Başkanlık sistemi

Bahçeli: Başkanlığa ve partili cumhurbaşkanlığına destek yok

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Bizim AKP’ye desteğimiz terörle mücadele ile sınırlıdır. Başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığı konusunda vereceğimiz destek, sunacağımız herhangi bir katkı yoktur" dedi.

[Fotoğraf: AA]

mhp genel başkanı devlet bahçeli, hükümete başkanlık sistemi konusunda destek vermeyeceklerini söyledi, "bizim akp’ye desteğimiz terörle mücadele ile sınırlıdır. başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanı konusunda vereceğimiz destek, sunacağımız herhangi bir katkı, zamanın şartlarına uygun olacak şekilde yoktur" dedi.

mhp lideri bahçeli, haftalık grup toplantısında konuştu. milli güvenliğin açık verdiğini ve ülke çıkarları etrafında bir araya gelinmesi gerektiğini ifade eden bahçeli, "çatışarak bir yere varamayız. birbirimize girerek milli toparlanmayı sağlayamayız" dedi.

'davutoğlu'nun konuşması sitem dolu'

binali yıldırım başkanlığında kurulacak yeni hükümete başarı dileyen bahçeli, yeni hükümeti tarihi sorumluluklar beklediğini ifade etti. 64. hükümetin başbakanı ahmet davutoğlu'nun veda konuşmasının 'sitem ve şikayet dolu' olduğunu ifade eden bahçeli, gerçeklerin zamanla ortaya çıkacağını söyledi.

ak parti’nin 2. kongresini başkanlık sistemine göre planladığını ifade eden bahçeli, yıldırım'ın başkanlık sistemine verdiği önemi eleştirerek, "ona göre türkiye'nin her sorunu hallolmuş, milletin ihtiyaçları karşılanmış bir tek başkanlık sistmei kalmış. bu da olmazsa partili cumhurbaşkanlığı yedekte tutuluyor" diye söz girdi.

'mahsurları çok'

"mhp’nin bu konularda yaklaşımı ve tutumu nettir" diyen genel başkan, "bize göre mahsurları çok başkanlık sisteminin. türkiye'nin ihtiyacı, var olanı etkin çalıştırmak" dedi.

cumhurbaşkanı erdoğan'ın 14 ağustos 2015’te sistemin fiilen değiştiğini söylediğini anımsatan bahçeli, "dayanak olarak da milletçe seçildiğini gösterdi. kendi içinde tutarlı olsa da erdoğan'ın görüşü. kahramanlıklarla dolu geçmişe sahip bir sistemi değiştirmek doğru değil" diye konuştu.

bahçeli şöyle devam etti:

"mhp olarak milli çıkarlarda uzlaşmaya her zaman varız. eksiklikleri gidermeye, tahribatları onarmaya kararlıyız. ancak başkanlık sistemi gibi dibi görünmeyen kuyudan su içmeye ne irademiz ne de isteğimiz vardır. bunun aksine bizi zorlamaya kimse tevessül etmemeli.

türkiye’nin lehine olacak her samimi öneriye açık olduk, gereğini yaptık. acil çözüm bekleyen alanlara çekinmeden, kim ne der çelişkisine kapılmadan müdahil olduğumuz vakadır."

"kısır tartışmalar..."

cumhurbaşkanlığını halkın seçmesi, sınır ötesi tezkeresi, yabancılara toprak satışı ve ak parti'ye kapatma davaları gibi kritik konularda milletin çıkarını gözettiklerini söyleyen bahçeli, "çözüm bekleyen sorunlar dururken kısır tartışmaların geleceğimizi ateşe atmasına izin veremeyiz" dedi.

bahçeli, "bizden partili cumhurbaşkanlığı konusunda iyimser adım isteniyor. mhp sistem tartşmalarının ciddi badirelere yol açacağını görüyor. partili cumhurbaşkanlığının ileride aşırı bedellere mal olacağı bellidir" diye devam etti.

mhp lideri, "yol yapılıyor, güzel. köprü yapılıyor, tamam. havalimanı, hızlı tren, hepsi güzel. fakat milletimiz hâlâ aç, hâlâ işsiz, hâlâ gelirsiz. türkiye huzura ulaşacaksa tek çare başkanlık mı? türkiye uzaya mekik gönderdi de buna parlamenter sistem mi engel oldu" diye devam etti.

'başkanlık sistemi algı oyunu'

"türkiye çağ atlayacaksa bunun anahtarı başkanlık sistemi mi? kuvvetin yegane ilacı başkanlık sisteminde mi?" diye soran bahçeli, "bu nasıl propaganda, nasıl algı oyunu?çift başlılık bitsin, türkiye kazansın diyorlar. buna itirazımız yok ama parlamenter sistemin revizesi ile de yapılabilir" diye konuştu.

bahçeli, "başkanlık sisteminin doğası gereği yasama ve yürütmede ortaya çıkacak çift başlılık, emin olun bu günleri mumla aratacaktır" dedi, abd'de yaşanan yürütme krizlerini örnek gösterdi.

