Anayasa Mahkemesi

AYM Başkanı: Dershane yasası raporu hazır

TBMM'deki 23 Nisan resepsiyonunda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, dershanelerin kapatılmasını öngören yasanın iptaline ilişkin başvuruda raporun hazır olduğunu belirtip "Önümüzdeki dönemde gündeme alıp sonuçlandıracağız" dedi.

Konular: Türkiye

anayasa mahkemesi başkanı arslan tbmm'deki 23 nisan resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. arslan, 14 mart 2014'te resmi gazete'de yayınlanan dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasanın iptal edilmesi talebiyle yapılan başvuruyu değerlendirdi. anayasa mahkemesi başkanı, bu konuda raporun hazır olduğunu ve önümüzdeki günlerde başvuruyla ilgili kararı vereceklerini söyledi. 

'bireysel başvurularda vahim bir tablo yok'

arslan, avrupa insan hakları mahkemesi'ne giden başvuruları azaltmak amacıyla yargı reformuyla gelen bireysel başvurularla ilgili durumu da değerlendirdi. arslan, "bireysel başvular konusunda vahim, altından kalkılamayacak bir tablo yok. tabii bu şu anlama gelmiyor, 'sistemi çalışamaz hale getirmez' anlamına gelmiyor. ama biz mümkün olduğu kadar tedbirlerimizi alıyoruz" açıklamasını yaptı. bireysel başvurularda sıkıntılı bulunduğunu vurgulayan arslan, "artan oranda başvuru var. ama aynı zamanda bunlarla başa çıkabilecek bir irade var. öyle çok vahim bir tablo yok önümüzde" diye konuştu. arslan şunları söyledi: 

"bireysel başvuruların sınırlandırılması için bir düzenlemeye şu anda ihtiyaç görmüyorum. ama mesela özellikle uzun yargılamalarla ilgili şu olabilir; bir kanuni düzenleme yapılarak bunların adalet bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyona devri mümkün olabilir. tıpkı avrupa insan hakları mahkemesi önünde bekleyen uzun yargılamalarda olduğu gibi. bununla ilgili sanıyorum bazı çalışmalar da var. yeni yasama döneminde bu yapılabilir. mahkemeye gelmiş olanları da biz oraya aktarabiliriz. çok farklı bir şey olmayacak. biz de bir hesap yapıyoruz. tazminatı hesaplarken yargılamanın ne kadar sürdüğüne bakıyoruz, tazminat komisyonu da aynı şeyi yapıyor.

arslan, tutuklu bulunan samanyolu televizyonu yayın grubu başkanı hidayet karaca'nın başvurusu ile ilgili olarak da; "bireysel başvuruda öncelik sıralamamız var. avrupa insan hakları mahkemesi'nin geliştirdiği kriterler doğrultusunda bu öncelik sıralaması. tabii tutuklulukla ilgili, gözaltı ile ilgili başvurular öncelik sıralamasında epeyce üstteler. bununla ilgili bilgim yok" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;