Siyaset

Bahçeli: AKP-MHP koalisyonu yanlış

MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarının partisine 'ana muhalefet görevi verdiğini' söyledi. "AKP-MHP koalisyonu yanlış" diyen Bahçeli, "Millet AKP-CHP-HDP koalisyonu istedi" diye konuştu.

Konular: Türkiye
Devlet Bahçeli koalisyon senaryolarına sıcak bakmadığı mesajını verdi. [Al Jazeera-Zahidin Köşüş)

cumhuriyet gazetesi’nin sorularını yanıtlayan mhp genel başkanı devlet bahçeli, seçim sonucunda akp’nin 327 milletvekilinden 258 milletvekiline düştüğünü belirterek, “akp’nin tek dostu, türkiye’yi bölmek isteyen unsurlarla birlikte hareket eden unsurdur. akp-hdp’dir” dedi. bahçeli şöyle konuştu:

“ikisini bir araya getirdiğiniz vakit 338’dir. akp-chp-hdp’yi düşündüğümüzde yüzde 78.9 oy oranı, yani 470 vekil. dünya tarihinde bu kadar güçlü bir iktidar kurulamaz. “siyasi çözüm” diye yıllardır arkasından koştukları tüm taleplere karşı konuşabilecekleri bir alan doğdu şimdi. kanaatim millet de bunu istemiştir.”

“biz ana muhalefet konumuna düşmüş oluyoruz”

bahçeli, ak parti ile hdp’nin neden koalisyon yapmadığı yolundaki bir soruya ise “çünkü bunu başaramayacaklarını biliyorlar. böyle bir koalisyon kurulması durumunda mhp’nin çok yüksek puan alabileceği kanaatindeler” cevabını verdi.

mhp’nin ana muhalefet konumuna düştüğünü belirten bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü:

“milletimiz bize böyle bir yapılanma içinde, çözümü ana eksen kabul ederek; özgürlükler, ekonomik sorunların çözümü gibi konularda ana ekseni devam ettirmek isteyenlere karşı diyor ki, “siz ana muhalefetsiniz.” burada benim de beklediğim, partimizin de arzuladığı konu şudur: çözümü bugüne kadar tanımlayan olmamıştır. “zürafa gibi.” tanınması kolay, tanımlanması zordur. bu çözüm de neyin nesidir? çözümden yana tavır izleyenlerin ziyaretleri sırasında da gördük. türk sanayicileri ve işadamları derneği bizi ziyaret ettiği zaman, “hızlı bir koalisyon olsun, erken seçimi önermiyoruz. taşın altına elinizi koyacak mısınız, koymayacak mısınız? tespit ve önerileriniz nedir?” denildi. biz de “çözümün ekonomik ayağına sahip çıkıyorsunuz, siyasi ayağına neden sahip çıkmıyorsunuz? bana akp’nin hdp’yle koalisyonunu tüsiad olarak çok daha hayırlı buluyoruz demiyorsunuz da mhp’yi bu taşın altına sokmaya çalışıyorsunuz?” dedik.”

hdp ile akp’nin son yıllarda rol paylaşımında olduklarını belirten bahçeli, “toplumu belli şeylere hazırlama peşindeler. bakalım nereye kadar gidecek? aldatmayı kim yapıyor, göreceğiz” diye konuştu.

bahçeli, başbakan davutoğlu’nun kapılarını çalması halinde ne söyleyeceğinin sorulması üzerine, “burada ne anlatıyorsam, aynısını anlatacağım. ‘buyurun bir hükümet kurun, görmek istiyoruz’ diyeceğim. kendileri açısından çok büyük bir risk taşıdığı şeklinde kabul ediliyorsa, yeni bir formül bulmaları gerekir. toplumsal yarılmayı kaynaştıracak, istikrar sağlayacak... belli ilkeler bütünü içinde kendileriyle özdeşleştirecek model olarak da akp-chp modeli vardır” dedi.

