Türkiye

Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülürse...

Azerbaycan'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eğer Azerbaycan-Ermenistan sorunu çözülürse Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da çözülmüş olur.

Erdoğan ve Aliyev ortak basın toplantısında hayli neşeliydi. [Fotoğraf:AA]

recep tayyip erdoğan, önceki cumhurbaşkanları gibi ilk yurtdışı seyahatini kktc’ye ikincisini ise azerbaycan’a gerçekleştirdi.

burada resmi törenle karşılanan erdoğan, azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev ile görüştü. görüşme beklenenden 1 saat 50 dakika daha uzun sürdü.

sonrasında ikili ortak bir basın açıklaması yaptı. 

ermenistan sorunu

erdoğan ermenistan-türkiye ilişkilerinin düzelmesinin, ermenistan’ın azerbaycan’a yönelik tavrına bağlı olduğunu şu sözlerle ifade etti:

"türkiye-ermenistan sorunu noktasında, aynı şekilde azerbaycan-ermenistan sorunu noktasında bütün bu sorunların çözümü aynı merkeze bağlı. eğer azerbaycan - ermenistan sorunu çözülürse, türkiye-ermenistan arasındaki sorun da çözülmüş olur ama bu çözülmediği sürece aynı şekilde öbür tarafta türkiye-ermenistan arasındaki sorun da bu haliyle aynı şekilde devam edecektir. bunu daha önce hep ifade ettik. bu böyle bilinmelidir, yine söylüyorum. bu konulardaki dayanışmamızı bundan sonraki süreçte de aynı kararlıkla devam ettireceğiz. bunun da özellkle bilinmesini istiyorum."

“birliğimiz her geçen gün daha güçleniyor.”

azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev de erdoğan'ı seçim başarısından dolayı tebrik etti. erdoğan'ın yemin töreninden birkaç gün sonra azerbaycan'a resmi ziyaret gerçekleştirmesinden memnun olduğunu dile getiren aliyev, şunları söyledi;

"bu, türkiye-azerbaycan ilişkilerinin dostluk, kardeşlik ilişkisi olduğunu gösteriyor. ikili görüşmemizde, ilişkilerimizin çeşitli boyutlarını müzakere ettik. bölgesel ve uluslararası konular üzerinde fikir alışverişi yaptık. birliğimiz her geçen gün daha güçleniyor. tüm konularda aynı fikirdeyiz. bir amacımız var, o da türkiye-azerbaycan ilişkilerini başarıyla daha da geliştirmek. ziyaretinizin bu yönde atılmış önemli bir adım olduğuna eminim."

“azerbaycan’a verilen sözler tutulmalı”

erdoğan, 5 eylül’de ingiltere’de yapılacak nato zirvesi'nde azerbaycan’a verilen ve tutulmayan sözleri gündeme getireceğini açıkladı;

"nato zirvesi'nde de özellikle bu zirveye yönelik yapılan tüm toplantılarda azerbaycan'a verilen sözler var. bu sözleri artık orada da gündeme getirmek suretiyle, bir an önce, diğer ülkelere verilen sözler nasıl peyderpey yerine geliyorsa, azerbaycan'a verilen sözlerin de yerine gelmesini, ilgili ülkelerden orada da isteyeceğiz. bu artık bir iane değildir, bir lütuf değildir, bir haktır."

türk başbakanı’nın nato zirvesi kapsamında 5 eylül cuma günü saat 15.15'te abd başkanı barack obama ile de görüşeceği duyuruldu.

iki ülke arasında heyetler arası görüşmeler de yapıldı. liderler 20 eylül’de güney kafkasya gaz koridoru temel atma töreninde de bir araya gelecek.

kaynak: al jazeera, aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;