Türkiye

AYM: Game Of Thrones ihracında hak ihlâli var

Anayasa Mahkemesi, Maltepe Askeri Lisesi'nde öğrencilerine dünyaca ünlü "Game Of Thrones" dizisini izlettiği gerekçesiyle TSK'dan çıkarılan Yüzbaşı'nın, adil yargılanma hakkının ihlâl edildiğine karar verdi.

Konular: Eğitim, Türkiye

dünyada izlenme rekorları kıran televizyon dizisi "game of thrones - taht oyunları", yapılan bireysel başvuruyla anayasa mahkemesi'nin gündemine girdi. yüksek mahkeme, askeri lisedeki öğrencilerine diziyi izleten yüzbaşı iskender gülbahar'ın bu gerekçeyle türk silahlı kuvvetleri'nden (tsk) ihracını hak ihlâli saydı.

anayasa mahkemesi'nin, tsk'dan atılan bir yüzbaşının yaptığı bireysel başvuruya ilişkin kararı, resmi gazete'de yayımlandı. izmir maltepe askeri lisesi'nde ingilizce öğretmeni olarak görev yapan yüzbaşı iskender gülbahar, 2011'de video dersinde öğrencilerine dünyaca ünlü "game of thrones" dizisini izletti.

dizide müstehcen görüntüler olduğu, ders adı altında bu görüntüleri çocuklara izlettiği gerekçesiyle yüzbaşı hakkında soruşturma başlatıldı.

tsk ile ilişiği kesilen yüzbaşı gülbahar, bu işleme karşı dava açtı. askeri yüksek idare mahkemesi (ayim) birinci dairesi, ilişik kesme işlemini iptal etti.

karar düzeltme isteminde bulunulması üzerine dosyayı tekrar inceleyen daire bu kez davayı, "söz konusu diziyi askeri öğrencilere seyrettirmek ve bu sırada başlarında bulunmak suretiyle tsk'nın itibarını sarsacak şekilde ahlâk dışı hareketlerde bulunduğu ve statüsü itibarıyla kamu görevlisi olmak yeterliliğini yitirdiği..." gerekçesiyle reddetti.

yüzbaşı gülbahar, açtığı davadan sonuç alamayınca anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı.

"içeriğinde türk milleti ya da türk devletiyle ilgili konu barındırmayan..."

iskender gülbahar başvurucu dilekçesinde, ulusal kanallarda izletilen ve (13+) yaş kategorisi izleyici için uygun görülen dizinin izletildiği sınıfın 17-18 yaş grubundaki 12. sınıf öğrencileri olduğunu belirtti.

gülbahar, dizinin askeri savcılık tarafından yürütülen soruşturmaya ilişkin dosyasındaki bilirkişi raporunda belirtildiği gibi "orta çağ döneminde geçtiği varsayılabilecek fantastik ögeler içeren, gerçek dünyayla alâkası olmayan, içeriğinde türk milleti ya da türk devletiyle ilgili konu barındırmayan, dolayısıyla milli duyguları zayıflatabilecek hiçbir öge içermeyen bir yapım olduğunu" anlattı.

gülbahar, "dizide vatan sevgisi, kralına bağlılık, kahramanlık, aile sevgisi ve benzeri kavramların ön planda olduğunu, 550 dakikalık dizide cinsel içerikli sahnelerin 15 dakikayı geçmediğini, ingilizce eğitimine paralel olarak izletilen ve sınavda sorusu sorulan bu dizinin ahlâki açıdan sakıncalı olduğu iddiasının dayanaktan yoksun bulunduğunu" belirtti. "dizide cinsel içerik veya milli duyguları zedeleyecek ögeler bulunmasa da uygunsuz olarak nitelendirilebilecek bazı kısımları ileriye sararak veya izletmeyerek kontrollü şekilde dizinin izlenmesini sağlamaya çalıştığının öğrenci ifadeleri ve tanık beyanlarıyla ortada olduğunu" ifade etti.

gülbahar başvurusunda, "ayim'nin bağımsız ve tarafsız bir mahkeme olmadığını, belirtilen durumlar nedeniyle eşitlik ilkesinin, adil yargılanma hakkının, masumiyet karinesinin ve çalışma hakkının ihlâl edildiğini" savunarak, yeniden yargılama talep etti.

'adil yargılama hakkı ihlâl edildi'

anayasa mahkemesi ikinci bölümü, yüzbaşı gülbahar'ın adil yargılanma hakkının ihlâl edildiğine karar verdi. ihlâl sonuçlarının ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için kararın bir örneği ayim birinci dairesi'ne gönderildi.

gerekçede, ayim tarafından verilen ilk kararda, oy çokluğuyla gülbahar'ı tsk'dan ayırma işleminin iptal edildiği, karar düzeltme istemi üzerine yapılan incelemede ise aksi yönde bir sonuca varılarak davanın reddine karar verildiğinin görüldüğü belirtildi.

hak ihlâline neden olduğu ileri sürülen karar düzeltme başvurusu üzerine verilen kararda, "ilk kararda yer alan objektif tespitlere aykırı bir hususun varlığının ortaya konulamadığı, takdir yetkisinin kullanımında amaç edinilen kamu yararının başvurucu hakkında daha hafif bir disiplin cezasıyla sağlanıp sağlanamayacağının tartışılmadığı" ifade edilen gerekçede, şu tespitler yapıldı:

"kararda, başvurucunun mesleki geçmişinde hiçbir disiplin cezası yokken disiplin yönünden ilk defa yaşanılan bir olay nedeniyle en üst düzeyde yaptırım uygulanmasının gerekçelerinin tam olarak ortaya konulamadığı, dizinin izlettirilmesine başvurucunun tek başına karar vermediği gibi karar vericiler arasında en alt rütbede yer aldığı, ayrıca dizinin izlettirilmesi sırasında başvurucunun da diziden rahatsız olduğuna dâir öğrenci ifadeleri bulunmasına karşın bu durumun da kararda tartışılmadığı görülmektedir.

meslek hayatı boyunca ilk kez disiplin yönünden tahkikata ve üstlerinin emri ve bilgisi dâhilinde olan bir olaydan dolayı en ağır yaptırım olarak kabul edilebilecek ayırma işlemine tabi tutulan başvurucu hakkında kullanılan takdir yetkisinin, kamu yararına uygun olduğu yönünde verilen kararda bariz takdir hatası olduğu ve bu nedenle ayırma işleminde kullanılan takdir yetkisinin ölçülü olduğu konusundaki kararın adil yargılanma ilkesini ihlâl ettiği sonucuna varılmıştır."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;