Türkiye

AYM'den cezaevinde kitap kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevindeki bir hükümlünün odasında 10’dan fazla kitap bulundurması talebinin reddedilmesinin, ifade özgürlüğünü ihlal etmediğine hükmetti.

Konular: Türkiye
AYM, hükümlünün odasında 10'dan fazla kitap bulunduramaması kararının ifade özgürlüğüne engel olmadığına hükmetti. [Fotoğraf: AFP/Arşiv]

ankara 2 no'lu f tipi yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumu'ndaki hükümlü özkan kart, odasında 10 kitaptan fazla bulundurmasına izin verilmemesine itiraz etti. kart yasal dayanak olmadan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle aym’ye başvuru yaptı.

altı yıldır cezaevinde bulunan kart, cezaevi kütüphanesindeki 500'e yakın kitabı okuduğu için ailesine yeni kitap getirtti. ancak odasında aynı anda 'mahkûma ait 5 ve cezaevine ait 5 olmak üzere toplam 10' kitaptan fazla bulundurmasına izin verilmedi. mahkûmların 15 günde bir bu kitapları değiştirmesine izin veriliyor.

yüksek mahkeme kart’ın başvurusunu haksız buldu; cezaevinin kararının ifade özgürlüğünü ihlal etmediğini, oda veya koğuş düzeninin sağlanması için geçerli ve haklı bir karar olduğuna hükmetti.

‘anayasa’ya uygun’

kart'ın ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin, 'kamu düzeninin sağlanması' kapsamında devlet tarafından belirlenen amaçların ve faaliyetlerin uzantısı niteliğinde olduğu kanaatine ulaşıldığı ve bunun da anayasa'nın ifade özgürlüğüne ilişkin 26. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında meşru bir amaç taşıdığı sonucuna varıldığı belirtildi.

anayasa mahkemesi kararında, kart'ın 10'dan fazla kitap bulundurmasına izin verilmemesi sebebiyle müdahale edilen ifade özgürlüğü ile oda veya koğuş düzeninin sağlanması arasındaki dengenin ölçülü olduğunu kabul etti. daha fazla kitap bulundurma talebinin reddine ilişkin gerekçelerin inandırıcı, ilgili ve yeterli oldukları sonucuna vardı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;