Türkiye

Bahçeli'nin tercihi AKP'ye yarayacak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis Başkanlığı seçiminin son turuna kalmasa bile, oylamaya katılıp pusulaya Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adını yazacaklarını söyledi. Bu durumda MHP'nin oyları geçersiz sayılacağı için AKP'nin adayı İsmet Yılmaz'ın Meclis Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Konular: Türkiye
Bahçeli yeni milletvekilleriyle ilk grup toplantısını yaptı. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş/Al Jazeera Türk]

partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan mhp lideri bahçeli, meclis başkanlığı seçiminin dördüncü turunda oylamaya katılacaklarını, adayları ihsanoğlu'nun bu tura kalmaması halinde bile pusulaya ihsanoğlu'nun adını yazacaklarını söyledi.

bahçeli, "dördüncü turda da kendi adayımıza oylarımızı kullanacağız. 80 milletvekili de orada olacak. diyeceksiniz ki 'iki adayın dışında oy pusulasında isim yok; o zaman ne yapacaksınız?' 80 tane geçersiz oy çıkacak demektir, bunun manâsı odur" dedi.

mhp'nin oylarının geçersiz olması durumunda chp ve hdp aynı adayı desteklese dahi, bu iki partinin milletvekili sayısı akp'yi geçemediği için, seçimi ismet yılmaz'ın kazanması büyük ihtimal.

bahçeli'nin grup konuşması

seçimlerin ardından ilk kez partisinin grup toplantısında konuşan mhp lideri devlet bahçeli, "türk milleti mhp’ye ana muhalefet görevi vermiştir. bize verilen ana muhalefet görevi koalisyon arayışlarına karşı durmak demek değildir" dedi. 

bahçeli konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"46 yılık mazimizi hiçe sayarak temel görüş ve eleştirilerimizi sırf koalisyon için görmezden geleceğimizi bekleyenler beyhude bir çaba içindedir. milli duruşumuzdan taviz verirsek, bunu bize gönül veren milyonlara anlatamayız. kötümser olmaya, karamsarlık aşılamaya kimse tevessül etmemelidir."

'koalisyon hükümetine alışmamız lazım'

bahçeli daha önce olduğu gibi, koalisyon seçenekleri arasında ilk olarak akp-hdp koalisyonunu gösterdi:

"7 haziran'da akp tek başına iktidar olma vasfını kaybetmiştir. iktidarın tek bir partinin tekelinde olmayacağı aşikârdır. ülkemizin koalisyon hükümetlerine alışması lazım. ilk formül akp ile hdp'nin bir araya gelmesi akla en yakın seçenektir. bu iki parti çözüm isimli ihanet sürecinde aynı kareye girmişlerdir. çözüm isimli ihanet sürecinin uygulamasını aşama aşama görmek bizlerin en doğal hakkıdır. akp ile hdp eğer samimiyseniz işte size fırsat, işte size imkân. haydi durmayın, beklemeyin, çözüm koasliyonunu kurun da görelim."

"akp-hdp olmazsa toplam yüzde 65,82 oy oranı ve 390 milletvekiliyle akp-chp koalisyonu kurulabilecektir. karşılıklı uzatılan zeytin dallarıyla el altından yürütülen görüşmeler hızlanmıştır. küresel sermaye ve iş çevreleri akp-chp’nin koalisyon kurmasını istemektedir."

kılıçdaroğlu'na koltuk eleştirisi

"kılıçdaroğlu başbakanlık makamını şahsıma lütfetme yetkisini kimden ve nasıl almıştır? milletin bize vermediği yetkiyi kılıçdaroğlu bize nasıl verebilmektedir? kılıçdaroğlu başbakanlık teklifi manevrasıyla bizi zorda bırakmayı hesaplamıştır. mhp, pkk’nın siyasi acentesi olan hdp ile hiçbir şart altında bir araya gelmez, gelemez."

"hdp’yi yok saymamızdan rahatsız olanlar bizi eleştiri yağmuruna tutmaktadır. bizim kimsenin aklına ihtiyacımız yoktur. hdp’ye oy verenlere saygı duymak, hdp’yi muhatap almak değildir. hıçkıra hıçkıra ağlayan şehit analarını, gazilerimizi, emzikli bebeklerin vücudundaki kurşun deliklerini, köy ve karakol baskınlarını unutalım mı? hadi biz unuttuk diyelim, 30 yılı aşkın süredir artarak devam eden zalimliğin faillerini tarih ve millet affeder mi?"

başkanlık seçimi

"mhp meclis başkanlığı konusunda sayın ekmeleddin ihsanoğlu’nu sonuna kadar destekleyecektir. başkan seçimi, koalisyon arayışları hakkında fikir verecektir."

koalisyon için üç şart

hükümet kurulamazsa seçimlere gidilmesi gerektiğini söyleyen bahçeli, partisinin koalisyon şartlarını tekrarladı:

"türkiye’yi namerde muhtaç etmeyiz. sorumluluktan kaçmayız. ancak ilkelerimizden geri adım atmamız düşünülemez. öncelikle çözüm süreci tamamen atılmalıdır."

"ikinci olarak 17-25 aralık yolsuzluğunun üzerine tavizsiz bir şekilde gidilmelidir. soruşturma tekrar açılmalı, ucu kime dayanırsa dayansın tam bir mıntıka temizliği yapılmalıdır. hiç kimse bizden suçluların aklanmasına destek vermemizi beklemesin."

"üçüncü olarak cumhurbaşkanı erdoğan anayasal sınırlarına çekilmelidir. anayasa’ya eksiksiz uymalı, 1071 rakımlı tepeye dönüşün yollarını aramalıdır. beştepe ülkeye sürekli fren yaptıracaktır."

"ilkelerde uzlaşmadan, koltuk hesabına tamam demek, mhp’nin hesabında yazmaz. hükümet kurulamazsa milli irade tek adrestir." 

suriye'deki gelişmeler

"kürdistan’ın kurulması için gayret sarf ediliyor. işid ile pkk arasında fark yok. ikisi de terör örgütüdür. etnik ve mezhep kutuplaşması artmaktadır. türkmen kardeşlerimiz yuvalarından çıkarılmaktadır. türkiye her bakımdan kuşatma altındadır. bunun müsebbibi, erdoğan’ın hayalperestliği ve hükümetin politikalarıdır. suriye’deki kürt koridoru planı, milli bütünlüğümüze saldırı olarak ele alınmalıdır."

"tsk’nın yazılı emir beklediği haberleri medyada yer almıştır. işid mevzilerinin havadan vurulmasından bahsediliyor. akp hâlâ suriyeli muhaliflere destek vermenin derdindedir. mhp bu günleri çok önceden görmüş, hükümeti defalarca uyarmıştı. daha 2012’de ‘suriye’de bağımsız veya özerk kürdistan’a izin verilmemeli’ ikazında bulunmuştuk. ‘uluslararası çevrelere bakmadan hilal şeklinde güvenlik kuşağı kurulmalıdır’ tavsiyesinde bulunmuştuk. ‘mülteci akını kontrol altına alınmalıdır. suriye’de yeni bir kandil’e izin verilmemeli’ dedik."

"bu savaş çağrısı değil, nefsi müdafaadır. türkiye cumhuriyeti pkk’ya, pyd’ye, işid’e boyun eğecek kadar aciz değildir."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;