Tacikistan

Avukatlar Tacikistan'dan geldi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, Tacikistan’da gözaltına alınan Türk avukatların Türkiye'ye döneceğini açıklamasının ardından, 3 isim Duşanbe'den İstanbul'a geldi.

Konular: Tacikistan
Avukat Gülden Sönmez [Fotoğraf: AA]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, tacikistan’da gözaltına alınan türk avukatların, duşanbe'den thy uçağıyla saat 09.00'da istanbul atatürk havalimanı'na geleceğini açıkladı. çavuşoğlu, twitter hesabından paylaştığı mesajında, "çok şükür, tacikistan'dan iyi haberi aldık. gülden sönmez ve beraberindekiler duşanbe'den thy ile birazdan istanbul'a hareket edecekler. tsi ile 09.00'da istanbul atatürk havalimanı'na inecek olan gülden sönmez ve arkadaşlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" yazdı.

ihh yönetim kurulu ve hukukçular derneği üyesi gülden sönmez, uluslararası hukukçular birliği üyesi emine yıldırım ve tercümanları zaur beg, thy uçağıyla duşanbe'den istanbul'a geldi.

"tercüman resmi kıyafetli olmayan grup tarafından gözaltına alındı, fiziksel müdahaleye uğradı"

ihh yönetim kurulu ve hukukçular derneği üyesi gülden sönmez atatürk havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, tacikistan'da siyasi düşüncelerinden dolayı tutuklanan ve kötü muamele görenlerle ilgili bir tespit çalışması yapmak için bölgeye gittiklerini söyledi.

ziyareti resmi olarak gerçekleştirdiklerini anlatan sönmez, duşanbe'ye inmelerinin hemen ardından tacikistan başsavcılığı'na giderek insan hakları heyeti olarak tutuklularla ilgili bir çalışma yapacaklarının bilgisini verdiklerini anlattı.

sönmez, "tutuklular çok ciddi ve ağır suçlamalarla muhataptılar. insan haklarını savunan hukukçularız. hukukçu organizasyonunun temsilcileriyiz. ziyaret amacımız, mümkünse gözaltında olan kişileri tutuldukları yerde görmek, mümkün değilse yakınlarından bilgi almak ya da her halükârda onların yaşadıkları ihlâlleri hem türkiye'ye hem de islâm dünyasına taşımaktı" diye konuştu.

kaldıkları otele sabah 05.00 sularında bir grubun gelerek kendilerini gözaltına almak istediğini aktaran sönmez, tercümanlarının resmi kıyafetli olmayan grup tarafından gözaltına alındığını, fiziksel müdahaleye uğradığını, kendilerinin ise gruba direndiğini söyledi. sönmez, şöyle konuştu:

"pasaportlarımızı almaya çalıştılar. cep telefonlarımızı aldılar. kim olduklarını sorduğumuzda istihbarat görevlileri olduğunu anladık. bizi alıp götürmeye çalıştılar ama direndik. onların aracına binmeyi reddettik. zaten ülkeden hemen çıkacağımızı da beyan etmiştik. havaalanında 12 saat gözlem altında tutulduk. uçağa bininceye kadar cep telefonlarımız ve pasaportlarımız bize verilmedi."

"kabul ederlerse tutuklularla görüşmeye tekrar gideceğiz"

türkiye'den gelen mesajlarla, kendilerini gözaltına almak isteyen kişilerin tavırlarının olumlu yönde değiştiğini söyleyen sönmez, "sayın cumhurbaşkanımıza, sayın başbakanımıza, tacikistan büyükelçilik görevlilerine, hukukçu meslektaşlarımıza ve bizi destekleyen herkese teşekkürü bir borç biliyorum" dedi.

tacikistan'daki gözlemleri ve yaşadıklarıyla ilgili bir rapor hazırlayacaklarını belirten sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"bütün dünya kamuoyuna seslenişimiz, lütfen herkesin gözü tacikistan'da olsun. resmi siyasi bir partinin temsilcisi olmaktan başka hiçbir şeyleri olmayan islâmi bir partinin temsilcilerine, üyelerine ve destekleyenlere özgürlüğün ulaşması için bütün emeğimiz ve gücümüz onlarla birlikte olsun. bütün dünyanın desteğine ihtiyaçları var."

sönmez, tacikistan'da tutuklanan kişileri ziyaret etmek için resmi taleplerinin ise hâlâ devam ettiğini aktardı.

tacikistan'a giden heyet arasında yer alan uluslararası hukukçular birliği üyesi avukat emine yıldırım da tacikistan'daki tutuklamaların en yakında zamanda son bulmasını temenni ettiklerini vurgulayarak, "bu alanda bir kamuoyu oluşturulması gerekiyor. biz de bunun için elimizden geldiğince çalışacağız. kabul ederlerse tutuklularla görüşmeye tekrar gideceğiz" dedi. 

hukukçular derneği duyurdu

hukukçular derneği, türkiye'den duşanbe'ye giden iki avukat ve bir tercümanın, kaldıkları otele gelen tacikistan polisleri tarafından götürüldüğünü ve heyetten haber alınamadığını bildirmişti.

dernekten yapılan yazılı açıklamada, tacikistan yönetiminin son yıllarda müslümanlar üzerindeki baskısını artırdığı, tutukladığı islami kalkınma partisi üyelerini işkenceye tabi tuttuğu ve aileleriyle görüşmelerini de yasakladığı ifade edilmişti. sipar avukatlar birliği üyesi avukatların da önce kaybolması ve sonrasında tutuklandıklarının açıklanması üzerine, avukatlar gülden sönmez ve emine yıldırım ile tercümanları zaur beg’in dayanışma için duşanbe’ye gittikleri belirtilmişti.

heyetin, perşembe günü bazı tutuklu yakınları ve avukatlarıyla görüştüğü aktarılan açıklamada, şöyle denilmişti.

"görüştükleri avukatlar da tacikistan polisi tarafından perşembe günü gözaltına alınmıştır. heyetimizin, cezaevindeki tutuklularla görüşme talepleri de kabul edilmemiştir. rusya'dan heyete katılan avukatlar ise, bugün moskova'ya dönmek üzere uçağa bindiklerinde gözaltına alınmışlardır. iki avukat ve bir tercüman arkadaşımız da bugün türkiye saati ile 17.30 sularında otele gelen tacikistan polisleri tarafından otelden götürülmüşlerdir. o saatten itibaren heyetten haber alınamamaktadır. 

arkadaşlarımızla ilgili olarak hem türkiye hem de tacikistan makamları haberdar edilmiştir. ancak şu aşamaya kadar arkadaşlarımızla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. arkadaşlarımızın derhal salıverilmeleri için hem türkiye hem tacikistan hem de üçüncü ülke makamlarını derhal görevlerini yapmaya çağırıyoruz."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;