Suriyeli Mülteciler

Aylan Kurdi davasında sanık iddiası: Asıl organizatör Abdullah Kurdi

Aralarında Aylan Kurdi’nin de bulunduğu 5 Suriyeli mültecinin ölümünden sorumlu tutulan 2 sanık bugün hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, ilk duruşmada sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip duruşmayı erteledi. Sanıklar, Aylan Kurdi’nin babası Abdullah Kurdi'yi suçladı ve Kurdi’nin organizatör olduğunu iddia etti.

Abdullah Kurdi ve ailesi üç kez Ege'yi geçmeye çalıştı. [Fotoğraf: Reuters]

facianın sorumlusu olduğu düşünülen iki suriyeli sanık hakkında istenen ceza 35’er yıl hapis. bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak ve iştirak halinde göçmen kaçakçılığı yapmak ile suçlanıyorlar.

bodrum ağır ceza mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tutuklu sanıklar asem alfrhad ve avukatı duygu çakmak bişen ile muwafaka alabash ve avukatı kemal ertuğrul katıldı. eşi ve iki çocuğunu kaybeden abdullah kurdi ise duruşmaya gelmedi.

mahkemede ifade veren sanıklardan asem alfrhad, aylan kurdi’nin babasını suçladı ve bodrum’a ortağıyla birlikte otel kiralamak için geldiklerini söyledi. alfrhad, olayın asıl suçlusu ve organizatörünün aylan kurdi’nin babası abdullah kurdi olduğunu ifade etti.

“kaçmak gibi bir düşüncem de yoktu. ancak, beş aydır nedenini bilmediğimiz şekilde cezaevindeyiz. olayın asıl suçlusu bu işin asıl organizatörü ise şu anda televizyonlarda kahraman oldu ve yargılanmayı bırakın, ifadesi bile alınmadı. benden kendisini birkaç kez otomobilimle bir yerlere götürmemi istedi. vatandaşım olduğu için yardımcı oldum. kimseden para almadım. kimseyi kaçakçılık için zorlamadım. bodrum'da otel kiralamak isterken kendimi bu işin içinde buldum.”

sanıklardan muwafaka alabash da benzer bir ifadeyle abdullah kurdi’yi suçladı.

“suriyeliler bana, 'bodrum'a gittiğinde abdullah kurdi'yi bul. göçmen kaçakçılığı yapıyor. seni karşıya geçirir. kime sorsan sana onu gösterir. bodrum bölgesinde abdullah kurdi'yi tanımayan yoktur' dediler. bodrum'a geldiğimde abdullah kurdi'yi buldum. herkes tanıyordu. hemen buluştuk. vatandaşlarından paraları topluyordu. bir gece kendisine yardımcı olmam halinde beni ücretsiz karşıya geçireceğini ve tekneyi kendisinin kullanacağını söyledi. bunun üzerine sadece türk organizatöre verilen paranın kefili olarak sadece yanlarında durdum. olay gecesi, iki taksiye binip gittiler. ben ne tekneyi gördüm ne de bugüne kadar beş kuruş para aldım. amacım sadece avrupa'ya gidip çocuğumun hayatını kurtarmaktı.”

duruşma ertelendi

mahkeme başkanı hâkim, sanıkların çelişkili ifade verdiğini söyledi. bunun üzerine sanıklar, çelişkilerin tercümandan kaynaklandığını öne sürdü.

ifadelerin alınıp, tanıkların ve avukatların dinlenmesinin ardından mahkeme, iki sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruşmayı erteledi.

faciayla ilgili 2'si suriyeli 4'ü türk 6 kişinin ise yakalanması için ise halen çalışmalar sürüyor.

2 eylül tarihinde yunanistan'ın istanköy (kos) adası'na geçmek isterken bindikleri fiber teknenin, akyarlar mahallesi alihoca burnu açıklarında alabora olması sonucu suriyeli 3 yaşındaki aylan kurdi, ağabeyi 5 yaşındaki galip kurdi ve annesi 35 yaşındaki rihan kurdi'nin de aralarında bulunduğu 5 kişi yaşamını yitirmişti.

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;