Kuzey Irak

Bağdat-Erbil arasında bütçe krizi büyüyor

IKBY Başbakanı Barzani, Bağdat yönetiminin daha önce yapılan petrol sevkiyatı ve bütçe anlaşmasına sadık kalmaması halinde, alternatif arayışına gireceklerini söyledi. Bağdat yönetimi ise, Mayıs 2015 bütçesi için 380 milyon dolar gönderdiğini açıkladı.

Neçirvan Barzani
Barzani, Kürt Yönetimi'nin merkezi hükümetle yapılan anlaşmaya sadık kalacağını söyledi. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başbakanı neçirvan barzani, süleymaniye kentine yaptığı ziyarette, kürdistan sosyal demokrat partisi genel sekreteri muhammet hacı mahmut ile bir araya geldi. ikili, mahmut'un gülhane köyünde gerçekleşen basına kapalı toplantıda bölgeyi ilgilendiren gelişmeleri ele aldı.

ikby başbakanlık resmi internet sitesinde yapılan açıklamada konuşmasına yer verilen başbakan barzani, erbil ile bağdat arasındaki petrol sevkiyatı konusunda varılan anlaşmaya kürt tarafının tamamen sadık kaldığını belirterek, "aynı şekilde bağdat'ın da üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini bekliyoruz. bağdat ile var olan sorunlar çözülmediği takdirde, biz de başka alternatiflerin arayışına girebiliriz. çünkü kendi çözüm yolumuzu bulmak zorundayız" dedi.

barzani, erbil'in bağdat ile yaptığı anlaşmaya sadık kalmasının yanında, merkezi hükümetin sorumluluklarını yerine getirmemesi takdirde kürt bölgesinden çıkan petrolü bağımsız bir şekilde satabileceklerini de açıkladı.

mahmut ise bölgeyi ilgilendiren gelişmelere hassasiyet gösterilmesinin şart olduğunu ve kürt bölgesinin alternatifsiz olmadığının gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.

‘merkezi hükümet mayıs’ta 380 milyon dolar ödedi’

irak meclisi maliye komisyonu üyesi ve kürdistan islami topluluk partisi (komel) milletvekili ahmet hacı reşit, "bağdat, erbil'in mayıs bütçesi için banka hesabına 380 milyon dolar yatırdı" dedi.

anadolu ajansı’na açıklamalarda bulunan reşit, kürt bölgesindeki memurların maaşlarının gönderildiğini belirterek, "erbil-bağdat arasında yapılan anlaşmaya göre türkiye üzerinden dünya piyasalarına satılan kürdistan petrolünün günlük 550 bin varili, irak milli petrol şirketi'ne (somo) teslim ediliyor. bunun sağlıklı bir şekilde yapılması halinde ise bağdat yönetimi, kürdistan'ın yüzde 17'lik payını gönderecekti. şimdi memur maaşları bir ölçüde gönderiliyor. nisan ayı için 410 milyon dolar gönderilmişti. mayıs bütçesi için ise 380 milyon dolar banka hesaplarına yatırıldı. bu miktarın içerisinde 25 milyon dolar, işid ile çatışan peşmerge güçlerine ödenecek" diye konuştu.

‘bağdat anlaşmaya sadık kalmadı’

pazar günü irak'taki 19 şehrin valisi, irak kürt bölgesel yönetimi'nin (ikby) süleymaniye kentinde buluşmuştu.

"irak illeri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve tecrübelerin paylaşımı" konulu konferansta bir araya gelen valiler, birlik ve beraberlik çağrısı yapmıştı.

konferansta bir konuşma yapan ikby başbakanı neçirvan barzani, bağdat ile yapılan anlaşma çerçevesinde erbil'in günlük 550 bin varil petrolü, irak milli petrol şirketi'ne (somo) teslim ettiğini ancak merkezi hükümetin, bölgesel yönetimin bütçesini ve memur maaşlarını vermediğini söylemişti.

barzani, "bağdat, erbil ile yapmış olduğu anlaşmaya sadık kalmamış ve sorumluluklarını yerine getirmemiştir" demişti.

‘bağdat peşmergeye gelen yardımların önünü kesmeye çalıştı’

işid'e karşı mücadele veren peşmerge güçlerinin, irak'ı savunan askeri kuvvet olduğunu öne süren barzani, "bağdat bugüne kadar peşmerge güçlerine bu konuda hiçbir yardımda bulunmadı. bununla yetinmedi, dış ülkelerden peşmergeler gelen yardımların önünü kesmeye çalıştı. bizim hakkımız olan bütçe hiçbir zaman tam olarak elimize ulaşmadı" diye konuştu.

ikby başkanı mesut barzani'nin ülkenin kötü bir yere doğru gittiğini birkaç yıl önce birçok mesajında dile getirdiğini, ancak bağdat'ın bu uyarılara kulak asmadığını savunan barzani; siyasi temsilcilerle hükümet yetkililerin dostane ikazlara olumsuz tepkiler verdiğini savundu.

barzani'nin, siyasileri ülkenin tek bir el tarafından yönetildiği ve bunun tekçilik zihniyetinin oluşmasına sebep olduğu konusunda da uyardığını ifade eden başbakan neçirvan barzani, şöyle konuştu:

"kürdistan başkanı mesut barzani tüm irak halkına bir mektup yazarak, ülkenin teokratik bir şekilde yönetildiğine dikkat çekti. ancak diğer siyasi taraflar bu uyarıya karşı çıktı. çok geçmeden tek taraflı yönetim şeklinin kötü sonucunu tüm irak halkı kendi gözleriyle gördü. irak iç çatışmaya sürüklendi, yüzlerce iraklı hayatını kaybetti ve o kadar da başka bölgeler ve ülkelere sığınmak zorunda kaldı."

"sığınmacılar için yıllık 1 milyon 500 milyon dolara ihtiyaç var"

ikby'de irak ve suriye'deki çatışmalardan kaçan sığınmacıların sayısının 1 milyon 600 bin olduğunu söyleyen barzani, sözlerini şöyle noktaladı:

"kürdistan hükümeti, irak'ın diğer bölgelerinden kaçan sığınmacılar için güvenli bir ada olmuştur. aynı şekilde kürdistan halkı da bu zor günlerinde tüm sığınmacıları kucaklamıştır. halkımız kendi imkânına göre, elinden geldiği kadar sığınmacılara yardım eli uzatmaya devam edecektir. sadece sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanması için yıllık 1 milyar 500 milyon dolara ihtiyaç var."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;