Başkanlık sistemi

Bahçeli: Meclis’te neyse meydanda da o

Devlet Bahçeli, partisinin Meclis’te başkanlık sistemine 'evet', meydanda ise 'hayır' diyeceği değerlendirmelerine tepki gösterdi. Bahçeli, “MHP’nin TBMM’de tercihi ne olursa, milletin karşısında da tıpatıp aynısı olacaktır” şeklinde konuştu.

[Fotoğraf: AA]

devlet bahçeli, başkanlık sistemi konusunda partisinin tbmm’de ne oy verirse meydanda onu savunacağını söyledi. bundan üç hafta önce yapılan grup toplantısında milliyetçi hareket partisi genel başkanı devlet bahçeli, türkiye’de yönetim sisteminin fiilen değiştiğini, cumhurbaşkanı tarafından anayasa’nın ihlal edildiğini söylemiş ak parti’yi başkanlık sistemi ile ilgili önerisini meclis’e getirmeye çağırmıştı.

bahçeli’nin bu sözleri ardından başlayan tartışmada sonrasında hem kendisinin hem de parti kurmaylarının yaptığı açıklamalar, “mhp başkanlık sisteminin referanduma götürülmesini istiyor. bunun için meclis’te referandum için ak parti’nin eksik oyu kadar milletvekili ile 330 sayısının bulunmasına destek verecek. ancak meydanlarda başkanlık sistemini değil parlamenter sistemi savunacak.” diye anlaşıldı.

"ha-vet nasıl olacakmış?"

ancak partisinin grup toplantısında konuşan mhp genel başkanı bu yöndeki değerlendirmelere tepki gösterdi. pazartesi günü yaptıkları açıklamayla başkanlık sistemi meclis’e gelirse 'hayır' oyu kullanacaklarını ilan eden mhp’li vekilleri de eleştirdi.

"isterlerse mors alfabesi, isterlerse dumanla iletişim kuralım, yazıktır, hiç olmazsa kendilerini ikna edelim. 'milliyetçi hareket partisi parlamenter sistemden yanadır, dahası revize ve reforma tabi tutulmasını istemektedir' dedim, ne çare, kulp takmayı sürdürüyorlar. tbmm’de 'evet', referandumda 'hayır' diyecekmişiz. bunu söylüyorlar. ve de bir grup truva atı bunun milletin aklıyla alay etmek olacağını zırvalıyor. aslında kendilerinin maskaraya döndüklerini ise hiç anlamıyorlar. ha-vet nasıl olacakmış?"

"tbmm'de ne dersek o"

mhp lideri bu sözlerin ardından ilk defa partisinin meclis’te de meydanlarda da aynı politikayı izleyeceğini açıkça söyledi.

"bizim ağzımızdan evet ya da hayıra ilişkin bir irade çıkmamışken, muhtemel anayasa hazırlık teklifinin neleri ihtiva edip etmediği belli değilken referandumu yapıp sonucu ilan edenler, bilinsin ki kaos elçileri, kriz çığırtkanları, darbe şakşakçılarıdır. bunların hali tamı tamına, nato kafa nato mermerdir. önemle ifade ediyor, altını kalın olarak çiziyorum. milliyetçi hareket partisi’nin tbmm’de tercihi ne olursa, milletin karşısında da aynısı olacaktır."

ak parti’nin anayasa değiyikliği hazırlığında olduğunu hatırlatan mhp genel başkanı, "akp’nin muhtemel hazırlığı tbmm’de kabul ve onay görürse millet gitmekten, demokrasinin tartısına çıkmaktan da hiç kimse çekinmemelidir" dedi.

"2. dalga darbeciler"

bahçeli daha sonra gazetecilerin konuyla ilgili sorularını da yanıtladı. başkanlık sistemiyle ilgili, "konuyu neden şimdi gündeme getirdiği" sorusu üzerine bahçeli, "türkiye'de fiili durumun devamını arzulayanlar, 15 temmuz'dan sonra çok ciddi olayların yaşandığı bir ortamda kaos, kriz arzulayanlar, ikinci dalga darbecilerdir. onu da önümüzdeki günlerde hep beraber görürsünüz" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;