Yemen

BAE: Yemen’de savaş askerlerimiz için bitti

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Bin Muhammed Karkaş, Yemen’de savaşın kendi askerleri için fiilen bittiğini ve bu aşamada siyasi prosedürleri beklediklerini söyledi. Karkaş, ‘Bundan sonra rolümüz kurtarılmış bölgelerde Yemenlileri güçlendirmek olacak’ ifadesini kullandı.

Karakaş kendi ülkesinde ‘Birleşik Arap Emirlikleri, koalisyon ve Yemen krizi’ başlıklı panelde, 'Yemen'de savaş askerlerimiz için bitti' diye konuştu. [Fotoğraf:Al Jazeera]

kendi ülkesinde düzenlenen ‘birleşik arap emirlikleri, koalisyon ve yemen krizi’ başlıklı panelde konuşan karkaş "suudi arabistan’ın öncülüğündeki koalisyonun yemen’de yürüttüğü askeri operasyonlar ve bae’nin bu konudaki desteği, hedeflerini başarıyla tamamladı" dedi.

suudi arabistan’ın öncülüğündeki koalisyonun 26 mart 2015’deyemen’de başlattığı operasyonun hedeflerini; tarafları siyasi sürece katılımını sağlamak, meşruiyetin yeniden sağlanması ve iran’ın yemen’in meselelerine karışmasını engellemek olarak özetleyen bae’li yetkili yemen’de siyasi yolun tıkandığına işaret ederek fazla ayrıntı vermeden bir bitirici kararın olması gerektiğini söyledi.

karkaş, iran devrimi örneğinin bir simülasyonu olarak ‘isyancı’ husilerin iran’dan destek alarak mezhepçi bir odakla ve bazı dış ve iç güçlerin sağladığı silahla bir güç haline geldiğini söyledi.

bae, yemen'deki savaşta en az 45 askerini kaybetmişti.

26 mart'ta başlamıştı

yemen’de iran destekli şii husiler ile devrik lider ali abdullah salih yanlısı güçlerin darbe gerçekleştirmesinin ardından yemen cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'nin acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. bu çağrı üerinde harekete geçen suudi arabistan, mart 2015’te bu güçlere karşı askeri bir operasyon başlatmıştı. suudi arabistan'ın öncülüğünde kurduğu koalisyona bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılmıştı.

koalisyon, riyad cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi yanlısı güçlere hem havadan hem karadan askeri destek verdi. sana’yı ele geçiren husilere de havadan, karadan ve denizden ambargo uyguladı.

22 nisan 2015'te suudi arabistan birinci askeri operayonu olan 'kararlılık fırtınası operasyonu'nun sona erdiğini ve 'umudun yeniden tesisi operasyonu adında yeni bir operasyonun başlatıldığını açıklamıştı. 

suudi arabistan kuveyt'te yemenli tarafların arasında barış görüşmelerinin başladığı nisan ayından bu yana ateşkesi uyguluyor. iki aydan beri devam eden barış görüşmelerinden henüz somut bir ilerleme kaydedilemedi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;