Bahreyn'de isyan

Bahreyn'de dokuz doktora hapis

Temyiz Mahkemesi, demokrasi yanlısı gösterilerde yaralı protestocuları tedavi eden bazı doktorların cezasını onadı. Dokuz doktorsa beraat etti.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Muhalifleri tedavi ettiler

Dünya tepki gösterdi

15 yıla kadar ceza almışlardı

Muhalif göstericileri tedavi eden doktorlar 'hükümete karşı komplo kurmakla' suçlanıyor. [Reuters]

bahreyn'de, temyiz mahkemesi, geçen yıl yaşanan demokrasi yanlısı protesto gösterilerinde oynadıkları rolden dolayı yargılanan doktorlarla ilgili kararlarını açıkladı. mahkeme 20 doktordan dokuzunun suçsuz olduklarına hükmederken, dokuz doktor hapis cezasına çarptırıldı. 

başkent manama’nın selmaniye hastanesi'nde görev yapan ali el ekri beş yıl hapis cezasına çarptırılırken, diğer sekiz doktora da bir ay ile üç yıl  arasında değişen hapis cezaları verildi. 

daha önce 15 yıl hapis cezasına çarptırılan iki doktor ise temyiz mahkemesine başvurmamıştı. bu doktorların ülkeyi terk ettikleri ya da saklandıkları sanılıyor.

doktorlara yönelik dava selmaniye hastanesinin 48 çalışanının tutuklanması üzerine mart ayında başlamıştı. bu kişilerden tamamı  şii olan 20'si 'hükümete karşı komplo kurarak rejimi devirme girişiminde bulunmak'la suçlanarak önce askeri mahkemede yargılanmış ve haklarında 15 yıla varan cezalar verilmişti. 

daha sonra doktorların ifadelerinin işkence ve kötü muamele sırasında alındığı iddiaları nedeniyle dava sivil mahkemeye alınmıştı. savcılar mart ayında doktorlardan beşi hariç diğerleri hakkındaki davaları düşürmek istediklerini söylemişti, ancak mahkeme buna rağmen devam etmişti.

doktorların yargılanması uluslararası alanda yoğun şekilde eleştiri almıştı. insan hakları örgütleri, doktorların hükümet karşıtı gösteriler sırasında askerlerin müdahalesiyle yaralanan sivillere yardım ettikleri için cezalandırıldıklarını savunuyor.

sünni azınlık yönetiyor

sünni el halife ailesi, şiilerin çoğunlukta olduğu, abd askerlerini de barındıran stratejik önemi yüksek körfez ülkesini 200 yıldan uzun süredir yönetiyor.

çoğunluğu genç olan şii göstericiler, hükümetin reform talebine yanıt vermemesi konusunda hayal kırıklığı içinde. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını dile getiriyor.

şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar ise karşı gösterilerle meydan okuyor. suudi arabistan’ı müttefik olarak gören sünniler, iran tarafından desteklendiğini düşündükleri şiilere yeni haklar verilmesi konsunda istekli değil. uzmanlara göre, riyad yönetimi de bahreynli şiilerin reformlarla daha fazla güç kazanmasını istemiyor.

hükümetin reform adı altında yaptığı bazı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendirilmiş ve bu adımların talepleri karşılamadığı belirtilmişti.

monarşi karşıtı ayaklanma

ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanma, geçen yıl mart ayında bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan'ın başını çektiği körfez ülkelerinin gönderdiği birliklerin de yardımıyla bastırılmıştı. gösterilerin merkezi haline gelen inci meydanı da, protestoculardan tamamen arındırılmıştı.

ancak ülke genelinde, özellikle başkent civarındaki köylerde küçük çaplı gösteriler devam etmiş, gösteriler ayaklanmaların yıldönümünde şiddetlenmişti.

geçen yıl kasım ayında bahreyn’deki olayları inceleyen bağımsız bir komisyon, güvenlik güçlerini yoğun işkence ve keyfi tutuklamalar nedeniyle eleştirmişti. bahreyn’de aylar süren ayaklanmalar sırasında en az 40 kişi hayatını kaybetmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;