Türkiye - Rusya ilişkileri

Bahçeli: Mesele partiler üstü

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türk hava sahasını ihlâl eden Rus uçağının düşürülmesi konusunda MHP'nin "her türlü eleştiri hakkı saklı kalmak kaydıyla, AKP hükümetini desteksiz bırakmayacağını" söyledi; "Mesele partiler üstü bir konu olup milli bekayla ilgilidir" dedi.

Konular: Türkiye, Rusya, MHP
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

mhp genel başkanı devlet bahçeli, türkiye'nin hava sahasını ihlâl eden rus savaş uçağını düşürmesinin ardından ilk açıklamasını yaptı. "türkiye soydaşlarını, sınırlarını ve devlet olmaktan kaynaklanan dokunulmaz haklarını sonuna kadar müdafaa etmelidir" diyen bahçeli, partisinin bu konuda hükümeti destekleyeceğini söyledi.

bahçeli, "bu konuda milliyetçi hareket partisi, her türlü eleştiri hakkı saklı kalmak kaydıyla, akp hükümetini desteksiz bırakmayacaktır. çünkü mesele partiler üstü bir konu olup milli bekayla ilgilidir" dedi.

rusya'nın 3 ekim'den bu yana türk hava sahasını ihlâl ettiğini belirten mhp lideri, "rusya'nın bayırbucak türkmenleri’ni havadan bombalayarak soydaşlarımıza düşmanca davrandığı, türkmen dağı’na ölüm yağdırdığı ve dolayısıyla türkiye’nin sabır ve tahammülünü zorladığı da ortadadır" diye yazdı.

'fos bir sızlanma'

bahçeli ayrıca, rusya devlet başkanı putin’in, "arkadan bıçaklandık" açıklamasına da sert tepki gösterdi; sözlerin "inandırıcılığı olmayan, işlenmiş suç ve cinayetleri örtbas etmeye tevessül eden fos bir sızlanma" olduğunu söyledi.

rusya'nın türkiye'ye "tehdit tonu yüksek mesajlar" verdiğini söyleyen bahçeli, bunun yerine türkmenlere neden saldırdıklarını açıklamalarını istedi. "türkiye soydaşlarını, sınırlarını ve devlet olmaktan kaynaklanan dokunulmaz haklarını sonuna kadar müdafaa etmelidir" diyen bahçeli, partisinin ak parti hükümetini bu "partiler üstü meselede" destekleyeceğini ifade etti.

'1983'ü unutmadık'

devlet bahçeli, "moskova yönetiminin sorgusuz sualsiz, üstelik sivil hedeflere yönelik saldırıları beşeriyetin hafızasında hâlâ canlıdır" diyerek 1983'teki new york - seul yolcu uçağının rusya tarafından vurulmasını anımsattı.

"1 eylül 1983’de newyork-seul seferini yapan kore hava yolları’na ait bir yolcu uçağının 269 yolcusuyla ve hava ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülmesi de unutulmuş değildir. bu itibarla rusya’nın haksızlıklar ve saldırganlıklarla dolu karanlık sicili herkesin malumudur."

bahçeli, "kırım’dan sonra, suriye’deki türkmenlere yönelik acımasız ve insanlığı hiçe sayan silahlı müdahaleler insanlık vicdanına sığmadığı gibi uluslararası hukuk ve düzene de tamamen muhalif bir uygulamadır" diye devam etti.

hükümetin bayırbucak türkmenlerini yalnız ve sahipsiz bırakmaması gerektiğini söyleyen mhp lideri, "milliyetçi hareket partisi türkiye’nin ve türk milletinin tarafında olduğundan üzerine düşen her sorumluluğu yerine getirmek için dikkat ve azami titizliği gösterecektir. bundan herkesin müsterih olması samimi beklentimizdir" diye sözlerini noktaladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;