Enerji jeopolitiği

Bağdat-Erbil arasında çözüm arayışı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile Bağdat’ta görüştü. Taraflar, petrol ihracı dahil ihtilaflı konularda çözüm için bir araya gelecek.

Haberin Öne Çıkanları

Kuzey Irak,bütçeden %17 pay istiyor

Kuzey Irak petrolü test için Ceyhan'a ulaştı

Kuzey Irak:İhracat yılbaşında

irak kürdistan bölgesel yönetimi, türkiye ile arasındaki petrol boru hattına ilk petrolü gönderdi, test çalışmaları bitti. sıra ihracatta. erbil, 2014 başında ihracata başlamak istiyor ancak bağdat ile yaşanan anlaşmazlıklar henüz giderilemedi.

bölgesel yönetimin başbakanı neçirvan barzani, irak başbakanı nuri el-maliki ile bağdat’ta görüştü.

görüşmede, kuzey irak’tan sağlanan petrol geliri, 2014 yılı bütçesi ve teröre karşı güvenlik koordinasyonu gündemdeydi.

bağdat’taki "yeşil bölge"de gerçekleşen görüşmenin ardından başbakanlık basın ofisi'nden yapılan açıklamaya göre toplantı, petrol geliri ile bütçe dağılımı konusunda yaşanan anlaşmazlıklar üzerinde yoğunlaştı.

taraflar, ortaklaşa oluşturulan teknik ve uzman komitelerle  ihtilaflı konularda çözüm için bir araya gelmek konusunda anlaştı.

bölgesel yönetim yılbaşında ihracata başlamak istiyor

irak kürdistan bölgesel yönetimi, türkiye’ye petrol ihraç edecek boru hattına 13 aralık’ta ilk petrolü göndermişti. test çalışmaları tamamlandı, petrol ceyhan'a ulaştı. bölgesel yönetimin sözcüsü safin dizayi yılbaşında petrol ihracatına başlayacaklarını duyurmuştu.

bağdat yönetimi tüm irak’ın petrol gelirlerinin merkezde toplanmasını ve paylaştırılmasını istiyor. anayasaya göre gelirlerin yüzde 17’sini alması gereken bölgesel yönetim, bağdat’ın bu orandaki miktarı kendilerine göndermediğini ve oranı yüzde 10’a düşürdüğünü söylüyor. erbil, anlaşma için anayasadaki hakkını garantilemek istiyor.

türkiye sorunların çözümü için üçlü mekanizma önerisinde bulunmuş, petrol gelirinin türkiye’deki bir kamu bankasında toplanmasını önermişti ancak türkiye’nin bu önerisi bağdat’ta destek bulmadı. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;