Bahreyn'de isyan

Bahreyn’de patlama: 3 ölü

Başkent Manama yakınlarında polisin göstericileri dağıtmaya çalıştığı sırada bir patlama oldu. Patlamada üç polis hayatını kaybetti.

Konular: Ortadoğu, Bahreyn
Dih Köyü'nde meydana gelen patlamada üç polis hayatını kaybetti. [AFP]

içişleri bakanlığı başkent manama’nın batısında, şiilerin yaşadığı dih köyünde güvenlik güçlerinin toplanan kalabalığı dağıtmaya çalıştığı sırada bir patlama olduğunu ve 3 polisin öldüğünü duyurdu.

birleşik arap emirlikleri (bae) devlet haber ajansı'nın (wam) hükümet yetkililerine dayandırarak verdiği bilgiye göre, patlamada ölen polislerden biri körfez işbirliği örgütü çerçevesinde ülkede görev yapan bir bae görevlisi. 

bae ve suudi arabistan, 2011'de ülkede çıkan ayaklanmaların kontrol altına alınması için adaya birlikler sevk etmişti. 

15 şubat’ta yine dih köyünde polis kontrol noktası yakınlarında patlama meydana gelmiş ve polisleri taşıyan araç hasar görmüştü.

en son pazar günü yine şiilerin çoğunlukta olduğu akr eş-şarki’de meydana gelen patlamada bir polis yaralanmıştı.

reformlarda uzlaşı yok

bahreyn kralı hamad bin isa halife, mayıs 2012'de anayasada yapılması planlanan bir dizi reformu onaylamıştı.

değişikliklere göre kral, yasama meclisini feshetmeden önce seçimle göreve gelen parlamento başkanlarına ve atamayla göreve gelen danışma konseyi’ne danışmak zorunda olacak.

ancak, düzenleme muhaliflerin taleplerini karşılamaktan uzak. muhalifler, hükümetin tamamının seçimle göreve gelmesini ve üst kanadın atamayla göreve gelmesinin sona ermesini istiyor.

muhalifler yeni düzenlemeye rağmen meclisi feshetme yetkisinin hâlâ kralda olduğunu söylüyor.

sünniler yönetiyor

ülkede 14 şubat 2011'de başlayan monarşi karşıtı ayaklanmada muhalif kaynaklara göre en az 80 kişi hayatını kaybetti. hükümet ise bu sayısının 35 olduğunu söylüyor.

2011'de başlayan isyan, bahreyn güvenlik güçleri ile suudi arabistan ve diğer körfez ülkelerinden askerlerin müdahalesiyle kısa sürede bastırılmıştı.

ülkede son olarak, kimliği açıklanmayan 15 güvenlik görevlisi hakkında, yönetim karşıtı protestolar sırasında muhalif eylemcilere 'kötü davranmaktan' soruşturma başlatıldı.

ancak ülkeyi 200 yıldan uzun süredir yöneten sünni al halife ailesinin çabaları muhalifler tarafından yetersiz görülüyor. vifak ulusal islami cemiyeti, ayaklanmaların başlamasından bu yana parlamentoyu boykot ediyor.

hükümetin reform adı altında bugüne kadar yaptığı değişiklikler ise muhalefet tarafından ‘makyaj’ olarak nitelendiriliyor ve bu adımların talepleri karşılamadığı iddia ediliyor. bahreyn’de nüfusun yüzde 70’ini oluşturan şiiler siyasette eşit temsil edilmediklerini ve üst düzey devlet görevlisi olarak çalışamadıklarını belirtiyor. şiilerin ayaklanmasına sünni gruplar da karşı gösterilerle meydan okuyor.

kaynak: al jazeera, reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;