Bilim-Teknoloji

Balık yiyen örümcekler her yerde

Bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, dünya genelinde en az 12 tür balık yiyen örümcek olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmada, balık avcısı örümceklerin yaşamadığı tek yer Antarktika olarak belirtildi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Avcı örümcekler balıkları böyle yakalıyor. [Fotoğraf: Edmund Germain]

plos one dergisinde yayımlanan araştırma, balık avlayan örümceklerin sanılandan daha yaygın olduğunu gösterdi. araştırmayı yürüten isviçre'nin basel üniversite’sinden martin nyffeler, ortaya çıkan sonuçtan şaşkınlık duyduğunu belirtti.

yıllardır solucan ve sümüklüböcek gibi canlılarla beslenen örümcekleri araştıran nyffeler, los angeles times'a yaptığı açıklamada, "balık yakalama davranışının neredeyse tüm örümcek familyalarına dağılmış olması beni çok şaşırttı" ifadesini kullandı.

bulgular, yarasa yakalayarak yiyen çok sayıda örümcek türün keşfedilmesinin ardından örümceklerin avlanma yeteneği hakkında yeni bilgiler ortaya koydu.

araştırmasında western australia üniversitesi'nden meslektaşı bradley pusey'den yardım alan nyffeler, internet ve yazılı kaynakları araştırarak bilinen tüm balık avcısı örümcek türlerini tespit etmeye çalıştı. sayısız kaynak üzerindeki taramalar, örümceklerin balık avladığı 89 gözlem yapıldığını gösterdi.

pusu kurarak avlıyorlar

gözlemlerin birçoğu abd'nin doğu, batı ve güney eyaletlerinde görülürken, bir kısmı güney amerika ve avustralya'da, çok azı da afrika, asya ve avrupa'da yaşandı. örümceklerin bulundukları coğrafyalara göre araştırmalarını derinleştiren nyffeler ve pusey, balık avlayan örümceklerin deniz ve göl kıyısı ile nehirler ve bataklılarda yaşadığını belirledi. dahası, örümceklerin balık avlarken ağ kullanmadığı anlaşıldı.

örümceklerin nasıl balık tuttuğunu gözlemleyen araştırmacılar, avcıların ilk olarak suyun içindeki bir taş veya bitkiye bacaklarıyla sarıldığını gördü. balık, su yüzeyindeki bir avı yakalamak veya oksijen almak için başını uzattığında, örümceğin bacakları tarafından hapsoldu ve örümcek hemen avının kafasına zehir enjekte etti. yemeğini rahatça yiyeceği bir köşeye çeken örümcek, salgıladığı enzimlerle balığın etini eriterek ağzıyla emmeye başladı.

nyffeler ve pusey, örümceklerin yakaladığı avların genelde 1.5 ile 5 cm arasında olduğunu ancak kend boyutlarının 2.2 katına kadar çıkabildiğini tespit etti.

araştırmacılar, balık yiyen örümceklerin genelde sıcak iklimlerde yaşadığını ve asıl yemeklerinin böceklerden oluştuğunu not düştü.

kaynak: la times

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;