Türkiye-Irak ilişkileri

Bağdat'ta Türk bayrağı yaktılar

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığına karşı protesto gösterisi düzenlendi. Gösteride Türk bayrağı yakıldı.

[Fotoğraf: Reuters]

irak'ın başkenti bağdat'ın merkezinde bulunan tahrir meydanı'nda şii milis güçleri tarafından düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi ellerinde irak ve milis güçlerinden oluşan haşdi şabi bayraklarıyla katıldı. türkiye karşıtı slogan atan göstericiler türk bayrağı yaktı.

meydandaki kalabalığa konuşan şii milis örgütü bedir hareketi lideri hadi amiri, türkiye'nin musul'daki askeri varlığına değinerek, "irak'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü hedef alan her projeye karşı mücadele edeceğiz" dedi.

tahrir'deki türkiye karşıtı gösteriye başbakan haydar ibadi'nin kararıyla görevinden azledilen eski cumhurbaşkanı yardımcısı nuri maliki de katıldı.

irak güvenlik güçleri tarafından gösteri alanında üst düzey önlemler alındı. irak bayrağı taşıyan helikopterler de gösteri yaptı.

bağdat ile asker krizi

musul'daki türk askeri varlığı nedeniyle ilişkilerin gerildiği irak, bm güvelik konseyi'ne mektupla başvurmuştu. bağdat yönetimi, türk askerlerinin irak'tan "bir an önce, koşulsuz" çekilmesini talep etmişti.

2,5 yıldır musul'da olan türk birliğinde 4 aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde zelikan kampı'na gönderilmişti

irak başbakanı haydar ibadi, türk askerlerinin musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. ibadi, askerler çekilmezse bm güvenlik konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

başbakan ahmet davutoğlu, irak başbakanı ibadi’ye bir mektup göndererek, musul'un başika kasabasındaki türk askerleriyle ilgili bilgi vermiş, "irak hükümeti'nin hassasiyetleri giderilinceye kadar askeri intikâlin gerçekleştirilmeyeceğini" belirtmişti.

türk dışişleri bakanlığı, irak ve türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıklamıştı.

son olarak irak'ın başkenti bağdat’a giden dışişleri bakanlığı müsteşarı büyükelçi feridun sinirlioğlu ve milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan, başbakan ibadi ve dışişleri bakanı caferi ile bir araya gelmişti.

ibadi'nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre irak başbakanı, türk heyetine, türkiye'nin musul'daki askeri varlığından dolayı yaşanan "krizin" çözülmesinin, "türk güçlerinin tamamen irak topraklarından çekilmesine" bağlı olacağını iletmişti.

türk güçlerinin irak'tan çekilmesinin iki komşu ülke arasında olumlu ilişkilerin gelişmesi, çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyon sağlayacağı ifade edilmişti.

başbakan davutoğlu 11 aralık cuma günü de, bağdat ve ankara arasındaki krizin üçüncü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden iran’ı işaret etmiş ve "kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak türkiye'yi hedefe alıyorlar" demişti.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;