Yaşam

Baklavaya standart getirildi

TSE’nin baklava üretimindeki yanlışlara karşı getirdiği standarda göre baklava altın sarısı renkte olacak, şerbeti ve yoğunluğu sert olmayacak. Ayrıca her dilim baklavanın yüksekliği en az 35 milimetre olacak.

Konular: Türkiye
Baklavanın kilosu 30 ile 60 lira arasında değişiyor. [Fotoğraf: AA]

türk standardları enstitüsü (tse) standard hazırlama merkezi başkanlığı gıda, tarım ve hayvancılık ihtisas kurulu, firmalardan gelen talepler ve duyulan ihtiyaç çerçevesinde sektördeki tarafların da görüşünü alarak türk baklavası standardı hazırladı. söz konusu standart ile türk baklavası'nda kullanılması gereken malzemeler ve baklavanın hazırlanışı kurallara bağlandı.

yeni standarda göre baklava kendine özgü renkte (altın sarısı) ve görünüşte olacak, şerbeti ve yoğunluğu sert olmayacak, boğazı yakmayacak. her dilim baklavanın yüksekliği en az 35 milimetre dilimlerin eni boyu yaklaşık aynı ölçüde ve homojen olacak.

tse’nin yaptığı açıklamada şunlar kaydedildi:

"yanık, koyu renkte olmamalı, tepsinin her bir dilimi bakılan her yönden aynı özgü altın sarısı renginde olmalı, üstü ve altı aynı renkte olmalı, ton veya pişme farkı olmamalı, içindeki antep fıstığı bakıldığında zümrüt/çimen yeşili rengini korumalıdır. çeşniler renklerini ve fiziki özellikleriyle tat ve kokularını korumalı, değişime uğramamalıdır. ağza alındığında ağızda donma ve kaplama yapmamalı, şerbeti ve yoğunluğu sert olmamalı, ağızda ve dişlerde hissedilmemeli, boğazı yakmamalı; kendine has pişkinliği ile ağızda çiğnemeye mahal vermeden bile dağılmalı ve erimelidir."

açıklamada ayrıca, baklava imalatında beyaz şeker kullanımının zorunlu hale getirildiği ifade edildi.

tse'nin bazı üreticilerin taklit malzemeler kullanarak tüketiciyi aldatmaya yöneldiğinin anımsatıldığı açıklamada, yeşil antep fıstığı yerine kurutulmuş bezelye tozu, ceviz görünümü vermek için kurutulmuş veya kızartılmış hamur, tereyağı yerine bitkisel ve diğer trans yağlar, beyaz şeker yerine nişasta bazlı şeker (mısır şurubu)  gibi taklit maddeler kullanıldığı belirtildi.

yeni standartlar, çarşamba günü teknik kurul'da kabul edildi.  

tarifi verildi

tse’nin açıklamasında standartlara uyacak geleneksel baklavanın yanında, havuç dilimi, şöbiyet, bülbül yuvası, sarığı burma, fıstık dolması, dürüm, hünkâr gibi baklava çeşitlerinin de tarifleri verildi.

buna göre geleneksel baklavanın tarifi şöyle:

"sert buğday unu veya özel amaçlı un, yumurta, tuz ve su karışımından elde edilen sert hamura, sert buğdaydan elde edilen buğday nişastası serpilerek, hamurun tekniğine uygun olarak açılması, içine veya arasına kaymak, tereyağ veya tereyağının eritilerek saf hale getirilmiş sade yağı, çeşnisine göre antep fıstığı içi, ceviz içi veya bölgesine göre fındık içi veya badem içinin eklenmesinden sonra mevzuatlarda katılmasına izin verilen katkı maddelerinin bir veya birkaçının katılarak veya katılmadan çeşidine göre dilimlendikten sonra uygun sıcaklık ve sürede pişirilip, toz şekerinin su ile kaynatılmasıyla (limon suyu veya limon tuzu eklenmiş) elde edilen şerbet ilave edilmiş mamul."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;