Ukrayna

'Ayrılıkçılar iki Ukrayna uçağı düşürdü'

Ukrayna ordu sözcüsü, Rusya yanlısı milislerin Donetsk yakınlarında iki savaş uçağını düşürdüğünü, pilotların durumunun belirsiz olduğunu açıkladı.

Konular: Avrupa
Rus yanlısı milislerle Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar 3,5 aydır sürüyor. [AFP]

geçen perşembe malezya havayolları'na ait yolcu uçağını askeri uçak zannederek düşürmekle suçlanan ukrayna'nın doğusundaki rus yanlısı silahlı ayrılıkçıların iki savaş uçağını vurduğu haberi geldi.  

ukrayna ordu sözcüsü uçakların savu mogila isimli bir bölgede düşürüldüğünü açıkladı. bu bölge ayrılıkçıların merkezi konumundaki donetsk'in doğusunda, rusya sınırının yakınında yer alıyor.

uçak faciası

son üç ayda yüzlerce kişinin öldüğü çatışmalar, geçen perşembe günü bölgede malezya havayolları'na ait bir uçağın düşürülmesiyle odak haline gelmişti.

yerden atılan füzeyle düşürülen ve 298 kişiye mezar olan uçağın vurulmasıyla ilgili ukrayna hükümeti ve rus ayrılıkçı milisler birbirini suçluyor. 

ukrayna'nın doğusundaki kentlerde bağımsızlık veya özerklik talebiyle nisan ayı başında işgal eylemlerine başlayan rusya yanlısı ayrılıkçılar daha sonra silahlı milislerin desteğiyle ukrayna ordusuyla çatışmaya başlamıştı. başta donetsk, luhansk ve slavyansk'ta defalarca operasyon düzenleyen ukrayna ordusu bölgede kontrolü tam olarak sağlayamadı.

iki gündür bölgedeki operayonunu yoğunlaştrıran ordu ayrılıkçıların merkezi haline gelen donetsk'e girmeye çalışıyor. 

ukraynalı askeri yetkililer, ayrılıkçıların şehir çevresindeki mevzilerini terk ederek kent merkezine doğru kaçtığını bildirdi. 

donetsk sakinleri de ayrılıkçıların merkezde ikamet olarak kullandıkları üniversite binasının çevresinde siper kazmaya başladığını belirtiyor. 

kiev'den yaptırım adımı

ukrayna başbakanı arseny yatsenyuk, rusya yanlısı silahlı ayrılıkçılara doğrudan ya da dolaylı destek veren rus vatandaşlara ve şirketlere yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. 

yatsenyuk bunun için bakanlardan oluşan özel bir komite oluşturulduğunu ve komitenin 10 gün içinde ayrılıkçıları destekleyen birey ve şirketlerin listesini çıkaracağını belirtti. 

başbakan ne gibi bir yaptırım planlandığıyla ilgili bilgi vermedi. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;