Kültür-Sanat

Aziz Nicholas, gerçekte kim?

Yapımcılığını Eşref Ziya Terzi'nin, yönetmenliğini Süleyman Civliz'in üstlendiği, Abdurrahman Dilipak'ın da konsept danışmanı olduğu "Derviş Nicholas" belgeseli, 'Noel Baba' olarak atfedilen Aziz Nicholas'ın gerçek kimliği üzerine bir anlatı niteliğinde.

Konular: Kültür-Sanat
Aziz Nicholas'ın yaşamı 'Derviş Nicholas filminde anlatılıyor. [AFP]

antik çağdaki lykia bölgesinde çocuklara yardım eden, düşkünlere, yaşlılara el uzatan aziz nicholas'ın yaşantısını anlatan 'derviş nicholas' belgeselinin özel gösterimi gerçekleştirildi. gazeteci ve yazar abdurrahman dilipak'ın içerik danışmanlığını üstlendiği, esra elönü'nün metin yazarlığını yaptığı belgeselin yapımcılığını süleyman civliz üstleniyor. belgeselde, ashab-ı kehf'te yaşadığı düşünülen, aynı zamanda şifacı, kerametçi ve ruhani bir kişilik olarak bilinen aziz nicholas'ın 'noel baba'ya dönüşmesinden önceki süreci işleniyor.

Abdurrahman Dilipak, filmin içerik danışmanlığını üstlendi.
[[AA]]


türkiye yazarlar birliği istanbul şubesi'ndeki gösterimin ardından konuşan gazeteci-yazar dilipak, belgeselde, anadolu'nun hanif gelenekten gelen bir ruhani azizinin 'nasıl bir seküler tüketim maskotu haline dönüştürüldüğünü' anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

dilipak, "hz. muhammed'den önce yaşayan hanif gelenekten olan ruhani aziz nicholas'ın, zamanla çocukların harçlıklarını ellerinden almak için vitrinden çocuk avlayan biri haline gelmesi, seküler bir kimliğe dönüştürülmesi karşısında birileri 'dur' diyerek gerçekleri anlatmalıydı. bizler de bu gerçekleri anlatmak için yola çıktık" dedi.

belgesele konu olan nicholas'ın aziz kimliğinin hristiyan dünyası tarafından değiştirilip, günümüze "noel baba" olarak çıkartıldığını belirten dilipak, şunları kaydetti: 'tarih, toplumun ortak hafızasıdır, bilincidir. tarihle bugün arasındaki çizgiyi doğru anlamda çözerseniz bir gelecek inşa edersiniz. bir medeniyet bir gecede kurulmuyor. tarihimizi, kültürümüzü, geleneğimizi, şahitliğimizi, yaşadığımız zamana ve mekana adil şahitler olarak, sadece müslümanlar için de değil, biz alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin ümmeti olarak, dünyada nelerin olup bittiğini dürüst bir şekilde ortaya koymamız ve ders almamız gerekiyor. bu tür çabaları ortaya koyarken, sanatı da bu süreçte etkin kullanarak toplumların daha sağlıklı düşünmeleri, kendi geleceklerini inşa etme açısından iyi bir fırsat oluşturabilir.'

diğer kültürlerin de yok olmaması için herkesin duyarlı olması gerektiğini söyleyen dilipak, 'karanlığa küfretmeyi bırak, kalk allah aşkına bir mum yak. biz doğrusunu söylediğimizde karanlık yok olur. şimdiki karanlık, aydınlığın yokluğudur' diye konuştu.


aziz nicholas

hıristiyanlık inancına göre hakkında birçok farklı anlatının bulunduğu aziz nicholas'ın (saint nicholas - santa klaus), antik çağdaki adı myra olan bugünkü demre'de yaşadığı düşünülüyor. yeni yıl öncesinde çocukların isteklerini gerçekleştirdiği söylenen aziz niholas, yaşamı ve gerçek öykülerinden çok, atfedilen noel baba kimliği ile ilgi görüyor.

kaynak: anadolu ajansı - al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;