Bilim-Teknoloji

Avrupa'nın 'T-rex'i bulundu

Portekiz'de yapılan kazılarda, Avrupa'da bugüne kadar keşfedilmiş en büyük dinozor ortaya çıkarıldı. Jura döneminde yaşamış en büyük yırtıcılardan biri olan dinozorun dişlerinin uzunluğu 10 cm'ye ulaşıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
T.gurneyi, T.tanneri'nin ardından belirlenen ikinci Torvosaurus. [Getty Images]

avrupa'da yaşamış olan en büyük yırtıcıya ait kalıntılar, portekiz'de ortaya çıkarıldı. torvosaurus gurneyi (t-gurneyi) adı verilen yeni dinozor türünün, yaklaşık 150 milyon yıl önce iber yarımadası'nda yaşadığı belirtildi. boyu 10 metreye ulaşan dinozorun ağırlığı 4-5 ton arasında değişirken, dişlerinin uzunluğu 10 cm'ye ulaşıyordu.

lizbon'un kuzeyindeki bir bölgede kemikleri çıkarılan t-gurneyi, kökenleri kuzey amerika'ya uzanan torvosaurus tanneri'ye benzetilse de, kaval kemiği, üst çene kemiği, dişleri ve kuyruk yapısıyla farklı bir dinozor olarak kayıtlara geçti. 

lizbon yeni üniversitesi ve museu da lourinhã müzesi'nden christophe hendrcikx, 115 cm büyüklüğünde kafatası olan t-gurneyi'nin keşfedilen en büyük dinozor olmadığını ancak jura döneminde var olmuş en büyük türlerden birini temsil ettiğini belirtti. t-gurneyi, 10 cm'lik dişleriyle diğer büyük dinozorlar dahil birçok büyük canlıyı avlayabiliyordu.

t-rex’ten önce yaşadı

hendrcikx ve octavio mateus'un başını çektiği araştırmada, t-gurneyi, t-tanneri'nin ardından belirlenen ikinci torvosaurus olma özelliğini taşıyor. t-tanneri'nin üst çenesinde 11 veya daha fazla diş yer alırken, t-gurneyi'de bu sayı 11'in altında kalıyor. ağız ve kemiğinin şekli ve yapısı da farklılık gösteren t-gurneyi'nin, yaşadığı dönemde gıda zincirinin en tepesinde yer aldığı düşünülüyor.

paleontologlar, t-gurneyinin en yırtıcı dinozor olarak bilinen tyrannosaurus rex'ten (t-rex) 80 milyon yıl önce yaşadığına dikkat çekerek, "t-rex ayak izlerini bırakırken t-gurneyi çoktan bir fosile dönüşmüştü" ifadesini kullandı. 

t-rex’ten küçük olmasına rağmen, t-gurneyi güçlü ön kolları, avlarına acımayan pençeleri, kalın bacakları ve öldürücü ısırıklarıyla yaşadıkları dönemin en korkutucu canlıları arasında yer alıyordu. araştırma hakkında yorumda bulunan abd’nin carnegie doğal tarih müzesi’nden matt lamanna, “avlarını yakalayan ve çenesiyle ölene kadar parçalayan t-rex’in aksine, t-gurneyi muhtemelen avının ölmesini bekliyordu” dedi. araştırmacılar, t-gurneyi’nin avrupa’nın en büyük yırtıcısı olduğu konusunda hemfikir.

kaynak: plos one

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;