“seçime hazırız”

konuşmasında erken seçime de hazır olduklarını vurgulayan mhp lideri, “erken seçim dayatması varsa, erken seçime varız. ben 15 kasım’dır dedim. pazar gününe denk geliyor. gayet güzel bir gün” diye konuştu.

bahçeli, “koalisyonun içinde yer alsanız, çözüm sürecini de koalisyondayken durdurmak isteseniz... böyle bir durum olamaz mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“olamaz efendim. biz, kendimizle çelişiriz. biz etnik temelli bölücülükle kürdistan kurulmasına yönelik faaliyetin olduğunu düşünüyoruz. onlar ise “kürt sorunu vardır, bunu çözelim” diyerek yola çıkıyorlar. bunun içine giremeyiz.”

chp ile söylemde birleşmelerine rağmen içerikte birleşmediklerini kaydeden bahçeli, “chp’nin seçim beyannamesi burada. orada çözümle ilgili, ileri demokrasiyle ilgili, insan haklarıyla ilgili belli söylemleriyle de örtüşüyor. akp’nin beyannamesinin 22 sayfasının da yolda düştüğünü söylediler. chp açıkladıktan sonra o sayfaları matbaada buldular. biz eğer bu tuzağa düşersek, kandil ve imralı ankara’da buluşur. hdp 80 milletvekili aldı. biz ise hdp’yi yok farz ediyoruz. bir 'siyasi kurum' olarak algılamıyoruz” diye konuştu.

hdp’nin 80 milletvekili kazanmasını da yorumlayan bahçeli, “daha önce 25-30’u bulmuşlardı. şimdi birçok kanadı bünyelerine aldıkları iddiasıyla tbmm’de temsil ediliyorlar. biz milli iradenin bu bölümüne saygılıyız. ortaya çıkan tabloyu izlediğimiz şekliyle baktığımızda pkk’nin bir siyasal kurumu olarak görüyoruz. biz meclis’te o tarafı flu görüyoruz.” dedi.

akp ile mhp’nin tabanının birbirine daha yakın olduğu, bu nedenle de özellikle cumhurbaşkanı erdoğan’ın akp-mhp koalisyonunu istediğine yönelik haberleri yorumlayan bahçeli şöyle konuştu:

“akp ve mhp tam tersi. daha önce de dedim; millet ‘hdp ve chp’nin programını alsınlar, koalisyon kursunlar’ diyor. akp-mhp koalisyonu yanlış. koalisyon dönemlerinde çok kişi veya kurumlar veya başka türlü odakların olağanüstü harekete geçirildiğine şahit olduk. aslı yok. demin söylediğim kişi, kurum veya bazı odaklar dört, beş partinin içinde kendilerine uygun düşebilecek bir koalisyon gücünü kabul ettirebilmek için lobileri harekete geçirdi. birçok gayretler ortaya çıktı.”

deniz baykal’ın cumhurbaşkanı erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından mhp’den bazı isimlerin de ‘genel merkezin haberi olmadan’ erdoğan ile görüştükleri yolundaki iddiaların sorulması üzerine bahçeli, “böyle bir görüşme yapan biri var mı, yok mu, bunu bilmiyoruz. araştırılması gerekiyor. biri erdoğan ile görüşmeye şahitlik yapmışsa, biz onu arıyoruz. başkanlık divanı toplantısında arkadaşlara da söyledim. benim bilgim olmadan yapılan bir görüşme “kaçak görüşme”dir; “kaçak sarayın kaçak görüşmesi”ne rıza göstermem. mhp ile görüşen biri var mı, araştırın diye talimat verdim. bulursam partiden ihraç ederim” dedi.

devlet bahçeli, “erken seçim olursa meclis’teki kompozisyon değişir mi?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“değişmezse de diyeceksiniz ki millet iradesi, ona saygı duyacağız. bize ana muhalefet görevi verildi. bu kadar karmaşayı denetleyecek de birinin olması lazım. bizim açımızdan onların künyeleri var. demokrasi derseniz kim reddeder? özgürlük derseniz kim reddeder? cezaevindeki gazeteci arkadaşları aklına getiren hiç var mı? mhp’nin dışında çok büyük desteği olanlar var. neden koalisyonu şu şekilde yapalım demiyorlar? hdp’yi kandırmayınız, hdp oyuncağını türkiye’den kaldırın.”

 “gazi meclis’in ruhuna ters düştü”

abdullah öcalan’ın yeğeni dilek öcalan’ın meclis’teki yemin töreninde başkanlık divanı’nda sorumluluk üstlenmesi konusunu da değerlendiren bahçeli, “deniz baykal bey’den biraz hassasiyet beklerdim. imralı canisinin yakını gibi birinin divan’da yer alması gazi meclis’in ruhuna ters düştü. yoksa bizim kişiyle problemimiz yok. onlar adana’nın yakapınar köyünde kaldılar uzun süre. adana’da kendilerini rahatsız eden bir durum olmadı. güvenlik güçleri de korudular. bizi oraya getiren zihniyetle problemimiz var bizim” diye konuştu.

kaynak: cumhuriyet gazetesi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;