Türkiye

AYM'de bireysel başvuru dönemi

Kişiler, ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde internet üzerinden Anayasa Mahkemesi'ne müracaat edebilecek.

Haberin Öne Çıkanları

AİHM'ye 2 yıl yasak

172 lira ödenecek

23 Eylül'de başladı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, "Yargı organları da işlerini yaparak bu sistemin iyi çalışmasını temin etmeli" dedi. [AA]

anayasa mahkemesi'ne (aym) bireysel başvuru yapmak mümkün hale geldi. anayasada veya avrupa insan hakları sözleşmesi`nde yer alan temel hak ve özgürlüklerin kamu gücü tarafından ihlal edildiğini ve mağdur olduğunu savunan kişiler, 24 eylül itibariyle idari ve yargı yollarının tüketilmiş olması halinde aym`ye gidebilecek.

yargı organlarının bu sistemin iyi çalışmasını temin etmesi gerektiğini söyleyen anayasa mahkemesi başkanı haşim kılıç, yeni mekanizması ile ilgili açıklamada bulundu. 

yeni düzenlemeye göre; yaşama hakkı, işkence ve eziyet yasağı, zorla çalıştırılma yasağı, kişi hürriyeti ve güvenliği, özel hayata, aile hayatına, konut ve haberleşmeye saygı, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, mülkiyet hakkı, eğitim ve öğretim hakkı, adil yargılama, uzun tutukluluk gibi temel hak ve hürriyetlerin ihlali başvuruyu imkanlı kılacak. 

sözkonusu durumlara sebebiyet veren mahkeme kararının açıklamasının ardından 30 gün içerisinde yapılacak başvurularda, 2012 yılı için 172 tl harç bedeli ödenecek. 

aihm'ye iki yıllık yasak

aym`de altı komisyon kurulacak. bu komisyonların temel görevinin ise bireysel başvuruda iddia edildiği gibi hak ihlali olup olmadığına karar vermek olacak.

red kararı verirse dosya görüşülmeyecek. komisyon, hak ihlali olduğuna hükmederse bir başkanvekili ve dört üyeden oluşan iki ayrı bölüm bağlayıcı nihai kararı verecek.

avrupa insan hakları mahkemesi (aihm) ise bu süreçte, aym`nin etkin bir denetim yapıp yapmadığını iki yıl boyunca gözlemleyecek. bu süre zarfında, kişiler doğrudan aihm'ye gidemeyecek. 

12 eylül 2010'da gerçekleşen anayasa değişikliği referandumu kapsamında 26 maddede değişiklik yapılmış; anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı da elde edilmişti. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;