Bahreyn'de isyan

Bahreyn’de göstericilere gazlı müdahale

2011’deki ayaklanmaların yıl dönümünden bir gün önce başkent Manama’da toplanan göstericilere polis müdahale etti.

Konular: Ortadoğu, Bahreyn
Muhalif gruplar başkent Manama'da polisle çatıştı. [Reuters]

ayaklanmaların başlamasından bu yana parlamentoyu boykot eden muhalefetteki el vifak ulusal islami cemiyeti’nin çağrısıyla toplanan eylemcilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti. göstericiler tekerlek yakarak yollara barikatlar kurdu.

içişleri bakanlığı, “polisin barbar gruplarla karşı karşıya kaldığını ve eylemcilerin yollara kurduğu barikatların polis tarafından kaldırıldığını” açıkladı.

2011’deki ayaklanmaları organize eden göstericiler, şii ve sünni temsilcilerden oluşan bir anayasa komisyonu kurulmasını ve yeni anayasanın hazırlanmasını talep ediyor. 

eylemcilerin diğer talepleri ise tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve işkence iddialarına ilişkin soruşturma açılması.

sünni azınlık tarafından yönetilen ülkede şii muhalif gruplar tarafından düzenlenen gösteriler ayaklanmaların yıl dönümü olan 14 şubat’ı da içine alacak şekilde üç gün devam edecek.

reformlarda uzlaşı yok

son olarak, mayıs 2012'de bahreyn kralı hamad bin isa halife, anayasada yapılması planlanan bir dizi reformu onaylamıştı.

değişikliklere göre kral, yasama meclisini feshetmeden önce seçimle göreve gelen parlamento başkanlarına ve atamayla göreve gelen danışma konseyi’ne danışmak zorunda olacak.

ancak, düzenleme muhaliflerin taleplerini karşılama konusunda yetersiz kalıyor. muhalifler, hükümetin tamamının seçimle göreve gelmesini ve üst kanadın atanarak göreve getirilmesinin sona ermesini istiyor.

muhalifler yeni düzenlemeye rağmen meclisi feshetme yetkisinin hâlâ kralda olduğunu söylüyor.

sünniler yönetiyor

ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanmada muhalif kaynaklara göre en az 80 kişi hayatını kaybetti. hükümet ise bu rakamın 35 olduğunu söylüyor. 

2011'de başlayan isyan, bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle kısa sürede bastırılmıştı. 

ülkede son olarak, kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmaktan' soruşturma başlatıldı. 

ancak ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni al halife ailesinin çabaları muhalifler tarafından yetersiz görülüyor. 

hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendiriliyor ve bu adımların talepleri karşılamadığı iddia ediliyor. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar da karşı gösterilerle meydan okuyor. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;