"yeni hükümetin önce terörün kökünü kazıması, türkiyenin belini doğrultması tavsiyemizdir" diyen bahçeli, "bu olursa mhp destek olacaktır, hükümet korkmasın. doğruda yanındayız, yanlışta karşısındayız" diye konuştu.

dokunulmazlık oylaması

"tbmm geçen hafta tarihi oylamaya sahne oldu" diyen bahçeli, "meclis, girdiği sınavdan yüz akıyla çıktı. 17 ve 20 mayıs'ta yapılan anayasa değişiklik teklifi, referandum eşiği aşılarak kabul edildi. mhp’nin 40 vekili, tam katıldı. bu itibarla sizleri ve dokunulmazlık kalksın diye oy kullanmış tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum" diye konuştu.

"şahsımın da fezlekesi bulunmasına rağmen hakkın safında durmaktan bahtiyarım, kıvançlıyım" diyen bahçeli şöyle devam etti:

"diyarbakır dürümlü de tonlarca bombaya kurban gitmiş vatandaşlarımızın hakkını sormak için dokunulmazlık zırhını delmek şarttı. otomobillerinde silah taşıyan şerefsizleri adalete teslim etmek için bariyeri yıkmak elzemdi. gazi meclis bunu başardı. teröre bulaşmış kim varsa, şimdi derdini hâkime anlatacak."

'kırmızı plaka uğruna kırmızı çizgiden vazgeçmeyiz'

bahçeli, "özellike ilk tur oylamada chp ile hdp'nin aynı çizgide buluşması ibretlik. ikinci turda zor oyunu bozmuş bir kısım chpli doğruyu gördü" diye devam etti.

7 haziran seçimi sonrası yüzde 60’lık bloktan bahsedildiğini anımsatan bahçeli, "iktidarın bu bloğun hakkı olduğunu söylüyorlardı. akıllarınca şahsıma başbakanlık öneriyorlar, mhp'yi imralı'nın vesayetine teslim etmeyi planlıyorlardı. bir iktidar uğruna bizi pkk ile yan yana getirmeyi projelendiriyorlardı. çok şükür başaramadılar, bugün olsa yine başaramazlar" diye konuştu.

bahçeli, "biz gerekirse bit için dam yakarız, yine de türk düşmanlarıyla yan yana gelmeyiz. kırmızı plaka uğruna kırmızı çizgilerimizden vazgeçmeyiz. biz mhp’yiz. akp’den kurtulmak hesabaına pkk’ya yanaşamayız" dedi.

kıbrıs müzakereleri

bahçeli, kıbrıs müzakereleri konusunda da değindi:

"kıbrıs’ta kalıcı barış anlaşmasına dair yeni dönem hız kazandı. mustafa akıncı çözüm bu dönem elde edilmezse gelecekte zor olur dedi. güney kıbrıs da makul buldu. bm’nin yeni stratejisinde öncelikle adada bulunan iki kesimin gerekli konuları müzakere etmesi karşılaştırıldı.

rum yönetiminin 2004’te ab'ye üye olması, adada kalıcı barışın sağlanmasında türkiye ve kktc'nin elini zora soktu. annan planıyla yeni çözüm arayışı devreye sokulsa da kıbrıs'ta çözüm sürüncemeye bırakıldı."

bahçeli, bu gelişmelerin nedeninin "doğu akdeniz'de keşfedilen zengin petrol yatakları", olduğunu söyledi.

"ab’nin kıbrıs’a ilgisinin altında yatan gerçeklerin başında bu gelir" diyen bahçeli, "joe biden ve john kerry de adayı ziyaret etti. abd’nin yaklaşımı doğalgazın kıbrıs'tan ab'ye taşınması" dedi.

"kıbrıs’ta masada bulunan planın öncekilerden farkı yoktur" diyen mhp lideri, "adadaki pek çok türk'ün nüfus ayarlamasıyla türkiye'ye göndeirlmesi bahsi müzekere konularından. akıncı’nın tutumuna bakıldığında bu anlamda türk tarafının neticeyi kabul ettiği fakat başta ab olmak üzere diğer taraflardan destek beklediği görülüyor" diye devam etti.

yeni hükümetin bu meseleye dikkat etmesi gerektiği çağrısı yapan bahçeli, "65. hükümeti, bu sorunlara dikkat etmesi halinde yalnız bırakmayacağımızı peşinen ifade edeyim" şeklinde konuştu.

bahçeli sözlerini, "türkiye’nin karşısın çıkarılan bu zorlu süreci yönetebilecek ve bu çok yönlü tehditleri bertaraf edecek güce sahip olması gerekir. milli ve güçlü iktidar tarihi zorunluluktur" ifadeleriyle tamanladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;