Fas

Balıkçının ölümü binleri sokağa döktü

Binlerce kişi, Fas'ta güvenlik güçlerinin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışan bir balıkçının presleme haznesinde sıkışarak ölmesini protesto etti.

fas'ın el-huseyme kentinde bir balıkçının çöp kamyonu presinde ezilerek hayatını kaybetmesini protesto etmek için ülke genelinde çok sayıda gösteri düzenlendi. “arap baharı” sürecinde gösteriler düzenleyen 20 şubat hareketi’nden aktivistlerin çağrısıyla sosyal medya üzerinden organize olan binlerce kişi, başkent rabat başta olmak üzere 10’un üzerinde kentte gösteri düzenledi.

rabat’ta düzenlenen gösteride fas parlamentosu önünde toplanan binlerce kişi, 31 yaşındaki muhsin fikri isimli balıkçının ölümü nedeniyle içişleri bakanının istifasını istedi. “hepimiz muhsiniz” şeklinde slogan atan protestocular, yaklaşık iki saat süren gösterinin ardından dağıldı. gösteriye katılmak için huseyme’den gelen halid bilkaydi, “şehit muhsin fikri’nin tüm hakları verilene kadar gösterilere devam edeceğiz. içişleri bakanı ve faslı yetkililerin fikri’nin ailesine yardımcı olmalarını ve en kapsamlı balık avlanma ruhsatı verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

protesto eylemleri, ülke çapında olaysız sona erdi.

‘pres aletini çalıştırma emrini bir polis verdi’

fas’ın kuzeyinde yer alan huseyme kentinde cuma günü yaşanan olayda muhsin fikri, güvenlik güçleri tarafından el konulan balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmişti. fikri’nin sıkışmış bedeninin fotoğrafı, sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

cenazesi pazar günü defnedilen fikri için muhalefet partileri ve insan hakları dernekleri gösteri çağrısında bulunmuştu.

yerel basın ve sosyal medyada yer alan "çöp kamyonu şoförüne, balıkçının ölümüyle sonuçlanan pres aletini çalıştırma emrini bir polisin verdiği" iddiaları ise emniyet genel müdürlüğünce yalanlanmıştı.

olayların büyümesi üzerine, olayda hayatını kaybeden balıkçının yakınlarını ziyaret eden içişleri bakanı muhammed hassad, kral 6. muhammed'in taziye mesajını iletmişti. bakan hassad, kral 6. muhammed'in, olayın detaylı şekilde incelenmesi, sorumluluğu olan herkesin tespit edilmesinin yanı sıra görevini ihmal eden ya da sorumluluklarını yerine getirmeyenlere örnek olması için kanunların tavizsiz uygulanması yönünde talimat verdiğini belirtmişti.

arap baharı seyyar satıcının protestosuyla başlamıştı

aralık 2010’da, tunus’ta seyyar satıcı muhammed buazizi, yetkililerin tezgâhına el koyması ve gördüğü kötü muameleyi protesto etmek için kendini yakmıştı. buazizi’nin hayatını kaybetmesi uzun yıllardır yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve enflasyonla boğuşan milyonlarca tunusluyu harekete geçirmişti. ardından pek çok ortadoğu ülkesinde arap baharı olarak bilinen gösteri ve ayaklanmalar başlamıştı. ayaklanmalar sonucunda tunus, mısır ve libya’da liderler değişirken, tunus reformlarla siyasi liderlerini korumayı başarmıştı.

kaynak: al jazeera, reuters, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;