Türkiye

Bahçeli'den OHAL'e destek, Güneydoğu'ya 4 ayaklı program önerisi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, OHAL’in uzatılmasını faydalı bulduğunu söyledi. Partisinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi için kalkınma programını açıklayan MHP lideri, dört temel başlıkta adım atılmasını önerdi.

Konular: MHP
Bahçeli, Ankara'da basın toplantısı düzenledi.

milliyetçi hareket partisi genel başkanı devlet bahçeli, partisi tarafından hazırlanan doğu ve güneydoğu anadolu raporunu açıkladı. partisinin daha önce de terörü besleyen kaynakların kurutulması ve sosyo-ekonomik sorunların kalıcı ve köklü çözüme kavuşturulmasını önerdiğini hatırlatan bahçeli, “kürt sorunu yoktur” dedi.

“kürt kökenli kardeşlerimiz bizim canımız, varlığımızın ana dayanaklarındandır. ve de sorunları vardır, bu bizim tarafımızından bilinmektedir. bize göre kürt sorunu yoktur, ama kürt kökenli kardeşlerimizin diğer vatandaşlarımız gibi sosyal ve ekonomik sorunları haddinden fazladır.”

eylül ayı başında başbakan binali yıldırım tarafından açıklanan “doğu ve güneydoğu anadolu bölgesi cazibe merkezleri programı ve yatırım destek hamlesi” programını da hatırlatan mhp lideri, bu programın revize edilmesi gerektiğini belirtti.

“artan terör olayları ve özellikle başta pkk olmak üzere işid ve fetö gibi terör örgütlerine katılımı engellemek amacını taşıdığı anlaşılan bu projenin üstün körü hazırlandığı da açıktır. bu itibarla revize edilerek amaca uygun hale getirilmesi gerekmektedir. aksi takdirde iyi niyetli bir yaklaşımla hazırlandığını düşündüğümüz bu program sonuçsuz kalmaya mahkûmdur. açıklanan programı ana hatları, bazı hedef ve politika önerileri bakımından parti politikalarımızla uyumlu olup genel olarak desteklenebilecek düzeydedir. hedefler olumlu olmakla birlikte tam anlamıyla gerçekleşmesi mümkün bulunmamaktadır.”

amaç bütünleşmeyi temin etmek

bahçeli açıklanan programın revize edilmesi için hükümet’e kendi önerilerinin dikkate alınmasını önerdi. hazırladıkları programın temel amacının 23 ilde ekonomik büyümeyi, sosyal gelişmeyi ve toplumsal uzlaşmayı sağlayarak milli birlik ve bütünleşmeyi temin etmek olduğunu söyleyen mhp genel başkanı, adım atılmasını talep ettiği dört temel programı ise şöyle sıraladı; terörle mücadele programı, kırsal kalkınma merkezleri programı, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi prograı, katılımcı ve kapsayıcı ekonomik büyüme programı.

terörle mücadele kapsamında devlet otoritesinin tam olarak inşa edilmesi gerektiğini söyleyen bahçeli, kırsal kalkınma merkezlerinin ise “tüm kamu hizmetlerine en yakından ve kaliteli erişimi sağlayacak, yapılacak yatırımlarla üretim ve istihdamı artıracak ve insanlarımızın sosyo-kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak merkezler oluşturmak" amacıyla kurulması gerektiğini söyledi.

“kırsal kalkınma merkezleri, her ilçede kaymakam başkanlığında sanayi ve ticaret odaları, ziraat odaları, ilçe milli eğitim, sağlık, tarım, emniyet müdürlerinin ve jandarma komutanının katılımıyla belirlenecektir. daha sonra valinin başkanlığında il müdürleri ve oda başkanlarının iştirakiyle oluşturulacak komisyonda il bünyesindeki tüm kırsal kalkınma merkezleri tespit edilecektir. söz konusu merkezler coğrafi durum, ekonomik gelişmişlik, ulaşım altyapısı, demografik yapı, hammadde kaynakları, madencilik, turizm vb. ticari faaliyet imkanları, tarihi ve kültürel yapı, güvenlik ve afete duyarlılık, tarım ürünleri üretimi ve potansiyeli gibi hususlar dikkate alınarak belirlenecektir.”

bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesi programı kapsamında il ve ilçelerin özelliklerine göre gelişme planları hazırlanmasını öneren mhp genel başkanı, katılımcı ve kapsayıcı ekonomik büyüme programı ile ne amaçladıklarını da anlattı.

“katılımcı ve kapsayıcı ekonomik büyüme programıyla, toplumun ve bütün bölgelerin topyekûn üretime katılması, katıldığı oranda üretimden pay alması ve “ortaklık” anlayışına dayanan “katılımcı kalkınma” ile doğal ve beşeri kaynakların harekete geçirilmesi sağlanacaktır. esnaf, sanatkâr, çiftçi, ev kadını ve gençlerin atıl kaynakları harekete geçirecek yöntemlerle üretime daha aktif katılımları temin edilecektir. geliştirilecek “yerinde” projeler ile büyük kentlere göç de önlenebilecektir. “birlikte yönetim birlikte üretim” kapsamında tarımda ve küçük sanayide katma değeri yüksek ürünler üretilmesi sağlanacaktır. bölgenin her yerinde uygulamaya konulacak projelerle çalışanlar aynı zamanda fabrikalara, işyerlerine ortak olacaklar ve yönetime katılacaklardır.”

ohal’e destek

bahçeli basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. olağanüstü hal ile olağanüstü önlemlerin alınmasını ve bu doğrultuda ohal’in uzatılmasını faydalı bulduklarını belirten mhp lideri, gülen yapılanmasına ilişkin operasyonlar konusunda “mağduriyetler” konusunu da gündeme getirdi.

“en alt düzeyde memur, işçi veya diğer mesleklerden kişilerle uğraşıldığı kadar; 15 temmuz’un sevk ve idaresini yapan lider kadrosunu konuşan da pek görülmemektedir. adil öksüz isimli hain hala kaçak, ama hakkında en ufak şikayet olan veya fetö’cülükten suçlanan herhangi bir kişi gözaltına alınmaktadır.” mesela bylock kullanan bir memur tutuklanırken, aynı eylemin içinde yer alan siyasetçi veya yüksek kademeli bir bürokrat görmezden geliniyorsa, bu adaletsizlik ve fahiş yanlış tsunami etkisi yaratacak, toplum ve devlet hayatını içten içe çürütecektir.hukuk karşısında herkes eşittir.”

“yeni darbe olacak” iddialarına da değinen devlet bahçeli, yeni bir darbeye yeltenen olursa önce kendilerinin bedenini çiğnemesi gerektiğini söyledi.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;