Küresel ekonomi

Avrupa'da İngiltere çatlağı

Başbakan Cameron, ülkesinin talepleri dikkate alınmazsa Fransa ve Almanya tarafından ortaya atılan ekonomik plana destek verilmeyeceğini açıkladı.

Konular: Avrupa, Almanya

Haberin Öne Çıkanları

Referandum tartışması

Yenir reformlar

Radikal değişim

Cameron, İngiltere’nin büyük mali sektörünün ve pazarının yeni anlaşmayla korunması gerektiğini ifade etti. [Reuters]

yaşlı kıta avrupa'yı sarsan ekonomik krize karşı peş peşe önlemler açıklanırken, ingiltere'den farklı bir ses yükseldi. başbakan david cameron, ülkesinin istekleri karşılanmadığı sürece yeni avrupa birliği (ab) anlaşmasına imza atmayacağını duyurdu. cameron salı günü yaptığı açıklamada, ingiltere’nin büyük mali sektörünün ve pazarının yeni anlaşmayla korunması gerektiğini ifade etti.

cameron, ab’nin içinde borç krizinin çözülmesinin ingiltere için de yararlı olacağını vurgularken, “elbette bunun karşılığında bizim ısrarcı olacağımız bazı koşullar olacak. bu koşulların yer almadığı bir anlaşmayı imzalamayacağım” ifadesini kullandı.

ingiltere'nin times gazetesine de konuşan cameron, taleplerinin ‘üzerinde odaklanılmış’ ve ‘pratik’ öneriler olduğunu ancak bunların taviz anlamına gelmeyeceğini avrupalı liderlere ilettiğini söyledi. cameron, euro bölgesi ülkeelerinin yollarına kendi başlarına devam etmek istemeleri halinde ingiltere’nin bu sürece dahil olmayacağını vurguladı.

referandum tartışması

cameron liderliğindeki muhafazakar parti'nin sağ kanadı, euro krizine ilişkin varılacak olası bir anlaşmanın ingiltere'de referanduma sunulması yönünde başbakana baskı yapıyor.
ancak koalisyonun küçük ortağı, liberal demokrat parti'nin lideri ve başbakan yardımcısı nick clegg, referanduma gerek olmayacağını söylüyor. clegg, "17 avro bölgesi ülkesiyle ilgili varılabilecek yeni mali kuralların, ingiltere'den ab'ye yetki devrini gerektirmediği için bu konuda referanduma gidilmesine gerek yok" ifadesini kullanıyor.

muhafazakar parti'nin sağ kanadına yakın üyesi, iş ve emekli maaşlarından sorumlu bakan iain duncan smith ise varılacak olası bir anlaşmanın ingiltere'nin ab'deki pozisyonunu değiştireceği gerekçesiyle referanduma gidilmesi gerektiğini savunuyor.

yeni reformlar

almanya başbakanı angela merkel ve fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy’nin pazartesi günü paris’teki görüşmesinden reform kararı çıkmıştı.

reform paketinde, üye ülkelerdeki mali disiplini ve bütçe açıklarını kontrol konusunda ab’nin lüksemburg'daki yargı organı avrupa adalet divanı’na da yetki verilmesi önerildi. iki ülke, euro bölgesi’ndeki ülkelerin mali disipline uymalarının sağlanmasının kontrolü konusunda üye ülkelerdeki anayasa mahkemelerine yetki verilmesini de talep ediyor.

fransa cumhurbaşkanı, yeni sözleşmeyi sadece euro bölgesi’nin 17 üyesi ve daha sonra katılacak ülkeleri de kapsayacak şekilde kaleme alabilecekleri mesajını vermişti.
liderler ayrıca, bölgede ortak tahvil çıkarılmasının borç krizine çözüm olmayacağını söylemişti.

paris yönetimi, daha önce bütçe açıklarının denetimi konusunun devlet politikası haline gelmesi amacıyla, kendi anayasasında değişiklik önermişti.

alınan kararları içeren bir metin, avrupa birliği (ab) başkanı herman van rompuy’a ve blok üyesi ülkelere sunulacak. kararlar, perşembe günü başlayacak ab zirvesi’nde ele alınacak.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;