Türkiye

Avusturya Parlamentosu'ndan Türkiye'ye silah ambargosu kararı

Avusturya Parlamentosu, Türkiye'ye silah ihracatının engellenmesini talep eden önergeyi kabul etti. Bağlayıcılığı bulunmayan önergenin hayata geçmesi için Avusturya hükümetinin de bu yönde bir karar alması gerekiyor.

avusturya parlamentosu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, , türkiye’ye yapılan silah ihracatının engellenmesine yönelik önerge oybirliğiyle kabul edildi. yasal bağlayıcılığı olmadığı belirtilen önergede, savaş malzemeleri ve dış ticaret yasası kapsamında savaş veya savaş çıkması muhtemel ülkelere silah ve mühimmat sevkiyatı için ruhsat verilmesinin engellenmesi talep edildi.

yeşiller partisi tarafından gündeme getirilen önerge, oybirliğiyle kabul edildi.

gerekçe; darbe girişimi sonrası yapılan uygulamalar

ambargo gerekçesi olarak, "darbe girişiminin ardından terörle mücadele kapsamında muhaliflere yönelik operasyonlar, gazeteci, yazar ve akademisyenlerin gözaltına alınmaları ve tutuklanması, toplu memuriyetten çıkarmalar ve askeri operasyonlarda sivillerin hayatını kaybetmesi" gibi nedenler sıralanıyor.

kararda, “bu nedenle bu şartlarda avusturya'dan türkiye'ye savaş malzemeleri, savunma silahları, askeri ve polisin kullanabileceği malzemelerin gönderilmemesi gerektiği düşünülmektedir" denildi ve avusturya hükümeti'nden türkiye'ye silah satışını durdurması istendi.

kararın hükümet açısından hukuki olarak bağlayıcılığı bulunmuyor. önergenin hayata geçmesi için avusturya hükümeti'nin de aynı yönde bir karar alması gerekiyor.

kaynak: aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;