Bilim-Teknoloji

Ayda 370 dakika telefondayız

BTK'nın verilerini göre bu yılın son çeyreğinde Türkiye'deki mobil telefon aboneleri ayda ortalama 370 dakika konuştu. Bu rakamla Avrupa ülkeleri içinde en fazla konuşan ülke Türkiye oldu.

Konular: Bilim-Teknoloji
Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında cep telefonunda en fazla konuşan ülke
Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında cep telefonunda en fazla konuşan ülke [Fotoğraf: BTK]

sektörle ilgili verileri düzenli olarak yayınlayan bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu btk, 2014 yılının son çeyreğine ait son raporu açıkladı. 80 sayfalık türkiye haberleşme sektörü üç aylık pazar verileri raporu'nda internet, bilişim, iletişim, dijital platformlar ve sektörle ilgili birçok veri bulunuyor.

ayda 370 dakika konuşuyoruz

rapora göre türkiye, mobil cihazlar üzerinden yapılan aylık ortalama konuşma süresinde avrupa ülkeleri arasında birinci oldu. son çeyrekte mobil cihazlar üzerinden yapılan konuşmaların aylık ortalaması 370 dakika oldu. bu rakam türkiye'yi avrupa ülkelerinde aylık bazda en fazla konuşan ülke konumuna yükseltiyor. avrupa ülkeleri içinde en fazla konuşan ülke olan fransa'da aylık mobil telefon konuşma süresi 297 dakika oldu.  

raporda göre türkiye'de internet abone sayısı 39 milyon 791 bin 406 oldu. bir önceki dönemde 36 milyon 986 bin 164 olan bu rakam yüzde 7.6'lık bir artış olduğu anlamına geliyor. önceki dönemlere göre nisbeten hızhlı artışın fiber ve mobil abonelerden kaynaklandığı açıklandı. mobil cepten internette çeyrek bazında yüzde 10.8 oranında bir artış yaşanırken fiberde ise bu rakam yüzde 4.7 oldu.

telefon abonesi 72 milyona yaklaştı

türkiye'deki cep telefonu abone sayısı ise son çeyrekte 71 milyon 908 bin 742 oldu. bu abonelerin 56.8 milyonu 3g, 15.1 milyonu ise 2g abonesi oldu. abonelerin 31 milyonu mobil internet teknolojilerine kullanıyor. bu çeyrekte türkiye'de mobil cihazlar yardımı ile tüketilen internet miktarı ise 84.940 terrabyte'a ulaştı.

53.11 milyar dakika konuşuldu

btk'nın raporuna göre son çeyrekte mobil telefon aboneleri 53.11 milyar dakika konuştu. bu rakam bir önceki dönemde 52.10 milyar dakikaya göre yüzde 1.92 oranında artış anlamına geliyor. operatör bazında bakıldığında bu rakamın 20.86 milyarı turkcell, 18.17 milyarı vodafone, 14.08 milyarı da avea abonelerinin konuştuğu dakikalardan oluşuyor.

sabit telefon kullanımı azalıyor

her yıl ve çeyrekte azalma eğilimi gösteren sabit telefon aboneliğindeki düşüş bu çeyrekte de devam ediyor. buna göre bu yılın üçüncü çeyreğindeki sabit telefon abone sayısı 12.74 milyona düştü. bir önceki çeyrekte bu rakam 13.01 milyon olmuştu. benzer düşüş konuşma sürelerinde de yaşanıyor. bu çeyrekte 3.3 milyar dakika olan sabit telefon konuşma süresi bir önceki çeyrekte 3.7 milyar olarak gerçekleşmişti.

kaynak: btk ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;