların olduğu bir sergi açıldı.

ap sosyal demokrat grubu milletvekili josef weidenholzer'in ev sahipliğinde açılan serginin fotoğraflarını, avusturyalı thomas schmidinger çekti.

bir hafta süreyle açık kalacak sergide, pkk'nın uzantıları pyd, ypj ve ypg'lilerin suriye'nin kuzeyinde çekilmiş fotoğrafları yer alıyor. fotoğrafların altlarındaki bilgi notlarında da suriye'nin kuzeyindeki bazı yerler "kanton" olarak tanımlanıyor.

2013 yılında çekilen bir fotoğrafta, pkk lideri abdullah öcalan'ın posteri görülüyor. 2014'te pyd'nin bir kongresinde de yine öcalan'ın fotoğrafı var.

"çifte standart"

vize serbestisi için türkiye'den terörle mücadele kanununu değiştirmesini isteyen ap'de daha önce ypg'yi simgeleyen şeyler asılmıştı. dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, 30 haziran'da brüksel'e yaptığı ziyarette konuya ilişkin şunları söylemişti:

"teröristler ile ilgili ifade özgürlüğü konusunda da çifte standarttan uzak durmamız lâzım. bugün avrupa parlamentosu'nda daeş'in paçavralarına izin verilmiyorsa pkk'nın paçavralarına da izin verilmemesi lâzım. daeş'in avrupa içinde uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı yapmasına nasıl izin verilmiyorsa pkk'nın bu tür faaliyetlerine de göz yumulmamalıdır. dolayısıyla ifade özgürlüğü konusunda da maalesef bu çifte standardı görüyoruz. bu konuda net ve ilkeli olmamız lâzım."

18 mart'ta yapılan türkiye-ab zirvesi öncesi pkk'nın zirvenin yapıldığı ab konseyi arkasında çadır kurmasına izin verilmesi, türkiye'nin tepkisini çekmişti.

dışişleri bakanlığı'ndan tepki

dışişleri bakanlığı da sergiye tepkiyi dile getiren yazılı bir açıklama yaptı:

"avrupa parlamentosu'nda terör örgütü pkk'nın elebaşını ve örgütün suriye uzantısı pyd üyesi teröristleri yansıtan bir fotoğraf sergisinin açılmış olmasını kınıyoruz. avrupa parlamentosu bu şekilde, hemen her gün masum insanların canını alan kanlı bir terör örgütünün propagandasına, dolayısıyla terörizmin teşvikine alet olmuştur.

deaş da, pkk da terör örgütleridir. bir terör örgütünü diğer terör örgütüne tercih etmek, terörizmin tüm kurbanlarının anısına saygısızlıktır. çifte standartlar avrupa birliği'nin imajını ciddi biçimde zedelemektedir.

bu konuda gerek avrupa birliği daimi temsilciliğimizce, gerek bakanlığımızca gereken girişimler yapılmakta ve tepkiler ortaya konulmaktadır.

ülkemiz terörizmle mücadelede ilkeli bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini, keza suriye'de barış ve istikrarın da ancak ilkeli bir duruşla tesis edilebileceğini her vesileyle hatırlatmayı sürdürecektir."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;