Türkiye

"Bağdat'ın kaygılarını gidermeye çalışıyoruz"

Kuzey Irak, Türkiye'ye yıl başında petrol pompalamaya hazırlanırken Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Kuzey Irak petrol gelirinin Irak'ın tamamına ait olduğunun farkındayız" dedi.

Konular: Kuzey Irak, Petrol
Kuzey Irak petrolü Türkiye üzerinden dünyaya açılacak [Reuters]

enerji bakanı taner yıldız, diplomasi muhabirleri derneği ile yaptığı toplantıda başbakan erdoğan'ın diyarbakır ziyareti ve barzani'nin temaslarını değerlendirdi.

yıldız, diyarbakır'daki görüşmelerde irak'la ilgili sözleşmelere dair bir karar beklemiyor. temaslarda enerjinin önemli bir başlık olacağını söyleyen yıldız, merkezi irak hükümeti'nin türkiye'ye kuzey irak ile yapılan anlaşmalarla ilgili kaygılarını ilettiğini hatırlattı.

yıldız, "türkiye üzerinden geçecek ham petrolün ve doğalgazın gelirinin irak'ın tamamına ait olduğunun farkındadır. irak'ın kendi içerisinde almış olduğu kararların tarafı türkiye değildir."dedi. enerji bakanı, kuzey irak'ın petrol gelirlerinin türkiye'deki kamu bankalarında bloke edildikten sonra bağdat ile erbil arasında paylaşılmasını önerdiklerini söyledi.

'basra'ya boru hattı inşa etmeye hazırız'

enerji bakanı, tpao'nun bağdat ile 25 milyar dolarlık anlaşma yaptığını da hatırlattı:" basra petrolü için boru hattı inşa etmeye hazırız" dedi.

türk şirketi genel enerji'nin kuzey irak-türkiye arasındaki 240 kilometrelik boru hattı bu ay sonu tamamlanıyor. ilk petrolün 2014 başında pompalanması bekleniyor. bu yolla günlük 400 bin varil petrol taşınacak.

bu hat genel enerji'nin kontrol ettiği taq taq ve tawke petrol sahasından çıkarak, zaho-fishabur üzerinden türkiye sınırına kadar gelecek ve silopi yakınlarından kerkük-yumurtalık boru hattına bağlanacak.

kerkük-yumurtalık boru hattı genişletildi

kerkük-yumurtalık boru hattında da artan petrol sevkiyatı için genişletme çalışmaları tamamlandı. ilk aşamada günde 400 bin varil petrol akması planlanan hattan 2015'te günde 1 milyon varil, 2019' da ise günde 2 milyon varil petrol akacak. kuzey irak ayrıca 18-24 ay içinde türkiye’ye uzanacak ikinci bir boru hattı planlıyor

yıldız, iran petrolünün türkiye'nin enerji güvenliği için kritik önemde olduğunu vurguladı. enerji bakanı, türkiye'nin iran'dan petrol alımının günlük 105 bin varile düştüğünü belirterek, "daha fazla düşemez, bunu ilgili taraflara bildirdik" dedi. 

yıldız, abd'den hükümetler arası anlaşma önerisi gelmesi durumundaysa kaya gazı araması için imzaya açık olduklarını belirtti.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;